Peter framför sin grävmaskin

En strålande dag i januari begav sig Nordfarm på en spännande resa till Göteborg för att möta entreprenören Peter Bernardsson, en erfaren man inom byggbranschen. Han använder en kraftfull 33-tons grävmaskin från Sany för markberedningsarbete, och vi var naturligtvis mycket nyfikna att få se denna maskin från den nya agenturen i aktion.

Peter arbetar just nu i Västra Frölunda där det byggs en bussdepå för en helt eldriven bussflotta under Skanskas ledning. Bussdepån kommer att ha plats för ungefär 100 bussar och även innehålla verkstäder, städ- och tvätthallar samt kontor och personalutrymmen. Bygget ska stå klart 2025.

Peter är entreprenören bakom Petters Grävtjänst, en verksamhet som egentligen utgår från Orust, men hans arbete har i stort sett varit knutet till Göteborg sedan 1977, där han har samarbetat med Skanska. Peter är en enmansföretagare som hanterar två maskiner.

– Jag har en maskin som främst används för betongarbete, knossning, magnetisering och knackning. Och sen har jag den här grävmaskinen från Sany, säger Peter.

Trots att pensionen väntar runt hörnet, cirka fyra år framåt, ser Peter fortfarande på sitt arbete med stor glädje.

– Att arbeta på olika byggarbetsplatser, köra maskiner och möta människor är något jag värdesätter högt och trivs med, säger Peter och ler.

grävmaskin från Sany

Maskiner är en passion som har funnits med honom sedan barndomen. Peter har haft nära kontakt med tunga maskiner ända sedan han var 7–8 år gammal, eftersom hans syster och hennes man drev en grävmaskinfirma.

– På den tiden var reglerna inte lika strikta, och det var möjligt att utforska och köra maskiner redan som barn, berättar Peter.

En miljövänlig och pålitlig partner

Att övning har gett en imponerande skicklighet är tydligt när Peter tar plats bakom spakarna och startar sin mäktiga grävmaskin. Det handlar om en kraftfull 33 tons grävmaskin. När det var dags att titta ut en ny maskin gjorde Peter det med omsorg.

– Anledningen till att jag valde den här maskinen var främst på grund av miljökraven. Den jag använde tidigare var inte längre ett alternativt inne i Göteborg. När beslutet att en förändring behövdes, dök grävmaskinen från Sany upp som ett lockande alternativ. Det var snabb leverans och den gav ett pålitligt intryck med sin stabilitet och prestanda. Nu kan jag konstatera att den är väldigt prisvärd, säger Peter.

Peter anser att maskinen känns utmärkt att arbeta med, den är effektiv vid lastning, snabb och kraftfull, och den tappar inte i prestanda.

– Efter att ha använt den i ungefär 1300 timmar har jag inte stött på några negativa överraskningar. Den fungerar fortfarande utmärkt och är en pålitlig arbetspartner, menar Peter.

Grundlig kvalitetskontroll

Förutom prestandan är maskinens underhåll en viktig faktor. Peter uppskattar att det är enkelt att sköta om den eftersom allt är åtkomligt från marken. Beslutet att satsa på Sany har visat sig vara både praktiskt och ekonomiskt fördelaktigt för Peter och hans företag.

Peter är imponerad av den pålitliga konstruktionen på maskinen. Det är enligt Peter inte ovanligt att delar lossnar på andra maskiner i början, men Sany-maskinen har visat sig vara ett undantag.

– Kvalitetskontrollen verkar vara mycket noggrann, och ingenting skramlar eller sitter löst. Slitage och drift har varit problemfria, och maskinen har fungerat smidigt och pålitligt, säger Peter.

När det gäller förbättringsområden nämner Peter några smådetaljer i hytten som han skulle vilja justera efter sina egna preferenser. Han påpekar att det är en fråga om personlig smak och komfort.

Pålitlig support

Peter skulle villigt rekommendera Sany till andra, särskilt på grund av dess pålitlighet. Dessutom ger närheten till centrallager i både Tyskland och Sverige honom en känsla av trygghet.

– I dagens snabba arbetsmiljö är det viktigt att kunna få reservdelar och support när det behövs, och Sany uppfyller dessa krav. Men hittills har jag inte varit i behov av reservdelar, säger Peter.

grävmaskin från Sany

Smakfull kuriosa

Längst bak på Peters grävmaskin står det med stora bokstäver ”BAGARN”. Det väcker förstås vår nyfikenhet och Peter förklarar:

– Det är inte ovanligt att jag går under smeknamnet ”Bagarn” bland mina vänner och bekanta. Anledningen till detta smeknamn ligger i min koppling till det bageri som min mamma startade redan 1947, hemma på Orust. Jag är alltså inte bara verksam inom byggbranschen, utan jag kan baka också, avslutar Peter med ett skratt.

Vi rundar av dagen med ett stort tack och önskar Peter goda år fram till pensionen samt härliga äventyr med sin husbil när den stora stunden närmar sig, något vi vet att han ser fram emot.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *