Solen står i zenit och värmen bokstavligen pumpar svetten ur oss med sina 34 grader denna dag. Väl på plats träffar vi Fabian, som är klädd i skyddskläder, och genast slutade vi andra att gnälla över hettan. Idag ska vi få ta del av Fabians erfarenheter av sitt HWR kransläp.
Familjeföretag med kvalitet i fokus
Fabian Gunnarsson är en av tre delägare i ett familjeföretaget som består av Fabian, hans storebror och pappa. Arbetet som ger mat på bordet är arborist- och skogsvårdstjänster.
Berätta om företaget!
– Bolaget härstammar från skogsbruket men vi skolade om oss för sex år sedan och håller nu på med arboristtjänster. Exempel på tjänster vi utför är beskärning, trädfällning, specialfällning på krångliga ställen som till exempel nära järnvägar och byggnationer. Några av våra största kunder är stora byggbolag, kyrkor och kommuner. Vi jobbar även flitigt mot privata aktörer och tar oss an mindre jobb. Sedan år 2016 har det även hunnit bli många kurser i trädklättring, så idag är vi på Gunnarssons även instruktörer på en av Sveriges största utbildningar för trädklättring och trädvård! säger Fabian och fortsätter:
– Vi står för punktlighet och kvalité. Vi vill inte leverera något ”mitt emellan” utan alla tjänster ska vara av högsta kvalité, det är Gunnarssons signum. Vi brinner även så klart för utbildningen av nya arborister. Vi har ungefär 100 elever om året via en av Sveriges största utbildningar för trädklättring och trädvård. Utbildningsdelen är ett skönt avbrott i vardagen, då det inte är lika fysiskt ansträngande som att klättra i träd. Då får kroppen möjlighet att återhämta sig.
Var verkar ni och var är vi idag?
– Vi jobbar i området från Halmstad till Helsingborg och även cirka en timma in i landet, men självklart jobbar vi även utanför området efter överenskommelse med kunden. Idag är vi i Hishult som ligger strax utanför Laholm i södra Halland. Idag har vi precis utfört lite trädbeskärning och kronlyftning på den här platsen, berättar Fabian.
Varför ska man välja Gunnarssons Skog & Trädvård?
– Jo, men det kan jag väl svara på ganska lätt, säger Fabian med ett leende och fortsätter:
– Inom företaget är vi väldigt breda, både vad gäller kompetens och utrustning som säkerställer att kunden blir nöjd. Utöver att vi klättrar och jobbar med beskärning samt fällning så arbetar vi med miniskotare, stubbfräsning med mera. Nu har vi även ett rejält kransläp med en Palmskran, som vi ska titta lite närmare på idag.
HWR kransläp med Palmskran
Kransläpet är företagets senaste tillskott, varför investerade ni i ett kransläp?
– Tidigare transporterade vi ris, grenar och allt annat med lastbil. Som oftast är ju jobben ganska små med få träd, kanske bara ett träd där utrymmet är begränsat och där miljön är känslig. Det borde finnas en bättre och smidigare lösning än en lastbil, kände vi. Företaget vill kunna leverera hela tjänsten så inhyrning av transporten är inte ett alternativ. Vi letade runt och hittade det här HWR kransläpet med en Palms 2,54 kran. Sedan vi fick kransläpet så har allt blivit mycket smidigare och effektivare. Det fysiska handarbetet på marken är i princip borta idag och vi kommer alltid åt att jobba med kranen, säger Fabian.
Vad blev effekten av köpet?
– Den största effekten, eller kanske potentialen ska jag väl säga, är att slippa flera inblandade aktörer. Vi vill kunna leverera helheten och hantera alla jobb i egen regi och så har det blivit nu tack vare kransläpet. Ekonomin är nu bättre i bolaget jämfört med när vi behövde ta hjälp och blanda in andra. Dock tar vi givetvis hjälp om uppdraget kräver det, tillägger Fabian förklarande.
– Först förstod vi inte riktigt hela nyttan vi skulle få av släpet, men utöver trädvård och transport av ris och grenar så kör vi en del grus, jord, kompost och kaminved. Om vi även kompletterar med en skopa så kan vi kan köra ut diverse material.
Vad krävs för att få köra ett sådant här ekipage?
– Först och främst behöver du minst ha ett BE-körkort. Sedan rekommenderar jag att du har en bil med 3,5 tons dragkapacitet. Vi kan förflytta oss i 80 km/h med kransläpet, säger Fabian.
Hur är den att serva och underhålla tycker du?
– Den är ganska simpel. Det är vanliga smörjpunkter som på alla kranar men i övrigt så är det inte mycket att underhålla. Vi har inte haft några problem utan är nöjda med helheten, säger Fabian.
Är det en prisvärd maskin tycker du?
– Jag tycker priset är skäligt. Däremot så är ju den största vinsten för oss att vi kan behålla en större del själva när vi jobbar mot kund och det ger ju mer ”klirr i kassan”. Sedan kan vi numera erbjuda flera tjänster så kransläpet har helt klart varit en bra investering, det tycker jag verkligen. Ungefär två mindre jobb i månaden krävs för att betala räntan och amorteringen på det här ekipaget vilket är väldigt fördelaktigt. Därav klarar ett mindre bolag som vårt av att köpa ett sådant här ekipage, menar Fabian.
Finns det något på kransläpet som du saknar eller skulle vilja förbättra?
– Att köpa till en vinsch monterad på kranen från början skulle vi egentligen ha gjort. Det är nästan ett måste tycker jag för att kunna jobba smartare och mer effektivt utanför kranens räckvidd. Risplåtar skulle vara bra om det fanns också. Nu har vi gjort en egen variant med mattor, som vi även kan lägga ut på känsligare underlag om det behövs, säger Fabian.
En ljus framtid
Och hur tänker du att framtiden ser ut för Gunnarssons Skog & Trädvård?
– Beträffande tillväxten i bolaget så behöver vi två saker, mer personal och mer maskiner, säger Fabian tveklöst. Företaget har blivit större för varje år och likaså jobben. Vi ser därför en efterfrågan på flera medarbetare för att möta tillgången på jobb så… jag ser en positiv framtid framför oss i branschen, säger Fabian leende.
Ja, nog kan vi spå en ljus framtid för Gunnarssons Skog & Trädvård AB, med mycket ung energi uppbackad med tung erfarenhet. Att Fabian sedan brinner för utbildning och kunskapsfrågan i branschen lär ju inte ligga företaget till last!
Nordfarm tackar och bockar för att vi fick komma och hälsa på!