Skip to content
Maija och Jonas stål i stallgången på gården Lyckodalen tillsammans med sina två hundar.

Vi kom till Lyckodalen denna decemberdag för att dokumentera hur ytterligare en familj bland många andra upplever sin lilla gröna kompaktlastare. Det blev dock inte som vi hade förväntat oss, vi reste därifrån fyllda av en känsla av att ha fått ta del av något mycket större. Maija är en kvinna vars liv har präglats av tuffa utmaningar och prövningar, hon gjorde stort intryck och imponerade på oss. Maija har inte låtit sig nedslås, utan tvärtom lyckats göra något mycket fint av sina erfarenheter.

(Du hittar även reportaget som film längst ner på denna sida, missa inte det!)

Den lilla gröna Avanten hamnade något i skymundan, då vi fascinerades så pass av Maijas historia. Avanten har trots allt varit till stor hjälp för familjen och förtjänar ändå ett visst utrymme i texten, vi försöker helt enkelt fläta samman familjens levnadsberättelse med deras upplevelser av sin minilastare.

Avant 528 arbetar på gården
Maija kommer och rider på islandshästen

Maija arbetade som gymnasielärare i många år och tillsammans med sin man Mats fick de sonen Jonas. Året var 1987. När Jonas var fyra år drabbas han av en hjärnblödning, vilket förändrade inte bara vardagen för familjen utan även Jonas beteende. Han blev mer impulsiv efter hjärnblödningen och för Maija handlade det då om att hitta en sysselsättning för Jonas som han inte enkelt kunde avbryta. Inriktningen blev hästar och ridning! Intresset för hästar har alltid legat Maija varmt om hjärtat och under hela hennes liv fungerat som en ventil för att finna lugn och ladda batterierna, därför låg det nära till hands. Jonas fick börja rida och vistas bland hästar och resultatet blev så bra att Jonas sedan fick sin egen häst, ponnyn Astrid.

Åren gick, rutinerna fungerade och pusselbitarna började falla på plats. Då kom nästa sorgliga händelse för familjen. Mats, Maijas man, fick en stroke i början av 2000-talet och ännu en gång behövde familjen Hahlin finna nya lösningar.
– Även denna gång användes hästar som en del av Mats rehabilitering på hans resa tillbaka, terapin gav goda resultat också denna gång, berättar Maija.

När Maija skulle fylla 60 år tog hon beslutet att köpa en egen hästgård, Lyckodalen som ligger i Billdal strax utanför Göteborg. Mats var inte så entusiastisk över det beslutet, berättar Maija.  
– Min man sa till mig att det där kommer aldrig att gå, du är alldeles för gammal! Då var det som att hornen växte fram i pannan på mig och jag bestämde mig för att jag minsann ska visa honom att det visst kommer gå! säger Maija och skrattar.

Maijas vision och målsättning är idag att erbjuda andra samma möjlighet som hennes son och man fått, och därmed finns nu behandlingsformen ridterapi på gården. Ridterapi är målinriktad rehabilitering som utförs tillsammans med en ridterapeut och häst.

– Personer med olika funktionsvariationer, fysiska som psykiska besöker Lyckodalen och får terapi genom att umgås med hästen. Värmen och rörelserna från hästen påverkar ryttaren positivt, ingen sadel nyttjas utan bara padd och gjord. Det är privata kunder och stroke-patienter från Sahlgrenska som kommer och rider regelbundet. Även barn med ADHD, ADD och autism är vanligt förkommande på Lyckodalen.

Det ni erbjuder här är något riktigt fantastiskt! Hur upplever ni er verksamhet?

– De som kommer hit vill rida, så de kommer hit och är glada och när det åker härifrån är de ännu gladare! Detta är ingenting som gör oss rika men vi känner att vi gör nytta, svarar Maija och ler.

Ni har valt att arbeta med en Avant här på gården. Hur kom sig det?

– Anledningen till att valet föll på en Avant var delvis för att jag själv är finsk, säger Maija och ler. Sedan var det Hans på Andrésen Maskin som hörde att vi var på jakt efter en minilastare.

Jonas fyller i:

– Tidigare utförde vi alla sysslor med en fyrhjuling. Nu är det sex månader sedan Avanten kom till gården, och hittills har den underlättat massor.

Det är ju en Avant 528 ni har. Vad använder ni den till här på gården?

– Jag använder den till att köra ut vatten. Sedan mockar jag, kör in höbalar och harvar ridhuset. Nu på vintern blir det även en hel del snöskottning. Den har hjälpt oss jättemycket, säger Jonas som kör maskinen med både snits och precision. 

Vad har ni för redskap?

– Det återspeglar ju lite arbetsuppgifterna vi gör med maskinen men just nu är det ju schaktbladet som går mycket. Vi har även en planeringsskopa, ett par pallgafflar, och en ridhusharv. Sedan kan vi utöver det använda maskinen till lite annat också med tanke på dragkroken och bommen, konstaterar Jonas.

Hur har arbetet förändrats nu jämfört med tidigare då du jobbade mycket med fyrhjulingen?

– Det är avsevärt mycket smidigare nu med Avanten, man kommer fram runt hörn och i trånga utrymmen som vi inte gjorde med fyrhjulingen. Jag kan genomföra flera jobb nu eftersom jag har fler redskap att jobba med, till exempel kan jag lyfta och flytta tunga saker som pallar och stenar, säger Jonas.

Utöver arbetet på gården besöker Maija även gymmet flera gånger i veckan. Och vad passar bättre efter ett svettigt gympass än ett uppfriskande havsbad?

– Jag badar året om, tre gånger i veckan. Det är ett bra sätt att återställa balansen efter träningen, säger Maija och skrattar.

För första gången börjar vi från Nordfarm inse innebörden av begreppet ”finsk sisu”. Vissa dagar får man uppleva saker som får en att stanna upp och värdera saker i livet. Dagens besök på Lyckodalen var en sådan dag. Den verksamhet som utförs här ser vi som något mycket hedervärt!

Tack för idag och kör hårt med Avanten Jonas!

Senaste inläggen