Vi vill med hjälp av Europas ledande leverantörer göra det enkelt och tryggt för dig som kund.  
Du vet vart du ska vända dig, och våra återförsäljare över hela landet håller en hög kompetens och servicenivå både när det gäller behov av nya maskiner eller service på dina befintliga. Tveka inte att kontakta oss på Nordfarm eller våra återförsäljare om du vill prata Foderkedjan och inomgårdsmaskiner!

Välkommen att besöka

Nordfarms Foderdagar

Vi har glädjen att kunna bjuda in till Foderdag i samarbete med vår återförsäljare X-maskiner.

Varmt välkommen
onsdag 26 april kl 10-14

Dagens program

Vi hälsar välkomna och startar demon kl 10. Vi kommer bland annat att visa:

• Mammut blockuttagare SC-240H
• Mammut Fortuna foderförflyttare
• Lucas balrivare Castor+ R60 bogserad
• Lucas halmrivare Raptor Telehandler
• ProDig ensilagegrep
• Haybuster hammarkvarn H-835
• Avant kompaktlastare samt flera redskap

Demorundan tar ca 2 timmar och därefter visas maskiner efter önskemål av er som är på plats. Under hela dagen visar vi flera olika redskap.

Vi ses på Åsäng Mjölkgård i Nordingrå!

Lucas
Mammut
Peecon
prodig
Spela video om Nick från Haybuster i USA berättar om maskinen

Vi visar succényheten – Haybuster!

Haybuster hammarkvarn H-835

Haybuster H-835 är den minsta i Haybuster-serien, men otroligt kraftfull och mångsidig!

Haybuster H-835 finfördelar material såsom halm, hö samt kan mala spannmål, majs och även kompost. Den kan hantera både torrt och vått material. Krossningen sker med en hammarkvarn där exempelvis stråmaterialet i form av balar läggs i maskinens topp och bearbetas sedan till önskad strålängd via ett såll som bestämmer den slutliga strålängden.

Läs mer om hammarkvarnar från Haybuster >>>

Ett urval av de maskiner vi visar LIVE

Mammut Silo Cat
Silouttagare

Mammut har verkligen studerat hur en silouttagare ska konstrueras för att fungera och hålla under lång tid, samtidigt som den är extremt skonsam i silon.

Rena snitt och lågt kraftbehov, den svetsade Hardox-kniven garanterar lågt snittmotstånd. Denna måste upplevas!

Mammut Fortuna
Foderförflyttare

Fodret behåller en färsk smak genom förnyad blandning och kvalitetsförluster undviks. Detta uppmuntrar också djuren att konsumera större mängder foder och förhindrar att djuren sorterar bort visst foder

Lucas Castor R-20

Lucas Castor
Snittande balrivare

Lucas Castor används för utfodring men även som strömaskin, speciellt på större anläggningar där du vill vara säker på att alla sorters halm går att hantera.

Castor finns som buren eller bogserad. Missa inte möjligheten att se den LIVE!

Sagt om Lucas AutoSpire

Vi vill gärna berätta vad våra besökare från hösten/vinterns foderdagar har sagt, tyckt och tänkt kring vad som utmärker Lucas AutoSpire:

1. Servicevänligheten, många kommenterar och lovordar att service för motor, kylare, hydraulik och smörjning är lätt att utföra då alla punkter för regelbunden service är lätt åtkomliga för kontroll.

2. Lastarfräsen. LucasG har verkligen prioriterat att lastarfräsen skall ha tillräcklig effekt. På Performance-modellerna (tillval på Classic) har de skapat en effektiv lastarfräs genom att ha en hydraulmotor på varje sida av fräsen, vilket ger en total fräseffekt på 200 hk (Performance med en skruv 165 hk). Vi har testat att lasta plansilo, ensilagekorv, “limpa” och rundbalar. Alla former av ensilage hanteras effektivt. Gräsensilage, upp till 2500 kg/minut, majsensilage 4500 kg/minut. Rundbalar, 5 balar på ca 10 minuter.

3. Användarvänligheten, det är verkligen en ny erfarenhet att ta sig an denna maskin. Att lasta snabbt i en plansilo, att utfodra snabbt utan att riskera att något djur kommer i vägen, samtidigt som du har full koll på vågdisplay, varvtal och backspeglar mm, det kräver att du får ge en del extratid för inlärning. Erfarenheten med denna maskin är ändå att den är relativt lättkörd, kanske mest beroende på den automotiva körspaken (std på Performance, tillval på Classic) som vid ett specifikt körmoment (lastning, utfodring, m.m.) automatiskt ger rätt motorvarv. Den anpassar sig också genom att vid lastning, då den har en maxhastighet på 15 km/h, fördelar 80 % av körspakens rörelse framåt inom 0-5 km/h, och vid utfodring med maxhastighet 15 km/h att 80% av körspakens rörelse framåt är inom 0-10 km/h.

4. Manövrering. Fyrhjulsstyrning är ett nästan nödvändigt tillbehör. Autospire är verkligen inget litet fordon, men med fyrhjulstyrningen underlättas manövreringen avsevärt, till exempel för att förflytta sig i sidled i plansilon för komma i nästa tag i samma vinkel. Att kunna nå nästan överallt, det är styrningens förtjänst.

5. Övervakning. Med fyra kameror (tillval) som visar mixning, utfodring höger och vänster och rakt bakåt har du kontroll på allt som sker vid vagnen utan att lämna förarplatsen. En pekskärm visar förutom bilderna de processer som för närvarande pågår. En bild för transport, en bild för lastning och en bild för mixning/utfodring.

6. Bekvämlighet. Att förarplatsen är bekväm det är något som vi nästan förutsätter. Det mest positiva är att du inte behöver flänga mellan olika maskiner, utan du kan utföra utfodringens alla moment i maskinens bekväma arbetsplats och ha full kontroll på det som sker.

Richard Kihlstedt, Produktexpert Nordfarm
Ring mig på 011-19 70 48

Vad säger vår demoförare om Lucas AutoSpire?

Sen vi lanserade LucasG AutoSpire har Philip Wiik-Hansen, en av våra demoförare, kört AutoSpire på gårdar från Skåne till Skellefteå. Om det är någon som känner till AutoSpire så är det Philip och vi var nyfikna på vad han lärt sig om maskinen.

Vilka gårdar tycker du ska använda en AutoSpire?
– Det finns många olika gårdar som kan ha nytta av AutoSpire, men det är klart att du tjänar mest tid om foderlogistiken
stämmer. Förutsättning för användning av en AutoSpire är att de olika fodermedlen som spannmål, majs, halm, ensilage och så vidare är lättåtkomliga. Tack vare den avancerade
lastarfräsen, som inte bara är effektiv i plansilos och liknande, kan också rundbalar
med ensilage och halm, spannmål och kraftfoder
och mineraler lastas snabbt och enkelt. Idealet är att du kan lasta allt foder med fräsen
utan att lämna hytten, säger Philip.

– Sen är storleken på gården och antal djur viktig för effektiviteten, AutoSpire kan vara lönsam för gårdar med körbart foderbord från 100 upp till nästan det tiodubbla beroende på vilken storlek du väljer.

– Jag tänker också på uppfödare som har flera olika gårdar med rimliga avstånd, då blir AutoSpire en väldigt konkurrenskraftig maskin. Det finns också många olika lösningar att anpassa AutoSpire, exempelvis har

maskinen som standard en lucka vänster bak, och den mest avancerade modellen är
utrustad med en mycket effektiv bakmonterad
elevator för att kunna utfodra på de flesta ställen. Det är en flexibel maskin som har
förmåga att möta de flestas förväntningar!

Vilka fördelar ser du med AutoSpire?
– AutoSpire gör att du sparar på både övriga maskiner, bränsle och personal på gården jämfört med det mer traditionella mixervagnsystemet där du har en lastare, mixer och traktor igång. Den kompletta utfodringsprocessen går snabbt och enkelt med Autospire, den lastar, mixar, transporterar och utfodrar utan att du behöver lämna arbetsplatsen i hytten. En maskin klarar allt och sparar väldigt mycket arbetstid. Till exempel lastar, mixar och utfodrar en AutoSpire ca 5-7 ton foder/100-120 kor under normala förhållanden på 10-15 minuter. Gräsensilage lastas med en kapacitet på upp till 2500 kg/minut, majsensilage 4500 kg/ minut. Rundbalar, 5 balar på ca 10 minuter.

Är maskinen komplicerad?
– AutoSpire är väldigt genomtänkt och därför
förvånansvärd lätt att köra. När vi har demo för en ny kund, då har vi genomgång på 2-3 timmar med förarna och sen är de igång. AutoSpire är inget litet fordon, men
den är enkelt att köra tack vare bland annat fyrhjulsstyrning med krabbstyrning, som finns som tillval. Krabbstyrning är väldigt uppskattat och underlättar manövreringen avsevärt, exempelvis när du förflyttar dig i sidled i plansilon för att komma i nästa tag i samma vinkel. Viktigt i praktiken är också servicevänligheten. Motor, kylare, hydraulik och smörjning är lätt att utföra då alla punkter för regelbunden service är lättåtkomliga för kontroll.

 

 

Är det svårt att lägga i foderrecept?
– Det är många som oroar sig för det, men displayen är väldigt lätt att använda, du lär
dig snabbt. Det finns även möjlighet att förbereda olika foderrecept på datorn och
sedan skicka det till Autospire via USB eller wifi, som tillval. Vid lastning visar displayen
hur många kg, med precision, foder som lastas vilket gör att det går att lasta precis önskad fodermängd, avslutar Philip.

 

Vill du veta mer eller har frågor, kontakta oss på Nordfarm och Foderkedjan!

Arne Jansma

Arne Jansma,
Projektledare Nordfarm
Ring mig på 011-461 97 11

Richard Kihlstedt, Produktexpert Nordfarm
Ring mig på 011-19 70 48

Peecon Topliner

Peecon Topliner, mixervagn som tack vare rationell tillverkning har ett mycket attraktivt pris. Det är en mixer som är smal och därmed passar de flesta stallar. Den är mycket bra på rundbalar och ett perfekt val för den som vill ha en enkel, lättanvänd och krångelfri mixervagn.

Richard som är produktansvarig berättar i filmen kort om mixervagnen Topliner från Peecon. Besöker du oss under Foderdagarna så berättar Richard ännu mer, och du har chans att ställa dina frågor.

Peecon mixer 18-197/230 Topliner och Peecon mixer 21-197/230 Topliner FINNS JUST NU till riktigt förmånligt pris på kampanj – paketerat och klart!

DIN VERKSAMHET

Nöt

NÖTKÖTT

Vi har träffat John på Skönero Gård där mixervagnen från Peecon är hjärtat i verksamheten, en gård med både kött- och mjölkproduktion.
Läs mer och missa inte filmen >>>

Mjölk

MJÖLK

Bröderna Sandermo har tagit över föräldragården med mjölkproduktion och vi har frågat hur Lucas Raptor underlättar det dagliga arbetet.
Läs mer här >>>

Får

FÅR & LAMM

Vi kommer snart att berätta mer om en av våra kunder inom får- och lammproduktion. Håll utkik!

HAR DU EN ANNAN TYP AV VERKSAMHET?
Kanske föder du upp gris eller fjäderfä, alpacka eller något mer exotiskt som struts? Hör gärna av dig till oss och berätta om just din verksamhets behov av maskiner – kanske kan vi komplettera vårt sortiment så att det passar dig bättre! Kontaktuppgifter hittar du nederst på sidan.

VÅRA LÖSNINGAR

Spara foder, tid och pengar med rätt mixervagn

FEM TANKAR OM ATT VÄLJA MIXERVAGN – VILKEN STORLEK PÅ MIXER SKA DU VÄLJA?

1. Storleken
I besättningar där du utfodrar flera lass om dagen bestämmer största lasset storleken på mixern. Glöm inte att ta hänsyn till eventuella utökningar framöver.

2. Hållfastheten
Om du blandar stora mängder foder bör du fundera över att förstärka partier som är utsatta för extra slitage med höghållfasthetsstål eller rostfritt stål.

3. Analys
Ett standard vågsystem bör finnas, där du ser vikten på det som lastas. Du ska även kunna ställa in olika program som du kan använda
vid lastning och utfodring.

4. Hantera alla typer av vallfoder
Mixern bör kunna hantera alla typer av balar och vallfoder – silo, bal, halm, rotfrukter, spannmål (krossad och mald), kraftfoder (pellets
och pelletskross) och mineralfoder.


5. Flexibilitet
Det är en stor fördel att välja en mixer med möjlighet till alternativa placeringar av foderluckor och elevatorer. Här hittar du en mall där du enkelt kan räkna ut vilken storlek som passar just dig och din verksamhet

Peecon Mixervagn

Peecon mixervagn i arbete

Maskiner på bild kan vara extrautrustade. 

Mixervagnar finns i en mängd olika utföranden:
  • Peecon Eco Future, 8 modeller 6-15 m3. En skruv, två utfodringsluckor.
  • Peecon Twin Future, 10 modeller 12-30 m3. Två skruvar, två utfodringsluckor.
  • Peecon Twin Plus Future, 11 modeller 12-30 m3. Två skruvar, en frontlucka med frontband.
  • Peecon Lowliner Future, 6 modeller 14-28 m3. Två bultade skruvar, en frontlucka, frontband.
  • Peecon Wide Body Future, 11 modeller 13-32 m3. Två skruvar, två luckor, sidor 5 grader ut.
  • Peecon Mammoet Future, 11 modeller 22-50 m3. Tre skruvar, fyra luckor.
  • Peecon Mega Mammoet Future, 3 modeller 52-64 m3. Fyra skruvar, fyra luckor, PowerShift.
  • Peecon Topliner Future, 3 modeller 16-21 m3 och 30 m3. Två eller tre skruvar, två eller fyra luckor.
  • Peecon Stationary, 14 modeller 6-30 m3. En eller två skruvar, en foderlucka.

Mammut - ett växande sortiment av kvalitetsredskap för lantbruket

Vi är mycket glada över att sedan 2019 representera Mammut på den svenska marknaden. Här erbjuds effektiva redskap av högsta kvalitet, med det mesta för grovfoderhanteringen och lite till. Läs mer om våra olika produktgrupper nedan, och tveka inte att kontakta vår produktansvarige Richard Kihlstedt på 011-19 70 48 om du har några frågor.

Silouttagare

Mammut SiloCut blockuttagare på väg

Maskiner på bild kan vara extrautrustade. 

Mammut SiloCut och Silobucket silouttagare

Mammut har verkligen studerat hur en silouttagare ska konstrueras för att fungera och hålla under lång tid, samtidigt som den är extremt skonsam i silon. Det här är en del av vad de kommit fram till:

  • När uttagaren skär ett block ska själva skärmomentet gå så lätt att tenarna/skopan utsätts för minsta möjliga lyftande kraft – och inte skapar luftfickor i ensilaget.

  • Pivotpunkterna är optimalt placerade för lägsta skärmotstånd.

  • Uttagaren ska vara stark på rätt ställe. Skärenheten har ett ramverk inuti konstruktionen, kraftiga bultar på 50 eller 60 mm beroende på storlek, lagrar vid skärenhetens vridpunkt. Hardox används på utsatta punkter.

  • Bästa möjliga ytbehandling av ram och tenar/skopa för lång livslängd.

Främsta argumenten för Silo Cut är
  • Högsta foderkvalitet
  • Lång bekymmersfri livslängd
  • Låg vikt men ändå maximal stabilitet
  • Hög flexibilitet, flera tillval för att skapa användbarhet i olika förhållanden
  • Finns i 14 modeller från 0,48 m3 till 3,52 m3
Dessutom för Silo Bucket
  • Rena arbetsytor
  • Finns i 13 modeller från 0,64 m3 till 3,52 m3

Ensilagefördelare

Maskiner på bild kan vara extrautrustade. 

Silofox silofördelare

Fördelar effektivt ensilage i plansilon. Finns i alla storlekar 1,75-2,9 m. Bak eller frontmonterade. 

Kan även drivas med hydraulmotor. Kan även förses med vattentank för att ytterligare göra dragfordonet tyngre och gör packningen effektivare.

Foderförflyttare

Maskiner på bild kan vara extrautrustade. 

Fortuna foderskruv

 

  • Fräschar upp fodret
  • Blandar fodret
  • Hindrar fodret att bli dåligt
  • Håller rent, skyddar betongen
 

Balskärare

Maskiner på bild kan vara extrautrustade. 

Mammut Power Cut förenklar balhanteringen genom att lastning, delning och distribution kan ske med några få moment.

 
  • Stark utan att den blir alltför tung
  • Bra geometri minskar belastningen av kniven
  • Balkärnan delas, minskar problem vid mixning
  • Låg egenvikt på 380 kg
  • Trepunkts- och eurofäste
 

Fodra och strö med kvalitetsmaskiner från Lucas

Lucas G är sedan 1967 specialiserade på maskiner för foder och djuruppfödning och erbjuder högklassiga lösningar med överlägsen finish. Med över 40 års erfarenhet och mer än 40.000 levererade maskiner har Lucas utvecklat ett brett sortiment av maskiner exempelvis balrivare för drift med hydraulmotor via teleskoplastare/lastmaskin, balrivare för halm & snittande balrivare. Läs mer om våra olika produktgrupper nedan, och tveka inte att kontakta vår produktansvarige Richard Kihlstedt på 011-19 70 48 om du har några frågor.

Halmrivare Raptor

Maskiner på bild kan vara extrautrustade. 

Raptor halmrivare – buren, bogserad eller för lastmaskin

En lättanvänd och enkel maskin för halmspridning i olika former av stallar. Raptor matar effektivt in halmen och blåser den till boxen så där blir torrt, ombonat och snyggt utan att du behöver gå in till djuren och utsätta dig för skaderisker, stänga och öppna boxar eller dra isär bångstyriga balar. Dessutom kan du spara halm, upp till 40 % jämfört med att ställa ut balar.

Trots sin effektivitet är Raptor varsam med halmen och den enda punkt där halmen kan bli skuren är vid utloppet, där det finns en ”cut-off-plate” som skär av stoppande halmtussar. Raptor, som förresten betyder rovfågel, är på 2 m3, vilket innebär att du kan lasta en rundbal på upp till 2 meters diameter eller en fyrkantsbal upp till 1200x1200x2500 mm.

Balrivare Castor

Maskiner på bild kan vara extrautrustade. 

Buren eller bogserad balrivare för ensilage och halm

Designad för att processa alla sorters foder, även svåra material som rundbalsensilage. Castor sträcker sig från 2 m3 till 18 m3 och kan tilltala många olika produktionsgrenar som mjölk, kött och lammproduktion samt även rotfruktstäckning och för halmning av jordgubbar eller liknande.

Mekanisk drivning av både turbin och knivtrumma/-or. Knivtrumman eller trummorna är kedjedrivna, och är betydligt mer aggressivt arbetande om man jämför med systermaskinen Raptor. I och med att knivtrummorna är försedda med 46 v-ställda knivar kan man förstå att Castor är en maskin för tuffa tag vid distribution av foder och halm. Som alla LucasG turbinmaskiner har även Castor en  ”cut-off-plate” som skär av alla stoppbildande tussar innan de lämnar maskinen.

Halmsnittare C-Kator

Maskiner på bild kan vara extrautrustade. 

Lucas halmsnittare C-Kator

Lucas modellprogram C-Kator består av två modeller med en kapacitet från 3- till 6 m³. Båda halmsnittarna har ett knivsystem på turbinhjulet som ger en effektiv spridning. De har även ett unikt snittsystem som gör det möjligt att ställa snittlängden till önskat läge. Dessa system tillsammans resulterar i ett mycket fuktabsorberande – och luftigt underlag som inte bara ger högre komfort utan gör att du reducerar antalet snittade balar på årsbasis.

Har du frågor, funderingar eller vill du titta närmare på våra maskiner?
Tveka inte att kontakta din närmaste återförsäljare >>> eller någon av oss på Nordfarm:

SKICKA ETT MEDDELANDE

Vad vill du veta mer om? Fyll i formuläret så hör vi av oss: