Skip to content

Nordfarm besöker

Idag har vi gett oss ut i fält för att besöka Johannes, som är anställd på Nordfarm. Johannes är aktiv på sin föräldragård i södra Östergötland, och som den sjätte generationen på gården är han en del av en lång tradition. 

–  Att driva en gård ger verkligen en stor tillfredsställelse, även om det är förenat med rejält med arbete, säger Johannes med ett skratt. 

Dagens plan är att kombinera nytta med nöje, vi ska provköra ett par maskiner från Orsi. Vi har några betesmarker här som behöver göras i ordning för att hålla dem i bästa skick. För detta ändamål har vi en WGR 3213 fram och Competition 200 med offset baktill. 

På det första fältet vi kommer att arbeta på handlar det främst inte om att putsa gräset, utan vårt mål är att förbättra beteskvaliten överlag. Vi siktar på att ta bort buskar, slånbär, ormbunkar och beskära hasselbuskar. 

– Vi vill behålla gräset då det är nödvändigt för djuren, särskilt under denna torra försommar. För detta arbete är dessa maskiner perfekta. WGR möjliggör oss att klippa större ytor tack vare dess arbetsbredd, men det är särskilt Competition släntklipparen som är ekipagets mångsidiga schweiziska armékniv och hanterar slyet på ett imponerande sätt. 

Efter körning av respektive maskin får vi en utförlig recension av Johannes, håll till godo!

Orsi släntklippare Competition  

”Detta är en trepunktsburen släntklippare i all sin enkelhet, men som gömmer flera fiffiga finesser faktiskt! Den hänger som brukligt i traktorns bakre trepunkt och på denna modell har vi en offset-växellåda vilket ger maskinen extra lång räckvidd och tillsammans med dess arbetsbredd når vi ut hela 3,4 meter.  

Orsi Competition är inte den grövsta eller största släntklipparen från Orsi, denna skulle jag säga ligger mer i mellansegment. Rotorn är 159 mm och är utrustad med 16 hammarslagor som väger 1,35 kg per styck. Jämför man  Competition mot dess syskon Orsi Magnum, en grövre modell som har hammarslagor på 2,1 kg, kan man konstatera att vi redan vid 1,35kg får ett överraskande bra resultat i slyet vi ger oss på.  Delvis tack vare att vi har en motstålskniv här som hjälper till att mulcha materialet och rotorns höga periferihastighet. En riktigt trevlig maskin! 

Värt att nämna är även att alla röda gjutjärnsdetaljer har en fabriksgaranti på tre år. En rejäl stämpel för kvalitén maskinerna erbjuder.”  

Orsi slagklippare WGR

”Låt mig presentera denna front-monterade WGR 3213. Det här är helt klart en riktigt grov modell, med en rejäl rotor på 219 mm och kraftiga slagor som väger in på 2,1 kilo styck. Den har en arbetsbredd på 3,2 m och en totalbredd som snurrar upp till 3,39 m. Att WGR 3213 är en riktig bjässe råder inga tvivel om framförallt när man känner av dess vikt på över ett ton och lite till faktiskt! Det är en riktigt slitstark maskin som såklart behöver 1000 rpm på växellådan för att driva rotorn på traktorns  frontlyft. Självklart kan man även få den med 540 växellåda om så önskas. Som på de allra flesta Orsi-maskiner hittar vi även här en motstålskniv som hjälper till att mulcha materialet. Dessa detaljer är så klart i Hardox-stål för att kunna utstå ett riktigt skitliv i fält och vill man låta sin WGR praktisera som stenkross till nästa säsong rekommenderar jag varmt att välja till en slityta på 6 mm i Hardox.”   

Vi har återvänt till Johannes föräldragård för ännu en dag med spännande provkörningar. Betessäsongen är i full gång, och tackorna som bor på gården gör ett underbart jobb med att hålla landskapet öppet. Men det finns trots allt en del av växtligheten som fåren ratar och det ska idag åtgärdas, så att betena håller en bra kvalité även till nästa år. Maskinen som ska få göra jobbet är putsarnas crème-de-la-crème, Orsi Evo Plus 255. 

Orsi universalputsare Evo Plus 255 

”Vi tar en liten paus i arbetet för att se hur maskinen har presterat. Här finns både nässlor, tistlar och annat elände som måste bort, och ja så här långt ser det riktigt bra ut. Vi ska inte påstå att det är någon komplicerad körning, men det blir riktigt bra och det är en fröjd att se resultatet. På den här maskinen har vi hammarslagor, och där råder det delade meningar hos vissa om man ska köra med hammarslagor eller Y-slagor. Just här har vi riktigt sprött gräs och trots att Y-slagorna ska vara det effektivaste valet på gräs får man verkligen säga att hammarslagor här får till ett jämnt och fint snitt.  

Orsi Evo Plus 255, jag kallar den crème-de-la-crème för det är helt enkelt en elit-klassens maskin segmentet. Under maskinen sitter det 20 hammarslagor på 1,35 kg styck. De sitter på en rotor som är 178 mm, det är inte litet med tanke på att maskinen är tänkt att användas av en bonde som jag, som inte kör några hiskligt stora mängder. Maskinen kommer att hålla länge för mig, inte bara tack vare dess konstruktion och materialkvalitet, utan även på grund av den premiumlack som används. Innan pulverlacken appliceras blästras maskinerna alltid, vilket bidrar till dess hållbarhet.  


Som på en vanlig puts så har vi remmar, inte färre än fem stycken vilket medför att vi får en längre livslängd både på remmar och remhjul. Tittar man under maskinen så finns det en stödrulle som sig bör, som går att justera i två olika positioner beroende på hur man vill att den ska spotta ut materialet. Och på den har vi en avskrapare vilket är jätteskönt att ha när man kör i lite blötare och kraftigare växtlighet, det här med att köra när det är som tjänligast är inte alltid lätt som månskensbonde. Den här maskinen gör det den ska, finns såklart både med hammarslagor och Y-slagor, och dessutom har den sidoförskjutning!  

Tycker du att du önskar en ännu kraftfullare maskin? Då kan jag meddela att stödrullen finns tillgänglig i en 194 mm variant. För att ytterligare förstärka maskinen kan du välja att inkludera släpmedar i Hardox-material. Dessutom kan en extra platta monteras invändigt ovanför rotorn, svetsad med sandwichmetoden och självklart tillverkad i Hardox. Stålfingrar är också installerade bakom rotorn för att förbättra mulchingkvaliteten. Ja, möjligheterna är obegränsade för att DU ska få en riktig Heavy Duty-maskin” 


Nu står vi här bredvid en skogsbilsväg. Det har blivit dags att putsa av lite innerkurvor och vägrenen för att behålla en god sikt längs med vägen. Till vår hjälp har vi en Orsi släntklippare Vulcanic 200 med offset och hammarslagor.  

Orsi släntklippare Vulcanic 200

”Den här maskinen kliver in som vår instegsmodell på släntklipparsidan, men misstro inte vad maskinen har att erbjuda, vi har fortfarande gjutjärnsdetaljer, frihjul i växellådan, pulverlack med mera som kännetecknar Orsi och dess kvalité. Namnet på maskinen är Orsi Vulcanic 200SE. 

Alla röda detaljer som återfinns på Orsis maskiner, och så även på Vulcanic är som nämndes innan, gjorda av gjutjärn. Detta för att kunna klara av belastningarna och det allmänna slitaget som blir med tiden. Och den treåriga fabriksgarantin på alla dessa gjutjärnsdetaljer ger ett kvitto på vi får ett parallellogram som kan hänga med i slänterna.  

På Vulcanic har vi en något mindre rotor jämfört med andra medlemmar i Orsis släntklipparfamilj. Rotorn har en diameter på 140 mm, vilket även gäller för stödrullen. Hammarslagorna som används på denna maskin väger 1 kg vardera. Maskinen är utrustad med en offsetväxellåda, vilket möjliggör en räckvidd från traktorns mitt på 2,95 m. Arbetsbredden är 1,92 m  

Intill stödrullen döljer sig en avskrapare, perfekt för en blond månskensbonde som emellanåt är ute och kör när regnet står som spön i backen. 

Det går att använda alla släntklippare i vertikal position och då utföra viss grad av högröjning, och sedan sticka ner i slänten för att komma åt nere i dikenas väck. Vi får alltså en versatil maskin som klarar av slänter, plana grönytor och instickande sly och grenar på vägar och åkrar.  

Vulcanicserien passar väldigt bra till den mindre traktorn på gården. Har du som jag en 70-80 hästarstraktor så går det utmärkt och fungerar bra även med mindre än så.

Sammanfattningsvis kan jag säga att Orsi är ett härligt märke med goa maskiner, det blir inte roligare än så här!”  


Senaste inläggen