Skip to content

Nordfarm besöker

Vi har hälsat på Pontus som köpt sig en Mammut SiloCut blockuttagare. "Den såg intressant ut, en robust maskin."
Mammut SiloCut blockuttagare i arbete

Namn: Pontus Persson
Företag: Månslundagården
Typ av verksamhet: Mjölkproduktion, nötköttsuppfödning och odling.
Ort: Brösarp
Nordfarmprodukter i maskinparken: Mammut SiloCut blockuttagare, Peecon mixervagn, Jukka gödselomrörare och Schuitemaker snittvagn.

Månslundagården bedriver huvudsakligen mjölkproduktion och nötköttsuppfödning med ca 500 kor och 250 tjurar. Utöver det finns också vallodling, majsodling och lite spannmål på gårdens drygt 300 ha. Det är Pontus Persson och hans fru som driver gården sedan elva år tillbaka, idag dessutom med sex anställda.

Hur kom det sig att det blev en Mammut?

Borgeby Fältdagar såg jag Mammut för första gången, den visades som nyhet på mässan. Jag tittade på den och visste att vi behövde förnya oss. Den såg intressant ut, en robust maskin och efter demokörning någon dag hemma på gården där vi såg hur den klipper och fungerar så köpte vi oss en egen.

Det är en robust konstruktion, grova bultar och sådant. Det är riktiga grejor, det är det jag tittar på. Vi har använt den i ungefär sex månader nu och det blir ungefär 20 klipp om dagen. Jämfört mot konkurrenterna så är den större, det är den största skillnaden jag upplever. Hållbarheten är viktig men det visar sig på sikt, det kan jag inte svara på just nu. Mammut är ju ett nytt varumärke i Sverige men eftersom jag handlat med både OP Maskiner och Nordfarm innan så vet jag ju att det fungerar.

Maskinen är känd för att klippa väldigt snyggt, upplever du att ensilaget mår bättre?

Ja, i och med att den är större så blir det högre block, och den klipper högre så det blir färre skarvar. Det är i skarvarna som det kan bli lite luft, så det är en förbättring för min del. 

Maskinen används dagligen och måste fungera som den ska, och det är viktigt att det går snabbt också. Jag smörjer den någon gång i veckan ungefär, det går rätt snabbt. Slipar knivarna lite senare men det är inte aktuellt än. Jag tycker att den är rätt så prisvärd jämfört med konkurrenterna.

 

Mammut SiloCut blockuttagare på väg

 
Något du är särskilt nöjd med?

Den håller sig väldigt ren mellan spjuten, det fastnar nästan aldrig ensilage. Gräsensilage fastnar gärna annars, det har det gjort på alla uttagare jag har haft innan. Det är en stor fördel att man slipper handrensa och annars blir ju det som sitter kvar gammalt, den ska helst vara ren varje dag. Annars är det att den klipper bra och det går fort att ta ut block med den. Mammut har en framtid i Sverige ifall de fortsätter att hålla vettiga priser, det är jag helt övertygad om.

Du kör både ensilage och majs med den, är det några skillnader?

Nej, det är samma med båda, majsen är dock lättare att klippa igenom.

Vad ser du för framtida maskinbehov i ditt företag?

Det är svårt att säga. De maskiner som används mest är vallmaskiner och fodermaskiner, blockuttagare och lastmaskin. Man får förnya lite efter hand men jag har inget speciellt i tankarna just nu. Jag har redan en Peecon mixervagn, min tredje faktiskt. Sedan har jag dessutom en Jukka gödselomrörare och en Schuitemaker snittvagn.

Framtida utmaningar för dig som företagare?

Den största utmaningen är alltid väder och vind!

 

Rena snitt av Mammut SiloCut blockuttagare

 

 

Läs mer om Mammut SiloCut eller besök OP Maskiner.

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Senaste inläggen