Denna ljuva vårdag besöker Nordfarm en vacker gård lite utanför Sävsjö. I den idylliska byn Kännestubba bor Pär Hogmalm, som på gården bedriver ekolo-gisk mjölkproduktion. Den steniga moränmarken i Småland har under alla tider varit en utmaning för jordbrukare. Pär är lyckligtvis en modern bonde med möjlighet att använda effektiva maskiner för sin jordbearbetning. Idag demonstrerar han sin gula pärla, en ELHO stenplockare Scorpio 550.
På gården finns totalt runt 270 djur, här sparas endast kvigorna till framtida rekrytering. Det är för närvarande cirka 100 mjölkproducerande kor på gården och här finns två robotar. Pär har ungefär 200 ha mark med arrende, och cirka 75 ha bete.
– Det är ganska många små skiften, med en medelareal på 0,9 ha. Små skiften är mer tidskrävande att arbeta med och det är mycket sten i markerna, säger Pär.
Verksamheten på gården
Växtodlingen är ganska enkel. På markerna odlas mest vall, som går åt till djuren. Sen odlas också rågvete på ungefär 25–30 ha och så sår de in vallfröblandning i korn på ungefär 40 ha per år. De allra minsta skiftena sås in direkt, för de är för dyra att bruka. Pär berättar lite om sina olika delar av verksamheten. Eftersom de huvudsakliga inkomsterna kommer via mjölkproduktionen är det där hans största engagemang ligger.
– Det är viktigt att se till att vi ligger på hög produktion av mjölk hela tiden, det ger nettot till all annan verksamhet på gården. Vi bedriver en hel del skogsbruk också, det ägnar vi tid åt främst på vintern, säger Pär.
– En drivkraft jag också har är att utveckla och förbättra saker så att det blir mer rationellt, det är roligt när man ser att det går bättre och bättre.
Stenplockning med Elho Scorpio
Pär har inför kommande säsong köpt en strängläggare V-twin 950 från ELHO. Men idag är det stenplockaren Scorpio 550 som står i rampljuset, som köptes in 2017. Vi är nyfikna på varför valet föll på just denna ELHO stenplockare.
– Scorpion har en väldig fördel i och med att det är hydraulik på alltihop. Allting går att backa och dra baklänges väldigt enkelt tack vare hydrauliken. Följsamheten är väldigt bra, du ställer in mottryck på hur hårt den ska ligga an mot backen. Tar det emot eller att det går för tungt så lyfter den lite, så den följer backen jättefint. Det är stor skillnad mot andra konkurrerande märken, konstaterar Pär.
Hydrauliken medför fler fördelar.
– Hoppar det upp en liten sten och låser, som ibland händer på rotorerna på sidorna, så är det bara att stänga av och rulla baklänges så är du genast igång igen. Du behöver inte gå ut och knacka och slå.
– Det är också stor skillnad på hur sållet är uppbyggt, det är helt rent i bakkant. Det gör att det inte fastnar några stenar i sållet, utan det tömmer sig hela tiden. Likadant om du har mycket kvickrot eller annan växtlighet, så blir det rent. Vid stubbar och nyodlingar är det mycket rötter, men det är inga bekymmer med rötterna heller utan de åker bara rakt igenom.
Tidigare erfarenheter
Pär har plockat sten på sina fält sedan början av 2000-talet och har erfarenhet av andra varumärken än ELHO. Till en början lejde han in tjänsten med stenplockning, men senare köpte han loss den maskinen från entreprenören. Pärs upplevelse av sin första stenplockare var att han fick hoppa i och ur traktorn mer, det var fler byten av pinnar och sållet satte ofta igen.
– Det var väldigt tidsödande att hålla på med. Det var ofta jag fick hoppa ur och knacka bort stenar ur sållet med järnspettet. Och likadant i rotorerna på sidorna, där fick jag också knacka bort mycket sten manuellt, säger Pär.
Den tidigare maskinen hade remdrift, med kraftöverförings- axlar som skulle kopplas i och ur varje gång det var dags att byta skifte, och detta tycker Pär är fantastiskt skönt att slippa nu. Sammantaget så är den största skillnaden Pär upplever att det blir en mycket högre effektivitet, utan alla avbrott. När Pär köpte sin ELHO stenplockare Scorpio 550 var det huvudsakliga målet att minimera allt skruvande och alla stillestånd som var med den tidigare maskinen. Det har det blivit betydligt mindre av.
– Hittills denna säsong har jag kört ungefär 23 ha, och inte en enda gång har jag varit ute och plockat bort en sten som hamnat fel, utan jag har bara kunnat köra på. Sen har jag också lärt mig att det inte är värt att ta de allra största stenarna, utan de plockar jag upp med stengrepen fram på traktorn, säger Pär.
När på säsongen använder ni maskinen?
– Vi kör alltid all insådd. Vi har även blivit mer försiktiga och kör ganska noggrant även på höstsäden. 2018 är ett år som vi alla minns, då blev vi tvungna att vara ute och slå mycket spannmål som vi inte hade räknat med. Det året blev inte roligt för vi hade inte plockat så noggrant som vi hade behövt för att kunna slå. Nu planerar vi för att det ska gå att genomföra en slåtter ifall nöden så kräver, säger Pär.
Hur är maskinen att underhålla, tycker du?
– På stenplockare överlag är det mycket underhåll, och det är det även på den här. Efter att jag har kört ett par rejäla dagar så är det i regel ganska mycket som börjar bli slitet. Då tar jag in den och svetsar på nytt material. Jag tar det som är sämst, och byter efter hand. Det är naturligt att det sliter hårt när den hela tiden går i sten. Det underhållet tar X antal timmar förstås, säger Pär.
– Det sitter fyra gummin vid inmatningen och de har jag bytt vid ett tillfälle, och nu är det dags igen. Sen är det inmatningspinnarna som behöver bytas, trots att jag har svetsat på spetsar så slits de till slut så de blir tunna hela vägen upp. Så de har vi bytt allihop en runda.
– Det är också en del annat att ha koll på. Du får vara noggrann med kolvarna där det kan fasta en del jord. Vi har råkat kröka de kolvarna några gånger, och de är rätt svåra att få räta igen, berättar Pär.
Ett smart återbruk
Vi från Nordfarm funderar på om det finns något meningsfullt att göra med all den sten som plockas upp från fälten. Pär berättar att hans utgångspunkt vid stenplockningen alltid är att få en win-win-situation. Materialet som plockas bort ska verkligen utnyttjas, i stället för att köpa fyllnadsmaterial.
– Om du kan använda materialet på ett vettigt sätt, till vägar, nya trummor eller vid brobyggen är det jättebra! Just nu håller vi på att bygga en skogsväg, och vi har kommit en god bit. Vi lagrar alltid en stor hög med sten bakom ladugården, och sedan när våren kommer är den borta för då har vi använt den vid olika projekt under vintern.
Något du skulle vilja förbättra på maskinen?
– Man skulle lyfta upp kolvarna lite så att inte smuts lägger sig där uppe och bildar ett lager. Det hade räckt att lyfta det någon centimeter, tror jag. På rören längst bak saknas det ett funktionellt utloppshål. Det är för litet vilket medför att en liten sten kan täppa till så röret blir fullt, och då går det inte att sänka ner baljan. En tredje sak är att rören på sidorna är något underdimensionerade. När jag har satt på lite kraftigare pinnar så kröker sig hela röret en aning, för maskinen är så stark. Jag tror att Hardox® 500 skulle vara lagom, det är okej att svetsa i också, säger Pär.
Tillägg: Och här vill Nordfarms kontaktperson på ELHO i efterhand tillägga att de förbättringsförslag som Pär framför numera är åtgärdade på nyare modeller.
Vi avrundar med en tur på gården där Pär visar oss vilka enorma mängder sten han plockat genom åren. Halva hans ladugård och hela den bakre gårdsplanen med gödselbrunnar är byggda på ett enormt stenberg. Fascinerande! Vi tackar så mycket för besöket!
Läs mer om ELHO Stenplockare här >>>