Skip to content

Regnet hänger i luften när vi anländer till gården i Järsnäs, där mjölkbonden Per Hellström håller ställningarna. Gården, belägen på det Småländska höglandet, är hem för omkring 60 kor och en handfull rekryteringsdjur, tillsammans med några få köttdjur. Idag har vi fått äran att besöka Per Hellström för att höra hur hans verksamhet rullar på. 

Per är en man med många intressen, men det är vallodlingen, mjölkproduktionen och avelsarbetet som får hans hjärta att klappa extra snabbt.  

Under det dagliga arbetet på gården har djurvagnen från Jyfa blivit en oumbärlig hjälp. Den har använts flitigt sedan 2017 då den inhandlades. Den enkla och smidiga designen har gjort den till en favorit på gården.  

– Den är enkel, bra galvaniserad och smidig. Dessutom är den mycket enkel att underhålla, förklarar Per. 

Vi får uppfattningen att djurvagnen har haft en betydelsefull påverkan på gården. Innan den här smidiga lösningen kom till användes ett hemmabygge som varken var särskilt smidigt eller säkert.  

– Nu sparar vi mycket tid! Allt går mycket lättare, att lasta och köra och dessutom är det mycket säkrare både för djur och för människor, säger Per med ett leende. 

Det är tydligt att det är de små detaljerna som gör skillnad i det dagliga arbetet på gården. En av de smarta funktionerna som Per verkligen uppskattar är mellangrinden som finns inne i vagnen.  

– Om du först får in några djur så kan du dela av så de är instängda när du ska få in resten, poängterar Per.

Säkerheten är något som prioriteras mer och mer av Per, och den främre dörren i vagnen är en funktion som han anser vara särskilt värdefull ur säkerhetssynpunkt.  

– Där kan man smita ut och då behöver man inte trängas med djuren, säger Per och visar på omtanke för både djurens och människornas välbefinnande. 

Djurvagnen är inte bara smidig i designen, den är också hydrauliskt höj- och sänkbar, vilket har visat sig vara oerhört användbart när djuren kliver i och ur vagnen. 

 

– Steget blir så lågt att de går in utan krångel. Har vi tid innan djurbilen kommer så lastar vi både livkalvar och slaktdjur i denna. Då kan de bara backa intill och så är det enkelt att få dem att gå från djurvagnen in i bilen, förklarar Per. 

Regnet ökar i intensitet och vi känner att det är dags att avsluta vår intervju. Denna dag kommer troligtvis representera sommaren 2023 väl, med dess karaktäristiska skyfall och växlande väder. 

Vi tackar Per för stunden i Järsnäs. 

Senaste inläggen