Skip to content

Nordfarm besöker

vedmaskin Japa 435

Nordfarm har besökt Stefan Åhs på Skysta gård, belägen strax öster om Västerås. Gården är en vacker familjegård med anor från början av 1800-talet, och det är tydligt att en betydande mängd ved krävs för att hålla den storslagna mangårdsbyggnaden varm under vintermånaderna. Här kommer Stefans Japa vedmaskin in i bilden, och det är just den vi planerar att fokusera på under vårt besök.

Vedmaskin för egen förbrukning och entreprenad

Vädret kan beskrivas så nära ösregn man kan komma. Naturligtvis är vår avsikt att få vedmaskinens arbete dokumenterat på film, även om det idag innebär en risk för att kamerautrustningen kortsluts. Trots detta beslutade vi oss för att ändå ge det ett försök.

Stefan närmar sig pensionsåldern, men han arbetar fortfarande flitigt med vedproduktion och andra arbetsuppgifter relaterade till skogen.

– Jag driver verksamheten själv, och största delen av den producerade veden går till grannar och några hundra kubikmeter säljs till andra köpare. Dessutom behövs en del ved för att värma upp gårdens större byggnader, förstås. Jag utför skogsuppdrag i närområdet med hjälp av en mindre skördare. Gården omfattar ungefär 250 hektar mark, och jag arbetar även i min egen skog, naturligtvis.

vedmaskin japa 435

Friktionsfritt entreprenörskap

Vi undrar hur Stefan upplever entreprenörsrollen i området.

– Jag anser att det fungerar rätt bra. Hittills har jag inte upplevt några förluster av kunder, och det gör det naturligtvis enklare att driva verksamheten. Jag behöver inte nödvändigtvis annonsera eller marknadsföra mig själv, då jobben ändå kommer i den omfattning och volym som jag vill hantera. Det fungerar smidigt, förklarar Stefan.

Vad brinner du (hahaha) extra för i din verksamhet?

– Självklart är det torr ved, säger Stefan med ett skratt och fortsätter:

– Dessutom älskar jag att vara ute i skogen. Det ger mig en positiv känsla!

Kan du beskriva vilka maskiner du har i ditt företag?

Jag har en H8-skördare. Dessutom har jag en traktor med skogsekipage för transport. Jag äger även en röjare och en betesputs som används längs vägarna. Utöver detta har jag den här vedmaskinen, Japa 435. Jag planerar dock att sluta investera i maskiner snart eftersom jag närmar mig pensionen och planerar att överlåta gården till familjen.

vedmaskin japa 435

Jämn och symmetrisk ved

På tal om vedmaskinen, hur använder du den?

– Ja enkelt utryckt så gör den ju veden på gården. Både den jag säljer och veden jag arbetar upp och använder själv. Maskinen gör ju en mer exakt ved vilket gör den perfekt för granbarkborretimmer. Maskinen är väldigt bra på att producera finfördelad ved som kunderna föredrar, berättar Stefan.

Detta är inte din första vedmaskin från Japa, vad körde du med innan?

– Jag hade en Japa 450 innan 435:an som står här nu. Den var bra och fungerade den också men det var kanske lite för högt tryck på den. Tror den tryckte med 24 ton vilket gjorde att jag kunde köra riktigt grov ved, men veden blev inte lika finfördelad på sidorna som mina kunder vill ha den. Då gillar jag den här 435:an bättre med Perfect Split då det blir mycket jämnare och mer symmetrisk ved, vilket är perfekt på grov och lite skadad gran, förtydligar Stefan.

Var det därför du valde Japa 435?

– Ja, efterfrågan på brasved är hög. Kunden vill i regel ha fint fördelad ved som passar bra i kaminen hemma, säger Stefan.

vedmaskin japa 435

Beröm av kunderna

Vad skulle du säga blev effekten av köpet?

– Det är som sagt mycket lättare att sälja veden. Jag får mycket beröm för min ved av kunderna då veden är både fint fördelad och ren från flis och spån. Detta tack vare maskinens båda funktioner Perfect Split och Perfect Clean. Sedan torkar även veden bättre och jämnare när den är jämnare och mera finfördelad, säger Stefan.

Vad har du för tillbehör till maskinen?

– Spånsug och stockbord. Spånsugen är nästan ett måste för att det ska bli något flyt när man kör. Sedan underlättar ju stockbordet något enormt under produktionen. Det gäller bara att du inte slarvar med att lägga på stockarna utan att du lägger dem rakt och fint för att det ska spinna på bra. Har du en sådan här vedmaskin med så pass hög kapacitet bör du nog även ha ett bra stockbord för att få ut kapaciteten. Annars kan du nog lika gärna investera i en mindre vedmaskin, menar Stefan.

Hur tycker du underhållet fungerar, är den lätt att serva?

– Jag har haft vedmaskinen sedan år 2019. Detta är tredje säsongen kan man säga. Hittills har det inte varit några större avvikelser mer än att smörja på sina ställen och fylla på olja. Sedan får jag ju slipa kedjan ibland beroende på hur mycket stockarna sliter på kedjan. En hydraulslang har jag bytt också nu på tre säsonger men sådant får man ju räkna med när det är hydraulik. Jag får nog summera att det har gått bra och att underhållet är enkelt, säger Stefan.

stefan kör

Generationsskifte inom kort

Tycker du att maskinen är prisvärd?

– Nja, det kan alltid vara billigare, säger Stefan och skrattar. Maskinen fungerar, det gör den. Du får vad du betalar för så det kanske är bra att den kostar lite mer, konstaterar Stefan.

Om du fick möjlighet att förbättra något, vad skulle det vara då?

– Jag tycker den fungerar bra som den är. Jag har modifierat smörjningen av sågkedjan lite så nu tycker jag den fungerar ännu bättre, säger Stefan och ler lite.

Och hur ser framtiden ut för företaget?

– Möjligheten med att fortsätta med veden finns ju kvar. Däremot så ska min dotter och måg ta över gården. Det är dags nu att gården går vidare till nästa generation precis som den gjorde till mig en gång i tiden, säger Stefan.

Plötsligt upphörde regnet och som blöta hundar stod vi där och kände hur dagens första solstrålar trängde igenom molntäcket och sakta tinade upp oss. Kameramannen från Nordfarm får en snilleblixt, och föreslår skämtsamt att Stefan ska ta allt en gång till medan han filmar med drönaren denna gången?

Tack Stefan för en dag i regnet och att du körde vedmaskinen en dag som du annars hade valt att låta den stå!

Senaste inläggen