Skip to content

Nordfarm besöker

vedmaskin Japa 435

I början av juli var vi och besökte Stefan Åhs på Skysta gård strax öster om Västerås. Gården är en vacker familjegård med anor från tidigt 1800-tal och nog kan en tro att det går åt en hel del ved för att hålla den stora mangårdsbyggnaden varm under vintern. Vilken tur att Stefan har en vedmaskin från Japa på gården, och det är just den vi tänkte fokusera på under besöket.

Vedmaskin för egen förbrukning och entreprenad

Vädret kan beskrivas så nära hällregn man kan komma. Tanken är att även filma när vi kör vedmaskinen, idag med risk för kortsluten kamerautrustning, men vi bestämde oss för att försöka.

Stefan närmar sig pensionens tröskel men jobbar ännu flitigt med vedproduktion och andra skogsrelaterade arbeten.

– Verksamheten bedriver jag själv och merparten av all ved som produceras är på entreprenad åt grannar samt några hundra kubik som går till annan försäljning. Slutligen går det åt en del ved till att värma upp gårdens tre större byggnader också förstås, säger Stefan och fortsätter: 

– Skogsuppdragen jag gör är i närområdet och till hjälp där har jag en mindre skördare. Gårdens mark ligger på ungefär 250 hektar och jag jobbar ju även i min egen skog såklart.

vedmaskin japa 435

Friktionsfritt entreprenörskap

Hur fungerar det att vara entreprenör tycker du?

– Jag tycker det har fungerat ganska bra. Hittills har jag ju inga kundförluster och då är det ju lättare att bedriva en verksamhet. Det finns inget behov av att annonsera eller marknadsföra mig, utan jobben kommer ändå i den utsträckning och volym jag vill hålla på med. Det fungerar bra, berättar Stefan.

 Vad brinner du (hahaha) extra för i din verksamhet?

– Vad skulle det vara?! Det skulle väl vara torr ved, säger Stefan och skrattar lite och fortsätter:

– Det är väl att hålla på i skogen och så. Det får mig att må bra!

Vad har du för maskiner i företaget?

– Dels har jag en H8-skördare. Sedan har jag en traktor med ett skogsekipage för transporterna. Jag har en… få se nu, röjare och betesputs som jag röjer utmed väg med. Dessutom har jag ju den här vedmaskinen 435 från Japa. Nu får det dock vara nog med maskininvesteringar eftersom jag snart tänkte gå i pension och låta gården gå vidare i familjen.

vedmaskin japa 435

Jämn och symmetrisk ved

På tal om vedmaskinen, hur använder du den?

– Ja enkelt utryckt så gör den ju veden på gården. Både den jag säljer och veden jag arbetar upp och använder själv. Maskinen gör ju en mer exakt ved vilket gör den perfekt för granbarkborretimmer. Maskinen är väldigt bra på att producera finfördelad ved som kunderna föredrar, berättar Stefan.

Detta är inte din första vedmaskin från Japa, vad körde du med innan?

– Jag hade en Japa 450 innan 435:an som står här nu. Den var bra och fungerade den också men det var kanske lite för högt tryck på den. Tror den tryckte med 24 ton vilket gjorde att jag kunde köra riktigt grov ved, men veden blev inte lika finfördelad på sidorna som mina kunder vill ha den. Då gillar jag den här 435:an bättre med Perfect Split då det blir mycket jämnare och mer symmetrisk ved, vilket är perfekt på grov och lite skadad gran, förtydligar Stefan.

Var det därför du valde Japa 435?

– Ja, efterfrågan på brasved är hög. Kunden vill i regel ha fint fördelad ved som passar bra i kaminen hemma, säger Stefan.

vedmaskin japa 435

Beröm av kunderna

Vad skulle du säga blev effekten av köpet?

– Det är som sagt mycket lättare att sälja veden. Jag får mycket beröm för min ved av kunderna då veden är både fint fördelad och ren från flis och spån. Detta tack vare maskinens båda funktioner Perfect Split och Perfect Clean. Sedan torkar även veden bättre och jämnare när den är jämnare och mera finfördelad, säger Stefan.

Vad har du för tillbehör till maskinen?

– Spånsug och stockbord. Spånsugen är nästan ett måste för att det ska bli något flyt när man kör. Sedan underlättar ju stockbordet något enormt under produktionen. Det gäller bara att du inte slarvar med att lägga på stockarna utan att du lägger dem rakt och fint för att det ska spinna på bra. Har du en sådan här vedmaskin med så pass hög kapacitet bör du nog även ha ett bra stockbord för att få ut kapaciteten. Annars kan du nog lika gärna investera i en mindre vedmaskin, menar Stefan.

Hur tycker du underhållet fungerar, är den lätt att serva?

– Jag har haft vedmaskinen sedan år 2019. Detta är tredje säsongen kan man säga. Hittills har det inte varit några större avvikelser mer än att smörja på sina ställen och fylla på olja. Sedan får jag ju slipa kedjan ibland beroende på hur mycket stockarna sliter på kedjan. En hydraulslang har jag bytt också nu på tre säsonger men sådant får man ju räkna med när det är hydraulik. Jag får nog summera att det har gått bra och att underhållet är enkelt, säger Stefan.

stefan kör

Generationsskifte inom kort

Tycker du att maskinen är prisvärd?

– Nja, det kan alltid vara billigare, säger Stefan och skrattar. Maskinen fungerar, det gör den. Du får vad du betalar för så det kanske är bra att den kostar lite mer, konstaterar Stefan.

Om du fick möjlighet att förbättra något, vad skulle det vara då?

– Nej men jag tycker den fungerar bra som den är. Jag har modifierat smörjningen av sågkedjan lite så nu tycker jag den fungerar ännu bättre, säger Stefan och ler lite.

Och hur ser framtiden ut för företaget?

– Möjligheten med att fortsätta med veden finns ju kvar. Däremot så ska min dotter och måg ta över gården. Det är dags nu att gården går vidare till nästa generation precis som den gjorde till mig en gång i tiden, säger Stefan.

 

Plötsligt upphörde regnet och som blöta hundar stod vi där och kände hur dagens första solstrålar trängde igenom molntäcket och sakta tinade upp oss. Kameramannen från Nordfarm får en snilleblixt, och föreslår skämtsamt att Stefan ska ta allt en gång till medan han filmar med drönaren denna gången?

 

Tack Stefan för en dag i regnet och att du körde vedmaskinen en dag som du annars hade valt att låta den stå!

Senaste inläggen