Skip to content

Nordfarm besöker

Bröderna Sandermo har tagit över föräldragården med mjölkproduktion och vi kikar hur Lucas Raptor underlättar det dagliga arbetet.
Lucas Raptor telehandler halmrivare i arbete

Namn: Viktor och Oscar Sandermo
Företag: Mortorp Lantbruk
Typ av verksamhet: Mjölkproduktion, 250 kor
Startade år: 2012, byggde ut 2014, tog över helt för två år sedan.
Ort: Kalmar
Nordfarmprodukter i maskinparken: Lucas Raptor Telehandler, Peecon mixer, Sulky konstgödselspridare samt Avant.

 

För två år sedan tog bröderna Sandermo över föräldragården strax söder om Kalmar, där det idag bedrivs mjölkproduktion med ca 250 kor. Några år tidigare hade verksamheten utökats ut till den storlek man har idag, och samtidigt firades att gården funnits i släkten i hela 100 år!

Vad är främsta anledningen att ni valde en Lucas Raptor Telehandler?

– Vi tänkte att det skulle vara mer lättillgängligt med lastmaskin än med traktor, det var det som avgjorde det hela, säger Viktor. Vi lånade en grannes maskin först och provade den, men den var traktordriven.

– Vi tittade också en del på Youtube. Och sen var det lösningen med bottenmatta, det finns ju andra märken men de har inte riktig bottenmatta som Lucas har. Sen har vi även haft ett bra samarbete med Nordfarm, och även Svenssons Motor, under en lång tid.

Nu har ni haft halmrivaren i drygt två månader, vad är uppfattningen så här långt? Nöjd?

– Ja, den fungerar bra. Vi hade en inkörningsperiod i början där vi körde stopp några gånger innan vi lärde oss hur vi ska mata och driva den. Men det var inget som tog tid, det är bara att riva ut det som sitter fast. Den kastar bättre än de andra vi har testat, berättar Viktor.

Vad har halmrivaren för roll i det dagliga på gården?

– Den underlättar verkligen arbetet, man slipper ösa balarna och det är lättare att köra runt. Vi har alla ungdjur på djupströbädd, berättar Viktor.

– Och så är det ju säkerhetsaspekten, att man slipper gå in till djuren. De blir lekfulla när det kommer ny halm och ska buffa på balen. Det är en viktig sak för de anställda tycker jag, säger Oscar.

– Vi sparar tid också eftersom vi kan köra runt på alla ställen istället för att lägga ut en bal här och en bal där, fortsätter Viktor.

– Sen sägs det att den ska minska halmåtgången men eftersom vi inte har kört den mer än två månader så är det lite tidigt att kunna säga hur mycket det handlar om.

 

Lucas Raptor telehandler halmrivare i arbete

 
Hur många balar kör ni per tillfälle?

– Tre dagar i veckan kör vi fler för då har vi skrapat skit, då blir det fyra-fem balar. Men de andra dagarna kör vi en-två balar. Det blir ungefär 20 balar i veckan i snitt, berättar Viktor.

Vad har ni för lastmaskin, och räcker den till?

– Vi har en Volvo L60E och det är inga problem, den fungerar bra. Det går fint att köra den på tomgång, man behöver inte vrålvarva så hydraulkapaciteten räcker till med marginal. Vid 1200-1300 varv så är det bra flås, mer kör man aldrig. Då blåser det över hela ladugården, säger Viktor.

Hur lång tid tar det att köra ut en bal?

– Tre-fyra minuter ungefär. Sen beror det lite på vad det är för halm, om det är kornhalm, vetehalm eller lång rågvetehalm, säger Oscar.

Har ni haft några negativa upplevelser eller finns det något mer att önska av maskinen?

– Nej, det har vi inte annat än att vi körde stopp i början men det var ju handhavarfel. Vi skulle önskat knappar ute på tippluckan till när vi lastar balarna, för att kunna tippa upp balen lite när vi rullat på den. Det går bara att få på den bogserade och burna varianten idag, säger Viktor.

Hur ser ni på framtiden och er verksamhet?

– Framtiden ser ljus ut! Vi ligger ganska lågt med investeringar just nu, annars är det väl att bygga om och effektivisera gården som gäller, säger Viktor.

– Det har varit ett par tuffa första år för oss med både torka och mjölkkris så man tänker inte riktigt på investeringar just nu, lägger Oscar till. Men om man tittar lite allmänt på lantbruket så verkar det vara många som står inför ett generationsskifte, och det har ju vi precis tagit oss igenom på ett bra sätt.

 

Viktor och Oscar på Mortorp Lantbruk vid sin Lucas Raptor Telehandler halmrivare

Oscar och Viktor Sandermo.

 

Läs mer om Lucas Raptor halmrivare, se alla Lucas produkter eller besök Svenssons Motor.

Senaste inläggen