Skip to content

Nordfarm gjorde nyligen ett inspirerande besök hos Daniel Johansson, den drivande kraften bakom Kinnbäckskole (DAJO Skog och Maskin AB) i Kinnbäck. Orten är belägen vid den vackra kusten mellan Skellefteå och Piteå. I en verksamhet av lite ovanlig karaktär använder Daniel sin vedmaskin från Japa för att framställa premiumgrillkol, något mycket intressant som vi aldrig tidigare beskådat. Vi förutspådde en dag full av glöd och spänning!

Daniel, född och uppvuxen i Kinnbäck, har i tre år drivit sin verksamhet med vedproduktion och grillkolstillverkning för kräsna grillentusiaster. Arbetsdagarna är delade mellan kvällar, helger och nätter, då dagtid ägnas åt maskinförarjobb i hans uthyrningsverksamhet. Vid sin sida har han sin sambo och far som bistår med vedkapning, stapling och paketering av kol. Idén om grillkolstillverkning föddes när han insåg den överflödande tillgången på björk på sina skogsmarker.

– Jag har alltid haft ett stort lager av björkved. En händelselös helg när jag njöt av en öl började jag fundera, och då fick jag idén
att testa att göra grillkol, berättar Daniel med ett skratt.

Redan samma helg tog han sig till verkstaden och svetsade ihop ett litet oljefat för att testa, och det resulterade i prima grillkol.

Eftertraktad favorit

Verksamheten började i liten skala, men Daniels originalkonstruktion uppgraderades senare till en större ugn byggd av två gamla
dieseltankar. Denna nya ugn rymmer två kubikmeter ved och producerar omkring 150 kg grillkol per laddning. Nu har Daniel valt
att ta ytterligare steg i sin grillkolstillverkning.

– Med en ökande kundkrets – nu med tre restauranger och flera privatkunder – beslutade jag att satsa mer på grillkolstillverkningen.
Detta ledde till behovet av mer robusta grejer, förklarar Daniel.

Efter grundliga sökningar på Google och en hel del skissande och ritande lyckades Daniel konstruera och bygga ännu en ny, större ugn.
Denna imponerande konstruktion har kapacitet för omkring fem kubikmeter ved och producerar hela 600 kg grillkol per omgång.

I produktionen används trä från de norrländska skogarna omkring Kinnbäck. Det lämpar sig bäst att använda lövskog vid framställning
av grillkol, och med tanke på den rikliga tillgången föll sig valet naturligt.

– Vi kör 100% björk, jag köper in en del och tar en del från egen skog. Norrländsk björkved är segvuxen, krokig och eländig på
många sätt, men resultatet blir fantastiskt grillkol, försäkrar Daniel.

Kinnbäckskole har snabbt blivit en framgångssaga, och efterfrågan överstiger vad Daniel hinner med. Produkten talar för sig själv, vilket eliminerar behovet av ytterligare marknadsföring.

– Lokalproducerat är populärt i största allmänhet, och vårt kol är hårt, kompakt och av hög kvalitet. Bra råvaror ger bra slutprodukter, och vårt kol brinner länge och ger en hög värme. Hemmagrillaren kan återanvända kolresterna vid nästa grillning om syretillförseln stängs av, förklarar Daniel entusiastiskt.

Kunderna finns främst i närheten, inklusive två restauranger i Piteå och en så långt bort som i Luleå. Ungefär en tredjedel av
grillkolen säljs genom återförsäljare till privatpersoner, men den höga efterfrågan från restaurangerna tvingar Daniel att bromsa
produktionen till privatmarknaden något.

– Det är fantastiskt roligt att ha så många nöjda och glada kunder. Ryktet om vår grillkol har spridit sig, och nu kallas jag till och
med ”Kolkungen” när jag möter människor på stan, säger Daniel och ler stolt.

Japa vedmaskin - en nyckel till ökad produktionskapacitet

För att hantera sin vedproduktion använder Daniel en vedmaskin från Nordfarm, närmare bestämt Japa 365 PRO+. Maskinen inköptes från återförsäljaren Norrmaskiner i Skellefteå. Innan han bytte till Japa hade Daniel använt en vedmaskin från ett annat märke och förklarar varför han valde att byta.

– Jag behövde en bättre maskin när jag skulle börja kapa större mängder ved. Jag blickade framåt och såg möjligheten att skala upp produktionen. Japa-maskinen erbjöd en joystick för bättre hantering, bra ergonomi och möjlighet att köpa tillbehör som till exempel stockbord. Dess kapacitet att kapa kubbar upp till 60 cm passade också perfekt med ugnens dimensioner, förklarar Daniel.

Innan han köpte Japa hade Daniel ingen tidigare erfarenhet av märket, men hans egen efterforskning på Google gav positiva intryck och han är nu mycket nöjd med maskinens prestanda.

– Maskinen är alltid redo, effektiv och lätt att använda. Alla kan köra den, konstaterar Daniel.

Han rekommenderar varmt både vedmaskinen från Japa och att handla av Norrmaskiner för deras goda service och prisvärda produkter. Framtiden ser ljus ut för Kinnbäcks Grillkol, och Daniel hoppas kunna bygga ett kolförråd med tillhörande paketeringsmaskin och sorteringsverk under hösten eller nästa år. Målet är att kunna arbeta heltid med grillkolstillverkningen, i synnerhet under vår- och sommartid.

Vi tackar Kolkungen Daniel för en mycket inspirerande och intressant dag!

Senaste inläggen