Välkommen på foderdag

NORRA LJUNGA LANTBRUK

Upplev Foderkedjan på plats, onsdag den 22 november!
Foderdagen äger rum i samarbete med Axima på gården Norra Ljunga Lantbruk utanför Sävsjö. 

Du får se visning av bland annat balskäraren ProSlice, balrivare och halmrivare från Lucas, mixervagnar från Peecon, silouttagare från Mammut, succén Haybuster hammarkvarn och dessutom visar vi delar av vårt jordbearbetningsprogram från Multiva. Kompaktlastare från Avant samt en mängd redskap finns såklart på plats. 

Vi bjuder på hamburgare till lunch.

Adress:
Norra Ljunga Lantbruk, Norra Ljunga, 576 91 Sävsjö

Har du några frågor?
Kontakta Richard Kihlstedt 011 – 19 70 48,
richard.kihlstedt@nordfarm.se

Allt från att odla och skörda till att lagra, förädla och ge mat till djuren – foderkedjan är hjärtat i ett smart jordbruk. Sveriges bönder jobbar hårt för att se till att djuren får bra och näringsrik mat. Vilket är viktigt för djurens hälsa och för att jordbruket ska fungera hållbart.

Skörd

En effektiv skörd är central för att maximera avkastningen och bevara fodrets näringsvärde, vilket i sin tur påverkar djurens hälsa och produktivitet.

Lagring

En väl genomtänkt lagrings- och förädlingsstrategi är viktigt för att maximera värdet av skörden och möta kraven på en lönsam uppfödning.

Utfodring

Genom att noga planera och använda skörden på ett smart sätt kan du se till att djuren får rätt näring. Det hjälper dem att vara friska och produktiva.

Pro Slice från Prodig är din bästa kompanjon när det kommer till effektiv balhantering i foderkedjan. Med sitt patenterade gripsystem, designat för att skonsamt dela balar och behålla nät eller plast, tar Pro Slice balar med 1,2 och 1,5 meters diameter på ett unikt sätt. 

Varför Pro Slice?

 • Justerbart gripsystem: Perfekt för mixervagnar, minskar blandningstid och sparar bränsle.
 • Smart delning: Dela en bal i två för effektiv utfodring, den andra halvan förblir skyddad med nät eller plast.
 • Patenterat gripsystem: Sex små, strategiskt placerade krokar fångar upp nätet/plasten utan glidning.
 • Härdade skärblad: Värmebehandlade för överlägsen skärning och lång livslängd.

Du får även:

 • Hållbart material: Tillverkad av Domex- och Hardox-stål för pålitlig prestanda.
 • Anpassningsbar: Fästet skruvas enkelt fast på alla maskiner för problemfri användning.
 • Frosttålig design: Perfekt även för kallt klimat och isiga balar.
Utforska Pro Slice från Prodig – din lösning för snabb, effektiv och skonsam hantering av balar, oavsett väder eller foderbehov!

Upptäck Haybuster hammarkvarnar – pålitliga sedan 1966 och kända för sin robusthet, mångsidighet och minimala underhållskrav. Finfördela halm, hö, spannmål och majs med en Haybuster, som hanterar både torrt och vått material med lätthet.

Varför Haybuster i foderkedjan?

 • Snabb krossning med hammarkvarn och justerbart såll för önskad strålängd.
 • Perfekt för maskinstationer med lågt effektbehov trots hög avverkning.
 • Idealisk för strö och foder, förhindrar selektering av ingredienser och ger finfördelad halm som utmärkt strömedel.
 • Kostnadseffektivt alternativ för svämutgödsling i moderna stallar.

Användningsområden:

 • Ströbearbetning för fodermixer.
 • Effektiv vid svämutgödsling med lämpligt lagerutrymme.
 • Krossning av torr spannmål för lagring eller fodermixer.
 • Bearbetning för biogasanläggningar eller kompostproduktion.

Gör foderkedjan mer effektivt och kostnadseffektivt med Haybuster – det smarta valet för svenska jordbrukare som söker pålitlig ströbearbetning och mångsidig krossning!

"Det finns ett jättestort intresse och alla pratar väldigt mycket om den..." "Det blir inget spill ute på foderborden utan djuren äter upp allt."

Peecon, ditt val för effektiva mixervagnar som tar foderkedjan till nya höjder.

 1. Rätt storlek för foderkedjan: Anpassa storleken efter ditt dagliga utfodringsbehov med vår enkla mall och tänk på framtida tillväxt.
 2. Hållbarhet för lång livslängd: Förstärk slitageutsatta områden med höghållfasthetsstål eller rostfritt stål för en betydligt längre livslängd.

 3. Smart analys och mjukvara: Utrustad med standardvågsystem och mjukvara för detaljerad foderförbrukningsanalys, allt tillgängligt från din dator.

 4. Allt-i-ett foderhantering: Hantera silo, bal, halm, rotfrukter, spannmål, kraftfoder och mineralfoder – en mixer för alla behov.

 5. Flexibel design för smidighet: Välj en mixer med alternativa foderluckor och elevatorplaceringar för att anpassa designen efter ditt arbetsflöde.

"Vi sparar massor med tid tack vare mixern. Vi kan sätta in fler djur i varje grupp och på så sätt tror vi att vi kan få ett jämnare flöde. Idag slaktar vi från 13 månader upp till 18 månader men snart vill vi få i väg alla med en jämnare åldersintervall."

Extrafunktioner för personlig anpassning i foderkedjan:

 • Cab Control för radiostyrd hantering
 • Mjukvara för recept och analyser.
 • Elhydraulik och gummiförhöjning för ökad volym.
 • Hydrauliska bromsar för extra säkerhet på vägen.
 • Varierande elevatoralternativ och slitskydd för lång livslängd.

Peecon – erfarenhet och tillförlitlighet i varje mixer!

Med över 25 års erfarenhet levererar Peecon mixervagnar som möter de mest krävande behoven inom foderkedjan. Vårt globala samarbete garanterar toppmoderna mixrar för en effektiv och smidig utfodring. Gör det enkelt – välj Peecon Mixer för en framtid med pålitlig och effektiv djurhantering!

Driver du mjölkgård, har du kött- eller lammproduktion? Kanske är du i behov av att täcka rotfrukter eller strö jordgubbsfält? Oavsett ditt behov är Castor, vår franska bäver, redo att hjälpa dig med foderkedjan.

Varför Castor?

 • Mekanisk drivning för kraft och precision: Castor levererar kraft och precision genom mekanisk drivning för både turbin och knivtrumma, med kedjedrivna knivtrummor för optimal prestanda vid foder- och halmfördelning.
 • Storleksanpassad effektivitet: Oavsett verksamhetens storlek anpassar sig Castor med olika antal knivtrummor (1-3) för att säkerställa optimal effektivitet vid bearbetning och distribution av material till turbinen.

Du får även:

 • Hydraulisk flexibilitet: Castor är utrustad med en hydraulisk kam som steglöst anpassar maskinen för olika material, från torr halm till blött oskuret ensilage.
 • Foderkedjan i världsklass: Castor är en mästare på att omvandla inplastade rundbalar till aptitligt fullfoder. Komplettera med vår 500 liters mineralficka för att bredda användningen och ge djuren en varierad kost.
 • Energisnål ströhantering: Castor är energisnål vid arbete med både torr och blöt halm, med imponerande räckvidd upp till 18 meter med fast utkast och upp till 15 meter åt höger och 13 meter åt vänster med det svängbara utkastet.
"Lucas Castor 134, en halmrivare på 13 m³. Den använder vi varje dag och strör med..." "Inget komplicerat alls, hittills har det fungerat så pass att jag inte har något att anmärka på..."

Spara tid och resurser med castor

Att välja Castor är att välja effektivitet, mångsidighet och pålitlighet. Upptäck hur våra maskiner kan förbättra ditt arbete och låt Castor bli din trogna följeslagare i foderkedjan.

Säg hej då till synliga förstärkningar och bultade knivar, säg hej till ovanligt bra silouttagare från Mammut i Österrike! Dessa uttagare presterar inte bara hela dagen lång utan överträffar också dina förväntningar i foderkedjan. Varför? För att Mammut vet vad en företagare vill ha – det absolut bästa för sina pengar. 

Här är vad som gör Mammut Silo Cat och Silo Bucket unika:

 1. Lätt skärmoment: När uttagaren skär ett block går skärmomentet så lätt att tenarna/skopan utsätts för minsta möjliga lyftkraft, vilket minimerar luftfickor i ensilaget.
 2. Optimala pivotpunkter: Pivotpunkterna är placerade för lägsta skärmotstånd, vilket säkerställer effektivitet och hållbarhet.
 3. Styrka där det behövs: Skärenheten har ett ramverk med kraftiga bultar och hardox på utsatta punkter för maximal styrka och livslängd.
 4. Lång livslängd med bästa ytbehandling: Mammut sätter kvalitet i första hand med bästa möjliga ytbehandling på ram och tenar/skopa, vilket garanterar lång livslängd.
"Det är en fördel att kniven är svetsad. På vår gamla var den bultad och när man skulle byta kniv var alla bultar så nötta att man fick kapa bort dem. Det är bättre att de är svetsade så snitten blir rena och maskinen jobbar bättre."
Oscar och Johannes Stjärne
Linnekulla
Ta en närmare titt på både Mammut Silo Cat och Silo Bucket och välj den perfekta storleken för din foderkedja. Mammut, beläget i Gurten, Österrike, har levererat kvalitetsredskap till Sverige sedan 2018. Mammut strävar efter att underlätta foderhantering för lantbrukare med fokus på djurens välmående. Kom och upplev skillnaden med Mammut!

Olika utfodringssystem för mjölkkor och köttdjur i foderkedjan

Vi har genomfört jämförelser mellan olika utfodringssystem för att analysera maskinbehov, personalbehov, miljöpåverkan och flexibilitet. Även om det finns andra systemparametrar att överväga, har vi fokuserat på de utfodringssystem som Nordfarm för närvarande kan eller kommer att kunna erbjuda i foderkedjan.

Ufodringscykel: Lastning-blandning-distribution-utfodring

 

1. Utfodring med bogserad mixer
– snabbt, driftsäkert och beprövat system.

Maskiner
Lastmaskin, traktor, mixervagn
Personal
En person som kör lastmaskin och mixer
Automatik
Lastningsautomatik i vågsystem, kan kommunicera med PC
Kapacitet
6 – 64 m3 dvs kan utfodra upp till 895 kor vid 2 utfodringar/dag
Utfodrings-cykel
Cirka 15-40 min (beror bl a på avstånd, fodrets beskaffenhet m.m.)
Miljö
Avgaser

2. Utfodring med självgående mixer
– mycket snabbt, effektivt och bekvämt.

Maskiner
Självgående mixer
Personal
En person som kör maskinen.
Automatik
Lastningsautomatik i vågsystem, kan kommunicera med PC
Kapacitet
12 – 24 m³ dvs kan utfodra upp till 336 kor vid 2 utfodringar/dag
Utfodrings-cykel
Cirka 10-20 min (beror bl a på avstånd, fodrets beskaffenhet m.m.)
Miljö
Avgaser

3. Utfodring med stationär mixer och band-fördelare
– beprövat, tyst och pålitligt.

Maskiner
Lastmaskin, (avlastarbord), stationär mixer, elevator, bandfördelare.
Personal
En person som lastar, utfodring utförs med mer eller mindre per automatik.
Automatik
Lastningsautomatik i vågsystem, kan kommunicera med PC, utfodringsautomatik kan kopplas mellan enheterna.
Kapacitet
6 – 30 m³ dvs upp till 420 kor 2 utfodringar per dag
Utfodrings-cykel
Bedömer > 1 timme minst
Miljö
Avgaser från lastmaskin

4. Mixer med foderkök och robotdistribution
– minimalt arbete och exakt utfodring.

Maskiner
Lastmaskin, avlastarbord, mixer, elevator (stort foderkök), robot.
Personal
En person som lastar.
Automatik
Förutom lastning av avlastarbord är utfodringen helautomatisk.
Kapacitet
300 – 350 kor/robot. Max. 2 robotar/foderkök.
Utfodrings-cykel
Bedömer >1,5 timmar minst
Miljö
Avgaser från lastmaskin.
Lucas
Mammut
Peecon
prodig

Sagt om Lucas AutoSpire

Vi vill gärna berätta vad våra besökare från hösten/vinterns foderdagar har sagt, tyckt och tänkt kring vad som utmärker Lucas AutoSpire:

Servicevänligheten

Många kommenterar och lovordar att service för motor, kylare, hydraulik och smörjning är lätt att utföra då alla punkter för regelbunden service är lätt åtkomliga för kontroll.

Lastarfästen

LucasG har verkligen prioriterat att lastarfräsen skall ha tillräcklig effekt. På Performance-modellerna (tillval på Classic) har de skapat en effektiv lastarfräs genom att ha en hydraulmotor på varje sida av fräsen, vilket ger en total fräseffekt på 200 hk (Performance med en skruv 165 hk). Vi har testat att lasta plansilo, ensilagekorv, “limpa” och rundbalar. Alla former av ensilage hanteras effektivt. Gräsensilage, upp till 2500 kg/minut, majsensilage 4500 kg/minut. Rundbalar, 5 balar på ca 10 minuter.

Användravänligheten

Det är verkligen en ny erfarenhet att ta sig an denna maskin. Att lasta snabbt i en plansilo, att utfodra snabbt utan att riskera att något djur kommer i vägen, samtidigt som du har full koll på vågdisplay, varvtal och backspeglar mm, det kräver att du får ge en del extratid för inlärning. Erfarenheten med denna maskin är ändå att den är relativt lättkörd, kanske mest beroende på den automotiva körspaken (std på Performance, tillval på Classic) som vid ett specifikt körmoment (lastning, utfodring, m.m.) automatiskt ger rätt motorvarv. Den anpassar sig också genom att vid lastning, då den har en maxhastighet på 15 km/h, fördelar 80 % av körspakens rörelse framåt inom 0-5 km/h, och vid utfodring med maxhastighet 15 km/h att 80% av körspakens rörelse framåt är inom 0-10 km/h.

Manövrering

Fyrhjulsstyrning är ett nästan nödvändigt tillbehör. Autospire är verkligen inget litet fordon, men med fyrhjulstyrningen underlättas manövreringen avsevärt, till exempel för att förflytta sig i sidled i plansilon för komma i nästa tag i samma vinkel. Att kunna nå nästan överallt, det är styrningens förtjänst.

Övervakning

Med fyra kameror (tillval) som visar mixning, utfodring höger och vänster och rakt bakåt har du kontroll på allt som sker vid vagnen utan att lämna förarplatsen. En pekskärm visar förutom bilderna de processer som för närvarande pågår. En bild för transport, en bild för lastning och en bild för mixning/utfodring.

Bekvämlighet

Att förarplatsen är bekväm det är något som vi nästan förutsätter. Det mest positiva är att du inte behöver flänga mellan olika maskiner, utan du kan utföra utfodringens alla moment i maskinens bekväma arbetsplats och ha full kontroll på det som sker.

Richard Kihlstedt, Produktexpert Nordfarm
Ring mig på 011-19 70 48