Skip to content

Vi besöker Smedby Gård utanför Norrköping

Molntäcket ligger lågt och ogenomträngligt och klockan har hunnit bli kvart i tio på förmiddagen när vi drar igång dagen hemma hos Lotta och Kjell på Smedby Gård utanför Norrköping. De tar emot oss och vi går genast inomhus för att undvika dagens andra dusch. I huset märks klart och tydligt att här strålar ett brinnande intresse för hästar och hästsport och på väggarna hänger häst och ryttarfotografier från alla tider med start innan andra världskriget.

Berätta om er själva och vad ni gör här på gården?
– Jag är tredje generationen efter min far och min farfar, berättar Lotta. Farfar köpte gården 1934 och drev jordbruksverksamhet, bland annat spannmål och skogsbruk, som sedan min far tog över. År 2015 blev det återigen generationsskifte då jag tog över och sedan dess har det oavkortat bedrivits hästverksamhet. Vi har en stor ladugård som under min farfars tid inrymde mjölkkor men som numera är ombyggt till stall. Min stora dröm har alltid varit att bygga ett stort ridhus och år 2015 när jag tog över så blev det så, vi byggde ett stort ridhus där det även ryms 15 boxar.
– Själv är jag maskinförare, på vintrarna kör jag på värmeverket och om somrarna så blir det mycket jobb på gården, säger Kjell.

Uppdelningen märks med all tydlighet på Smedby Gård, Kjell sköter maskinparken och Lotta hästar och stall.

Hur många är ni som jobbar här?
– Vi är tre som jobbar heltid, säger Lotta. Det är jag, Kjell och en anställd som gör vardagsjobben här på gården. Min dotter är sadelutprovare och har egen verksamhet i det nya ridhuset.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för hästar och drömt om att bygga ett stort ridhus, fortsätter Lotta. Byggnationen blev verkligen den första riktigt stora förändringen här på gården och är idag navet i vår verksamhet. Gården ligger dessutom bra till utanför stan men ändå nära till både Norrköping och Söderköping, med max 10 minuter med bil.
– Vi har mycket inackorderingar här på gården, vi ligger bra till och har samtidigt en väldigt fin skog att rida i. Det har alltid varit attraktivt att stå här med sina hästar, säger Kjell.

Beskriv en vanlig dag på gården?
– Jag går upp tidigt på morgonen och utfodrar alla djur, sen är det lite logistik när alla hästar ska ut till sina respektive hagar. På dagen ska hästarna ha mat ute och sedan ska de in framåt kvällen och då behöver boxarna vara iordninggjorda. Vi utfodrar även på kvällen så det är mycket foderhantering. Vi har även två lösdrifter som det ska ut foder till och mockas så allt är fint. Och så bedriver vi förstås ridlektioner i ridhuset och då ska vi ha hunnit harva ridbanan innan.
– Utöver allt detta så är det mycket foder som ska in sommartid naturligtvis. Vi börjar redan tidigt på våren att köra ut gödning på gärdena och sen blir det ju två till tre skördar med foder som ska in. Vi är även självförsörjande på spannmål för djuren och tar
hand om en hel del halm, berättar Lotta.

Och hur ser en typisk dag ut för dig Kjell?
– När Lotta utfodrat hästarna så är det min tur att utfodra henne, säger Kjell och skrattar. Efter det så är det ner i verkstaden, det är alltid något som behöver underhållas eller som är trasigt, allt från sopborstar till maskiner, stort som smått.
– Det är en hel del att stå i innan vallskörden börjar så att allt fungerar. Tidigare hade vi många äldre vallmaskiner men nu har vi övergått till nya Fella-maskiner, bland annat slåtterkrossar och hövändare. Även om det är nytt så behöver även de lite kärlek, säger Kjell.

Ni har nyligen investerat i en Avant 860i.
– Ja, det stämmer. Tidigare hyrde vi in en mindre kompaktlastare, även då en Avant för inkörningar och jobb där vår Volvo L30 inte kommer in. Personligen har jag alltid tyckt att Avanterna har varit i minsta laget men nu när 860-modellen kom så ville jag prova den, säger Kjell. Jag sa att klarar den L30-sysslorna så får den vara kvar, och det gjorde den med bravur. Den klarar till och med mer, den lyfter högre, lyftkapaciteten är ungefär samma men den är avsevärt snabbare, värmen är bättre och avgaserna är betydligt renare. Det luktar ingenting när man kör ridhusharven inne i ridhuset.

– Avanten är även mera bränsleeffektiv jämfört med hjullastaren. En annan viktig aspekt som vi vägde in i valet av Avant 860 var att vi tidigare använt höskullen till småbal och dit nådde inte de mindre maskinerna. Nu har vi gått över mer till storbal och kör man dem med Avant 860 så har man inga som helst problem att både lasta tungt och nå höskullen. Vi kan idag förvara både smartare och effektivare jämfört med innan. Tidigare var processen att lasta höskullen en mindre mardröm, med traktor och lastare som numera är ett minne blott.

Vilka redskap har ni Avanten idag?
– Vi har gafflar, det är mycket gaffeljobb på gården. Vi lyfter många spånpallar, kör runt på vattentankar till djuren med mera. Sen har vi ju skopan så klart, den används ju till det mesta, ett måste helt enkelt. Balklämma har vi som ni har sett.
– Ridhusharven är viktigast eftersom vi använder den dagligen, både i ridhuset och på ridbanan, lägger Lotta till.

Hur mäter sig Avanten mot lastaren på gården? För och nackdelar åt båda håll?
– Det finns många arbetsuppgifter som vi gjort med L30 men numera klarar mycket bättre med Avant 860. Till exempel när de kommer med leveranser av spånpallar och vi ska lossa. Tidigare har åkaren fått dra fram pallen som stått längst in med handjagare men nu när teleskopbommen kan bli så pass lång så behövs inte det. Sedan har det ju alltid funnits en hel del jobb i trånga fållor där L30 inte kommer in, med Avanten är det inga problem att ta sig in och mocka, grusa, kratta eller vad det nu kan tänkas vara. Den är ju oerhört smidig som sagt, den är
förstås mindre än L30 men kapaciteten finns där och ännu har den inte kommit till korta.

– Farten i maskinen gör också att man väljer 860 framför L30. Vi har ganska många transporter fram och tillbaka på gården så där tjänar vi in massor. Allt detta har faktiskt gjort att vi har beslutat oss för att göra oss av med lastmaskinen, den behövs helt enkelt inte, säger Kjell.

Hur har året 2020 påverkat er verksamhet?
– Med tanke på pandemin så har året varit annorlunda på många sätt, men här på gården har vi inte märkt så mycket av det utan snarare har det påverkat verksamheten till det positiva, säger Lotta. Många har jobbat hemifrån och därför fått mera fritid, vilket vi märker i stallet där allt har rullat på bättre än tidigare.
– 2020 är ett år då många mått ganska dåligt och då har stallet funkat lite som en fristad. Alla är glada och positiva när de kommer ut till stallet och får pyssla om sina hästar. Och på tal om just intresse så är det många som tagit upp hästintresset på nytt, många äldre som vill väcka sin gamla hobby till liv igen.

– Uthyrningsverksamheten har verkligen tagit fart och jag har till och med fått köpa in hästar för att möta efterfrågan. Hästintresset är väldigt lämpligt nu när vi inte kan vara så sociala eller vara nära varandra. Jag har tagit hand om många fosterbarn här på gården genom åren och det är en väldigt bra miljö att växa upp i, bland djuren. Det har en läkande effekt att vara ute i stallet och det märks att barnen mår bra av att hålla på med detta.

Hur ser framtiden ut för ridsporten?
– För vår typ av verksamhet och att komma ut i friska luften, det tror jag bara kommer att öka, så har det sett ut hela 2020. Däremot för de som tävlar ser det ut som att det blir ett break även 2021, de flesta tävlingarna är inställda men vi får hoppas att det ger sig snart så vi kan jobba oss tillbaka till det normala. Generellt så känns det som att intresset för hästsport bara ökar.

Vi tackar Lotta och Kjell, packar ihop vår utrustning och när vi öppnar dörren bländas vi av något obeskrivligt vackert. Solen har lyckats bryta sig igenom, ett strålande slut på en fantastisk dag!

Senaste inläggen