Skip to content

Äntligen fick vi till besöket hos Gustav Adolfsson på Adolfssons Maskin AB för att titta närmare på hans Perfect Triwing, en kraftig kombination av tre slagklippare.

Vill du berätta lite om ditt företag?

– Ja, Adolfssons Maskin är ett entreprenadföretag med huvudinriktning mot jordbruk. Till större delen består arbetet av att köra gödsel, kalk och packa i silo, men mars 2021 köpte vi en rejäl betesputs så nu roar jag mig delvis med att slå stubb och sådant då det plöjningsfria har ökat. Utöver jordbruksrelaterade uppdrag sysslar företaget även med markarbeten, klipper träd och på vintern röjer vi snö. Ja, vi gör lite diverse, säger Gustav.

Företaget verkar i norra Skaraborgsområdet och Gustav, som han själv uttrycker det, har kämpat med detta i ungefär 10 år.

– Jag har idag två anställda och vi knegar på, telefonen ringer och folk hör av sig så jag klagar inte. Jobben rullar in. Jag kommer aldrig ha råd med en Lamborghini, det kan jag säga men däremot kommer jag alltid ha väldigt kul. Det spelar ingen roll om det är 20 minusgrader och snöstorm, jag skrattar ändå hela vägen till jobbet. Det är det här jag brinner för och det kommer jag att göra tills jag ligger i graven! Jag har gjort lite av mitt namn genom att jag sprider mycket gödsel och kalk. Sedan älskar jag att arbetet är så brett så det hjälper väl kanske till att man verkligen gillar det man pysslar med, konstaterar Gustav.

Perfect slagklippare Triwing i fält

Du äger en Perfect Triwing, vad gjorde att du valde den?

– Jag ville ha en maskin med högt betyg från början, som ger ett bra resultat. Jag behövde hög kapacitet med hög avverkan och då valde jag en lite dyrare maskin. En av mina kunder sålde plogen och har valt att köra plöjningsfritt. Han valde att höja skärbordet lite och sparar nu ungefär 30% på tröskkapaciteten. Sedan kommer jag och kör ner stubben lite, jag menar det finns ju pengar att spara. Det är jätteviktigt idag att se över möjligheterna, särskilt kopplat till ekonomin.  Maskinen har på 1,5 år gått ca 2500 hektar i allt möjligt som stubb, grön vegetation, buskar och sly med mera. Sedan är ju maskinen lite av en stenkross också. Ni har ju hört här idag hur det knastrar och smäller i maskinen när jag kör, skrattar Gustav och fortsätter:

– Jag ringde runt och pratade med olika återförsäljare kring diverse märken men slutligen var det en säljare som gjorde sitt jobb bättre än de andra. Jag köpte det här ekipaget på vinst och förlust för jag upplevde att det var det bästa jag kunde köpa just då. Sedan kan ju namnet ”Perfect” ha påverkat beslutet, den är ju perfekt, säger Gustav leende. 

Perfect slagklippare Triwing hela ekipaget

Vad blev effekten av investeringen?

– Jag vill nischa företaget lite och puts finns inte i vårt område. Den har bidragit till att vi fyller ut med mera traktortimmar på året. Det är stor konkurrens på att slå vall, sprida och spruta vilket gör det svårt att slå sig in och maximera arbetstimmarna där. Investeringen av betesputsen visade sig vara jättebra för mig och företaget, vi putsar verkligen året runt och det ger ju bra med timmar i företaget, konstaterar Gustav.

Hur är den att underhålla?

– Kort sagt, mycket fettpatroner och bryna slagorna. Jag har ju valt att köra med Y-slagor med tre slagor på varje bult. Oljan i växellådan byter vi en gång i halvåret. Det är andra säsongen jag kör med den och det är väl i stort sett den servicen som går åt. Klart man får byta någon slaga då och då när den går rätt hårt i sten också, men det är ju logiskt. Frontdelen är remdriven och i början var jag lite nojig över att det inte skulle fungera men det har inte varit några problem alls, säger Gustav.

Perfect slagklippare Triwing i arbete
Perfect slagklippare Triwing slagor

Du kör med Y-slagor. Varför inte hammarslagor?

– Framför allt för att jag kör mycket stubbkörning, med bara grön vegetation så hade ju en hammarslaga fungerat. Jag plöjde ner massor med tid på sociala medier innan jag köpte maskinen och frågade vad de hade för erfarenheter av olika slagor. Jag kollade även på rotorklippare och fick förklarat varför jag inte skulle köra med det. Men tipsen jag fick var överlag att Y-slagan var bäst för mina ändamål, säger Gustav.

Du beskrev maskinen som ”lite dyrare”, har du ändå fått valuta för pengarna tycker du?

– Ja absolut, det tycker jag verkligen! Man har ju kört med lite mindre och andra fabrikat och jag har ju dem att jämföra med. Den här Perfecten tuffar och går, det är en rejäl maskin, menar Gustav.

Det är ett rätt stort ekipage, vad behöver du för traktor?

– Det beror lite på vad du kör. Jag rekommenderar minst 200 hästkrafter om du kör stubb. Kör du däremot mycket grön vegetation så skulle jag säga minst 250, gärna mer. Annars får du ingen effektivitet i arbetet, förklarar Gustav.

Vi på Nordfarm tackar för besöket och tänker att Adolfssons Maskin kommer vara en stark och trygg leverantör av jordbruk-, mark- och landskapstjänster i norra Skaraborg även i framtiden. Oavsett tid på året så är det bara att slå Gustav en signal så fixar han det mesta!

Senaste inläggen