Skip to content

År 2023 har precis tagit sin början när vi från Nordfarm satte kurs mot Robin Johansson och hans företag Träslöv Maskinstation i Varberg. Robin har nyligen investerat i en Haybuster hammarkvarn, idag ska vi få ta del av hans uppfattning och upplevelse av maskinen. Vi lyckades pricka in en dag med så kallad ”orange varning” och tufft väder fick vi erfara, både under resan dit och väl på plats.

Träslöv Maskinstation är ett företag som riktar sig mot det mesta inom växtodling, med tjänster som bland annat gödselkörning, strängning och nu med det senaste maskintillskottet i bolaget även produktion av eget strömaterial som ersättning för sågspån och kutterspån. Haybuster är en maskin som är väldigt mångsidig och med den kan Robin även tillverka eget foder för bland annat kalvar, sinkor och grisar.

– Vi har även kört flis i den och det fungerar också väldigt bra, säger Robin.

Haybuster är relativt ny på marknaden. Hur fick du nys om den här maskinen?

– Jo, det var på Borgeby Fältdagar som jag såg den i Nordfarms monter. Jag hade letat efter en maskin som man kan köra året runt, så jag kan fylla ut timmarna i företaget. Jag tog kontakt med Nordfarm efter mässan och vi inledde en diskussion som resulterade i att jag fick låna en demomaskin, en lite mindre. Jag såg vad den lilla Haybustern gick för men jag räknade lite och kom fram till att jag ville ha en större. Beslutet föll slutligen på den här stora Haybuster 1030, säger Robin.

Hur har dina kunder reagerat på dina nya produkter från maskinen?

– Det finns ett jättestort intresse och alla pratar väldigt mycket om den, både gällande strö och till foder. Särskilt foder där de får ner allt till ett jämnt och fint material. Det blir inget spill ute på foderborden utan djuren äter upp allt. Likaså till strö, det blir ett jättefint material. Som jag nämnde tidigare så har vi även kört ner flis med ett riktigt bra resultat som passar till mindre pannor. Vi har även kört ensilagebalar och det går utmärkt det med om man kör lite större såll. Till foder och strö kör vi med ett såll på 19 mm, det tycker vi blir bäst, konstaterar Robin.

Vad får du för kapacitet på maskinen med sållet på 19 mm?

– Som i det här exemplet då vi kör strö av halm så får vi ner cirka 20-25 balar på 300 kilo styck i timmen, alltså 7,5 ton ungefär. Sätter man i större såll så får du ut mer, men då börjar det samtidigt bli svårt att hinna med att mata maskinen. Det är väldigt bra kapacitet i den här maskinen, kanske lite för bra, säger Robin och skrattar.

Robin berättar att maskinen är lätt att förflytta. Att byta såll innebär lite mera jobb, och i och med att det är ganska tungt så underlättar det helt klart om man är två när man byter. Annars är det en väldigt enkel konstruktion som Robin upplever är smidig att arbeta med. 

Om du fick förbättra något på maskinen, vad skulle det vara?

– Det dammar ju rätt rejält när man kör den. Rotorn går fort och likaså skruvarna och bandet och dessutom är materialet torrt. Det blir rätt rökigt alltså. Blåser det som idag gör det ju inte saken bättre, optimalt är att köra den när det är vindstilla. Gick det att samla upp dammet på något smart sätt vore det kanon. Jag har även funderat på radiostyrning till maskinen när man sitter i hjullastaren och lastar. Det hade varit bra. Men den är otroligt kraftig och allt är väl tilltaget. Det är amerikanskt, det är grovhugget, säger Robin och skrattar igen.

Många fördelar

Robin beskriver att den främsta fördelen med en Haybuster är att strömaterialet blir väldigt billigt om man sin egen halm. Dessutom blir du inte beroende av en extern leverantör. Robin delar med sig av en intresseväckande iakttagelse.

– Jag upplevde något intressant på en gård där de där de hade strött med olika material i två stallar. I det ena stallet hade de strött med torv och spån och i det andra stallet hade de strött med halm. Korna kunde sedan välja själva vilket stall de ville gå in i, och vart tror ni de gick? frågade Robin.

Vi från Nordfarm misstänker vart Robin vill komma och mycket riktigt så hade de valt stallet med halm som strömaterial.

Andra positiva effekter Robin lyfter fram är att halm är mer drygt än kutterspån, att det räcker ungefär en och en halv gång längre. Samtidigt är det miljövänligt och en produkt som inte försurar på samma sätt ute i markerna när man gödslar. Maskinens mångsidighet är också något som uppskattas.
– Du kan krossa strö, foder, flis… ja kompost och ha den i en kedja för framställning av biogas, säger Robin.

En stormig dag som denna hade Robin normalt sett aldrig valt att köra strö, det skedde efter önskemål från oss på Nordfarm. Visst dammade maskinen lite idag, det kan vi bekräfta. Lite extra kladdigt blev det då vinden ackompanjerades av stundvis kraftigt regn under besöket. Tänk er tjära och fjädrar, så såg vi ut i jakten på perfekta bilder och en spännande intervju.

Senaste inläggen