Skip to content

Nordfarm besöker

Dessutom är traktorn ren och spridningen nästan konstigt exakt. "Den är klockren, så är det bara."
Sulky X50+ konstgödselspridare

Namn: Richard Widmark
Företag: Jonas Halonen Lantbruk och Entreprenad, 12 anställda.
Startade: På 90-talet och Rickard har arbetat sedan -98.
Ort: Österfärnebo. Två gårdar och 350 hektar.
Maskiner: Sulky X50+, Avant 520.

 

Hur kommer det sig att ni valde en Sulky?

Vi hade kontakt med Traktor Nord för att byta traktor, och då kom det på tal att vi kör gödning. Säljaren berättade att Sulky är en bra gödselspridare och att den är väldigt exakt i spridningen. Och exakt är den verkligen, den är jättebra! Kör man runt fältgränsen så bommar den inte alls.

Hur påverkas gödselförbrukningen med Sulky X50+?

Jag körde först 35 hektar och då hade jag 28 kg gödning kvar i spridaren när jag var klar. Om jag hade kört med den andra spridaren så hade det varit tomt, och så hade jag varit hemma och fyllt på en gång också. Nu har jag kört tusen hektar och ungefär 260 ton gödning med Sulky under det här året som vi har haft den. Hade vi inte haft den här spridaren så hade det gått åt väldigt mycket mer!

Hur upplever du exaktheten i spridningen?

Den är ju så exakt så att om det är en ojämn åker så känner den av det och anpassar spridningen när man ändrar hastighet. Kör du 16 km/h med en annan spridare så får du hålla 16 km/h över guppen också, Sulkyn kan du sakta ner och den anpassar sig direkt. När jag kör i kanterna så kör jag alltid på (inställningen) vattendrag så jag inte får ut gödning i dikena. Och det är nästan konstigt alltså, hur den kan höja och sänka så exakt.

Finns det något mer du önskar av maskinen?

Jag vet vad det skulle vara, nej jag kommer inte på något. Ofta är det ju något som man saknar men nu är det faktiskt inte det. Ett fotsteg till på stegen kanske, det är väl det? Annars är ju den här modellen maxad, det går inte att få någon större eller mer utrustad.

 

Sulky X50+ konstgödselspridare från sidan

 
Hur är den att underhålla?

Det är väl att tvätta och smörja den på alla smörjpunkter inför vintern. Tvätten tar ungefär två timmar, inga konstigheter. Tallrikarna ser fortfarande nya ut efter 260 ton gödning. Den känns driftsäker och jag tror att den kommer att hålla i många år, bara man är rädd om den så är det inga problem.

Hur står den sig mot konkurrenter?

Jag vet inte hur den står sig prismässigt mot konkurrenter. Men det som är så bra med den här, som ingen slår, är att den inte skitar ner grejerna. Med den gamla spridaren som vi använde så var hela traktorn full av gödning efteråt.

Vad är du mest nöjd med?

Det som är så viktigt med gödningen är sektionsavstängningen (Econov) och att den känner av hastigheten på traktorn. Annars blir det väldigt dyrt om man till exempel ställer in 300 kg och 16 km/h, men bara kör 10 km/h. Sedan är det bra med hydraulisk presenning, det vill man inte vara utan. Då kan man köra när det är lite dåligt väder, vid andra skörden så kör jag på natten och då brukar det regna mest hela tiden.

Det är jättekul, den är klockren så är det bara. Det är så bra för en annan som är så hemskt noga med grejerna, att det inte blir någon gödning på traktorn heller!

Läs mer om Sulky X50+ konstgödselspridare, se alla modeller från Sulky eller besök Traktor Nord.

Sulky X50+ konstgödselspridare och Rickard Widmark
Sulky X50+ konstgödselspridare display
Sulky X50+ konstgödselspridare närbild Sulky
Sulky X50+ konstgödselspridare närbild
Sulky X50+ konstgödselspridare närbild

Senaste inläggen