Skip to content

Nordfarm besöker

I slutet av mars 2022 stämde vi träff med Torbjörn Svensson strax intill Mantorp på Östgötaslätten. Torbjörn driver Dragestad gård med växtodling på ca 250 hektar, och har ganska nyligen investerat i en täckdikesspolare av märket Homburg modell Junior. Alltså ett kundbesök vi på Nordfarm inte ville missa!

Reportaget finns som film längre ner på sidan. 

Gården är oerhört välskött. Ofta är det ”stövlar på” ute på gårdarna och maskiner står lite överallt samtidigt som lador är fyllda till både bredd och höjd. Men inte hos Torbjörn, här är det ordning och reda.

– Från 1973 fram till 2014 fanns här mestadels grisproduktion. Eftersom spannmålspriset var förhållandevis lågt på 70- och 80-talet så var det gynnsamt att förädla spannmål, det ändrades dock 2014 då ekonomin i grisproduktion blev betydligt sämre. Samtidigt ville ingen av mina barn fortsätta driva den verksamheten så jag avvecklade, säger Torbjörn. Idag består företaget av växtodling samt lite salix, beten och uthyrningslokaler. Vi sysslar även med sol- och vindkraft här på gården, fortsätter Torbjörn.

Torbjörn driver växtodlingen själv men tar hjälp av äldsta sonen under skördeperioden kring augusti till september. Under vintermånaderna blir det ofta sedvanligt snöhantering och underhåll hemmavid, både på maskiner och byggnader.

Det är en del oroligheter i världen, den ena avlöser den andra kan man väl säga. Hur påverkar det dig?

– Pandemin har väl kanske inte påverkat mig så mycket. Det stora är ju kriget i Ukraina som påverkar mig väldigt mycket. Gödningspriserna har gått upp tre gånger men det knepigaste är kanske inte priset utan om det går att få tag på det till nästa säsong, om det ens går. Mycket beror ju på hur länge kriget pågår och hur följdeffekterna utvecklar sig.

Du investerade nyligen i en täckdikesspolare från Homburg. Varför?

– Vi har ganska stora problem med rost och rötter som efter salix- och rapsodlingar växt in i sug- och täckdiken. Eftersom vi har ganska nya täckdiken och ändå problem med dem bestämde jag mig för att investera i en täckdikesspolare. Anledningen till att det blev en Homburg är att jag sett en del filmer på nätet och att den är prisvärd sett till det jobb den gör och resultatet jag får. Nu är det mest att restaurera alla ledningar och sedan underhålla dem som gäller. Maskinen rensar ju inte bara ledningarna utan luckrar även upp jorden,
gruset och sanden kring slangarna.

Du har varit ute och kört med maskinen även under vintern. Hur fungerade det tycker du?

– Ja, jag köpte ju maskinen nu i höstas och eftersom jag inte har några större projekt under vintern så har jag ju varit ute och spolat. Det var tjäle i marken så jag kunde ta mig ut i de problemområdena som jag har. Jag har ett område på ca 1,5 hektar som har varit salix, men det frästes upp för två år sedan. Jag odlade sedan vete där ett år men skörden uteblev eftersom det var stopp i utsugen och andra diken. Tack vare tjälen i marken och plusgraderna i luften så gick det riktigt bra att spola de systemen

Hur fick du med dig vatten?

– Jag hade ju inte tillgång till dikena eftersom det fortfarande var fruset så jag körde vatten i IBC-container. Den volymen räckte ungefär 100 meter och 12 minuter.

Vad är din plan med den här maskinen?

– Min plan är att få bukt på de vattensjuka områdena jag har. Jag har också hunnit hjälpa en granne med att spola ca 5 km
täckdiken redan och han är jättenöjd!

Du har ju inte hunnit köra med maskinen så länge men är du nöjd hittills?

– Ja, jag tycker det är en bra maskin till det priset. Det är alldeles lagom med att man har råd att finansiera den, köra och sedan gör det inget om den står lite heller. Den är prisvärd.

Hur ser framtida investeringsbehovet ut på gården?

– Nu har jag gått och blivit strax över 60 år så fortsatta investeringar ligger rätt lågt på listan, men man vet aldrig. Det beror ju lite på om någon av barnen vill ta över och fortsätta att driva gården. Då kan jag tänka mig att återinvestera.

Och sist men inte minst, vad är det bästa med att vara lantbrukare?

– Det bästa med mitt yrke är friheten och att få följa naturen och årstiderna. Att känna av och se hur det växer och göra
det bästa av det.

Med de orden tackade vi Torbjörn och satte kurs mot lunch. Stekt fläsk, kokt potatis med löksås och rårörda lingon stod på menyn. Vilket avslut på ett fantastiskt kundbesök!

Läs mer om täckdikesspolare från Homburg här >>>

Senaste inläggen