Skip to content

Nordfarm besöker

Denna något grå januaridag har vi på Nordfarm blivit inbjudna att besöka en större gård strax utanför Vollsjö,
mitt i vackra Skåne. Daniel Rydala som är 41 år driver här Rydala Lantbruk AB, tillsammans med sin fru. Vi är främst här idag för att höra Daniel berätta om sin fodermixer, en Peecon på hela 40 kubik.
– Vi får ett bra mixat foder och en homogen blandning som korna gillar. Vagnen uppfyller mina behov, det blev
en tidsbesparing när jag bara behöver blanda foder en gång om dagen, säger Daniel.

(Längst ner på denna sida hittar du även reportaget som film, missa inte det!)

När vi reser genom Skåne slås vi av att det är ett landskap som präglas starkt av lantbruk. Efter varje krön och bakom varje kulle ser vi vidsträckt åkermark blandat med gårdsbilder. Vi noterar också att många maskiner och redskap som brukas här faller under kategorin ”XL”. Och just en sådan, en riktigt stor maskin, kommer presenteras i detta reportage.

2004 tog Daniel över gården efter sin far. Gården har varit i familjens ägo sedan tidigt 1800-tal, men det var först när Daniel tog över som verksamheten tog fart. Då fanns bara 50 kor på gården men sedan dess har gården vuxit både arealmässigt och vad gäller antalet djur. Här bedrivs idag både mjölkproduktion, köttproduktion och växtodling. De två egenskaper som främst bidragit till att Daniel lyckats få gården dit den är idag är driv och envishet. Ordspråket ”skam den som ger sig” är en passande beskrivning på Daniel.
– Redan efter två år hade vi utökat med 120 koplatser och därefter med ytterligare 170 platser. Nu senast byggde vi ut ett ungdjursstall med liggbås för cirka 300 djur. Vi sysslar främst med mjölkproduktion och producerar 4,2 miljoner kilo mjölk om året, berättar Daniel.

Finns det något ni brinner för lite extra här på gården?
– Vi har alltid jobbat med avel och vi strävar alltid efter friska djur och en hög produktion, det är vårt motto här på Rydala gård. Det genomsyrar egentligen hela kedjan, att hela ledet ska vara så bra som möjligt, fodret, miljön och komforten för djuren och så vidare. Allt detta skapar nöjda kor och en ko som trivs bra producerar bra.

Vi undrar hur Daniel upplever att det är att vara lantbrukare i Sverige idag, rent generellt?
– Jo, jag har ju sett en väldigt stor utveckling och förändring under de 18 åren jag hållit på. Det är många krav som ska uppfyllas och mycket som ska skötas. Pappersexercisen kan vara påfrestande ibland samt alla kontroller.
– En sak som jag ser som ett orosmoln just nu är miljö- och energibiten. Spannmåls- och mjölkpriserna går upp, vilket såklart är positivt, men samtidigt ökar ju kostnader för gödning, gödsel, diesel och el. Detta är kostnader som kommer äta upp en del av ”kakan” på mjölken och spannmålet, ja om inte allt! Jag är inte främmande för alternativ till fossila bränslen, men i dagsläget finns inget riktigt bra. Vi försöker spara vad vi kan på energisidan, men vi måste ju sköta vårt jobb och våra djur. Utmaningarna är stora inom det svenska lantbruket, helt klart!

Daniel berättar att de i princip har hela maskinkedjan själva. Inför 2022 har de investerat i en självgående hack och de kommer även köra majsskörden själva, allt förutom sådden.
– Vi gillar att driva allt i egen regi och ha kontroll över processen, säger Daniel. Daniel utför även en del jobb på entreprenad, men mestadels hjälper han vänner och bekanta. Han kör då med bland annat en rundbalspress och slåttermaskin. Byggarbeten utförs också på egen hand och då används bland annat en grävmaskin.

På gården finns två maskiner från Nordfarm. Daniel börjar med att berätta om maskinen som är anledningen till dagens besök, mixervagnen från Peecon på hela 40 kubik.
– Vagnen inhandlades 2019. Det är en enkel boggimaskin, alltså ingen trippel. Allt har fungerat väldigt bra sedan jag köpte den!
Vi får ett bra mixat foder och en homogen blandning som korna gillar. Jag valde till en elevator fram till vänster, trots vad alla experter och tyckare sa. De påstod att jag skulle ha en utmatningslucka höger fram och en vänster bak för bäst flöde i vagnen. Elevatorn fram till vänster fungerar väldigt bra jämfört med de vagnar som jag haft förut, säger Daniel.

Vad gjorde att du valde maskiner från Nordfarm?
– Jag valde produkter från Nordfarm för att min återförsäljare OP-maskiner i Tomelilla är en bra organisation, som säljer Nordfarms produkter. Beträffande mixervagnen så såg den ut att vara en rejäl och välbyggd vagn, enkel att hantera och till ett konkurrenskraftigt pris. Det är anledningen till att jag valde Peecon, säger Daniel och fortsätter.
– Jag fick en vagn som uppfyller mina behov, det blev en tidsbesparing när jag bara behöver blanda foder en gång om dagen.

Hur mycket utfodrar ni om dagen?
– Nu blir det en blandning till korna på morgonen, en blandning som ligger på mellan 15-18 ton färdig blandning. Sen blandar vi foder till sinkor, ungefär 2,5 ton. Jag var i början orolig för att det skulle bli svårt att få till en bra homogen blandning till dem i en sådan här stor mixer. Men det visade sig inte vara några problem, utan det blandar sig riktigt bra även med en väldigt liten volym. Sedan får tjurarna och våra rekryteringsdjur en blandning på ungefär 10 ton. Totalt blir det mellan 25 och 30 ton foder vi blandar varje dag, fördelat på två gårdar.

Hur fungerar underhållet på mixern tycker du?
– Jag tycker att det är enkelt. Det finns en central smörjpunkt till sniglarna, sedan har jag mina knutkors undertill som jag smörjer en gång i månaden. Knivarna är dags att byta efter ungefär 1,5 års körning. Det är ungefär samma slitage jämfört med mina tidigare vagnar.

Finns det något du skulle vilja förbättra?
– Jag kan sakna ett extra överfyllnadsskydd, vill man köra den maxad så skulle det behövas. Viktigast är ändå att det inte bildas fickor som bildar dåligt foder och det gör det inte.

Tycker du mixern är prisvärd?
– Det tycker jag definitivt att den är! Ser man till kvalitén jämfört mot konkurrenterna så är den absolut det.

Den andra maskinen från Nordfarm som Daniel äger är en blockuttagare från Mammut.
– Den levererar en väldigt jämn och ren snittyta jämfört med de skärarna jag haft förut. Också den är från 2019, säger Daniel.

Finns det planer på fler maskininvesteringar framöver?
– Jag vill hålla mig med driftsäkra och relativt nya maskiner som jag kan lita på, och ser man till mixervagnen så har jag sagt max
fem år, det är min grundtanke i alla fall. Ser man till resten av maskinparken så är det en såmaskin som står på önskelistan.

Vi från Nordfarm avslutar besöket med att skicka upp drönaren för några bilder över gården. På avstånd ser vi Daniel åka iväg
med sin mixervagn. Plikten kallar och vi på Nordfarm är tacksamma för att vi fått låna Daniel några timmar. Tack för kaffet!

Ta del av hela reportaget i filmklippet nedan!

Senaste inläggen