Nu hos Nordfarm

finska multiva

Multiva är ett finskt varumärke grundat 1997 av familjen Mäkelä. Varumärket ingår i koncernen Dometal OY med sitt huvudsäte i det lilla samhället Loimaa, en ort som är välkänd för Nordfarm sedan tidigare. Loimaa kan jämföras med den svenska Gnosjöandan med flertalet framgångsrika och välkända varumärken som till exempel OFA, Lännen och Wille.

Utgångspunkten för företaget var den bördiga men tunga lerjorden i Loimaa-regionen som ställer höga krav på robusta och effektiva jordbearbetningsmaskiner. Lokala lantbrukare hade svårt att hitta lämpliga maskiner på marknaden och välkomnade familjen Mäkeläs lösningar brett på sina gårdar när ordet spred sig. Historien om Multiva hade därmed börjat. Dometal Oy förvärvade också den finska tillverkaren av Potila och Kvernelands harvar som har mer än 50 års erfarenhet av jordbearbetning. I slutet av år 2015 köpte Dometal Oy Vieskan Metalli Oy:s såmaskinstillverkning och fortsatte att producera högkvalitativa såmaskiner under varumärket Multiva.

Multivas slogan – Cultivating the future – berättar mycket om företagets kultur. Dometal Oy satsar hårt på produktutveckling och tester samt på de senaste produktionsmetoderna, såsom robotik. Detta garanterar moderna och konkurrenskraftiga lösningar för kunder runt om. Multivas sortiment inkluderar såbäddsharvar, såmaskiner, kultivatorharvar och tallriksredskap.

Nordfarms VD om samarbetet

Nordfarms lanserar traditionellt helt nya varumärken på den svenska marknaden. Multiva har funnits i Sverige i över 20 år, men här insåg vi snabbt att alla nödvändiga ingredienser för ett framgångsrik samarbete ändå fanns på plats. 

I sökandet efter nya varumärken finns det vissa egenskaper som Nordfarm alltid värderar som de allra viktigaste. Först och främst, självklart, produkterna; att de är konkurrenskraftiga, håller hög kvalitet och framför allt tillför något nytt till marknaden. Vi utvärderar även företagets värderingar, vision, passion och framåtanda, varför vi oftast har de bästa samarbetena med familjeägda företag. Vi är nu särskilt stolta över att presentera ännu ett premiummärke från finska ”Gnosjö” – Loimaa. Multiva från Dometal OY, ett familjeägt företag som vi anser uppfyller samtliga dessa kriterier!

Multiva som varumärke är väl etablerat och välkänt för de flesta lantbrukare sedan tidigare. Nordfarm har länge undersökt hur vi kan utveckla vårt produktutbud inom växtodling och jordbearbetning.

Det är ett område med starka traditioner men som också står inför många nya förändrade metoder, som till exempel direktsådd och lättare bearbetning av jorden. Multiva erbjuder lösningar för alla behov inom detta område. 

När Multiva blev tillgängligt som en potentiell partner på marknaden övervägde vi noggrant detta steg. Traditionellt sett har Nordfarm introducerat helt nya varumärken på marknaden, men snart insåg vi att alla förutsättningar för ett framgångsrikt samarbete var på plats. Premiumprodukter med många egna innovationer, ägarna – familjen Mäkelä – som själva är lantbrukare och använder plattformen för utveckling och kunskapsuppbyggnad, samt en stark passion för det man arbetar med. Vi ser mycket fram emot att ta över stafettpinnen tillsammans med Multiva och bidra till framtidens växtodling i Sverige.

Bo Åkesson – VD Nordfarm

såbäddsharv

optima EVo

Optima EVO är en utveckling av den populära harven Optima T. Redskapet lämpar sig för såbäddsharvning i alla jordtyper. Den höga och öppna harven bidrar till ett gott materialflöde och jämn bearbetning. En arbetsbredd mellan 6-10 meter och många tillbehör säkerställer att den uppfyller olika behov för såbäddsharv i plogad eller lättbearbetad mark. Den långa ramen på 3 meter och 7 axlar bidrar till en väldigt jämn gång och goda utjämningsegenskaper.

Stora transporthjul på mittsektionen bidrar till ett lågt dragkraftsbehov och säker transport efter väg. Den höga vikten säkerställer att harven går ner i jorden till önskat arbetsdjup varför de stora däcken är nödvändiga.

Harven går att utrusta med många olika för- och efterredskap för att uppfylla olika önskemål. 

såbäddsharv Optima Evo 800

Optima Evo 800 är en såbäddsharv med 7,9 m arbetsbredd och god kapacitet för traditionell såbäddsharvning. Harven kännetecknas av sin enkelhet och hållbarhet. Den stadiga ramen i kombination med längden gör att harven har en väldigt jämn gång i fält. Detta ger också en hög vikt vilket garanterar att harven kommer ner även vid hårdare jordar. Den aggressiva vinkeln på TerraFlexpinnen gör att den arbetar aggressivt ner i jorden på ett jämnt arbetsdjup och inte släpar efter.

• 7 axlar
• Breda och stora transporthjul
• Lång och styv ram
• Efterharv
• Heltäckande sladd, planka fram
• Bakljus
kampanj

Paketerat och klart

450.000:-

Ordinarie pris 538.300:-

såmaskin

cerex 400 evo

Cerex 400 Evo är en kombisåmaskin med 4 m arbetsbredd och 120 kg billtryck för bearbetad såbädd, även vid hårdare jordar. Genom att kombinera gödning och utsäde i samma såbill minskas bränslekostnader och underhåll samtidigt som gödningens effekt maximeras.

Den pålitliga mekaniska drivlinan och den användarvänliga kalibreringen ökar driftsäkerheten. Småfrölådan kan placeras ovanför marken eller i såbillen för anpassad användning av startgödning eller raps. Individuell upphängning av såbillarna ger enhetligt sådjup, och billtrycket kan justeras via traktorns dubbelverkande uttag för optimala resultat oavsett tankvolym.

såmaskin cerex 400 evo

Vi erbjuder en förkonfigurerad maskin som är skräddarsydd för den svenska marknaden, till ett särskilt introduktionspris.

Cerex 400-SE (Swedish edition) innehåller följande specifikationer:

• obromsad
• packhjul
• comfort styrsystem
• frölåda
• sladdplanka
• mittmarkörer
• sprutspårsavstängning 300 mm per sida för gödning och utsäde
• packarhjul med stenskrapare
• enradig efterharv
kampanj

Paketerat och klart

799.000:-

Ordinarie pris 971.900:-

Mitt namn är Felix Karlström och jag har varit anställd på Nordfarm i ett halvår nu. Mitt ansvarsområde är inom jordbearbetning och växtodling. Jordbearbetningen är en fascinerande och avgörande fas i växtcykeln, eftersom den utgör grunden för den kommande skörden. Jag har alltid uppskattat Multivas maskiner, dels på grund av deras innovativa lösningar, men framförallt på grund av deras robusthet. Jag är utbildad ingenjör från Finland och jag lägger stor vikt vid maskinernas konstruktion. Jag kan intyga att Multivas produkter är en fröjd för ögat.

Multivas Forte såmaskin är en ytterst intressant produkt då den möjliggör direktsådd utan att behöva använda ytterligare redskap. 

För närvarande upplever vi en torka (juni 2023) som påverkar fälten betydligt här i Sverige.

 Vissa områden har klarat sig bättre än andra. En allt vanligare syn är bevattningsanläggningarna på fälten. Den återstående fukten i marken blir allt mer värdefull att bevara. Under mitt besök i Finland i juni passade jag på att fråga några användare av Multiva Forte hur deras fält hade utvecklats under sommaren. I södra Finland hade torkan påverkat skörden i nästan samma utsträckning som i Östergötland. En av dem hade sått på blandad mark, både direkt och på bearbetad mark. De fält som hade klarat sig bäst var de som hade såtts direkt med Forte.

Jag har arbetat på en modern gård i Finland under några år på deltid under min studietid, där jag hade ansvar för både odling och djurskötsel. Förhållandena på fälten liknar starkt dem här, vilket gör Multivas maskiner mycket lämpliga för den svenska marknaden.

Jag ser fram emot att få träffa er och diskutera mer om Multivas maskiner. Jag hoppas att vi tillsammans med er återförsäljare kan hitta en passande lösning för era behov. Tveka inte att kontakta er närmaste Nordfarm-återförsäljare för mer information.

Det går också bra att kontakta mig om ni har frågor om maskinerna från Multiva!

Felix Karlström
011 – 461 97 22
felix.karlstrom@nordfarm.se

multivas harvar

Idén bakom Multivas harvar är att de skall vara långa och kraftiga. Den robusta ramkonstruktionen ger en harv som håller i tuffa förhållanden och samtidigt bidrar med en hög vikt för att säkerställa att harven kommer ner i jorden. Ramen är robotsvetsad med nogrann design för att ge en hög hållfasthet. Allt stål som används i harvens ram kommer från SSAB och materialetjockleken är noga utvald.

Harvarna är utrustade med två olika sorters S-pinnar beroende av modell. TerraFlex-pinnen är smalare och mjukare för lättare såbäddsbearbetning

och TerraSuper-pinnen är tjockare och styvare för att lämpa sig också för djupare bearbetning i t.ex. stubb. Båda S-pinnarna har en hög styvhet och vibrationsförmåga för att bryta sönder jorden och hålla ett jämnt arbetsdjup. 

De styva pinnarna klarar också av en hög arbetshastighet som ger en ökad kapacitet.

Den långa, höga och öppna ramkonstruktionen bidrar till ett gott materialgenomflöde också vid harvning på fält med växtrester. En längre harv ger också en lugnare och jämnare gång efter fältet.

multivas såmaskiner

Multivas såmaskiner är konstruerade för för att vara enkla, bränslesnåla och mångsidiga. Tekniken med att applicera allt i samma bill är både enkel att använda, ger ett lågt underhåll och låg bränsleförbrukning. Stora däck bidrar till minimerat dragmotstånd. Maskinerna är utvecklade för Nordiska förhållanden i ett område som är känt för extremt hård jord och mycket lera.

Forte 300 och 400 är de enda mekaniska såmaskinerna på marknaden med 250 kg billtryck. Detta möjliggör en väldigt exakt direktsådd även vid hårda jordar.

Vid designen av Multivas såmaskiner har användarvänligheten varit i fokus. Alla inställningar är lättåtkomliga och tabeller för inställningarna finns tillgänliga vid inställning. 

Säkerheten vid inställningar och påfyllning har åstadkommits tack vare maskinens stora plattformar med räcken.

 

såbäddsharvar

Crossline är den tätaste s-pinnharven i Multivas harvserie. Med ett pinnavstånd på endast 6,5 cm ger den en väldigt jämn och finfördelad såbädd. Denna harv lämpar sig för krävande grödor där ytjämnheten är speciellt viktig. Den långa ramen på 9 axlar gör harven väldigt lugn och jämn efter fält. 

kultivatorharvar

Topline Super XL är en 9-axlad unik kultivatorharv med brett användningsområde. Den styva TerraSuper-pinnen på 12×65 mm kan användas ner till 15 cm arbetsdjup. Topline Super XL klarar av en arbetshastighet på 15 km/h vilket ger en väldigt hög kapacitet för harven. Stora hjul ger en hög bärighet samt lågt dragkraftsbehov.

Tallrikskultivatorer

Discmaster plus är en tallrikskultivator med arbetsbredd från 3 till 6 meter. Alla kultivatorer går att få bogserade och 5-6 metersmodellerna är bogserade som standard. Den robusta och tunga kultivatorn möjliggör bearbetning i tuffa förhållanden och bidrar till en jämn djupgång även vid höga hastigheter. 

såmaskiner

Multivas såmaskiner består av två olika modeller, Forte och Cerex. Den stora skillnaden på dessa modeller är uppbyggnaden av såbillarna samt arbetstryck. Cerex har ett billtryck på 50-120 kg medan Forte har 50-250 kg. Med ett högt billtryck säkerställs ett jämt sådjup över hela såbredden.

Här besöker vi Martin Lindqvist och hans gård i Finland där det rullar en ny harv, Topline Super 800XL från Multiva.