En klar sensommardag besöker vi Qvensås Lantbruk i Eksjö på det småländska höglandet, en gård där det pågått mjölkproduktion i nära 70 år. Vi möter Axel Augustsson som är en av ägarna, och vars farfars far startade verksamheten 1952. Nu är det Axel och hans föräldrar som driver ekolantbruket, som omfattar 220 ha åkermark och cirka 200 kor.
Axel är en mångsysslare på gården, och han drivs av att försöka utveckla lantbruket. Något han brinner lite extra för är kalvarna som är hans ansvarsområde.
Vårt huvudsakliga mål med dagens besök är att uppleva den finska slåtterkrossen från Elho (NM 3700 som frontkross och NM 9000 Sideflow där bak) in action, och förstås ta reda på Axels uppfattning om krossen. Maskinen har nu använts på Qvensås, och även på en gård i Västergötland, i tre säsonger och har rullat ungefär 800 ha per säsong.
Ni har tidigare kört och använt maskiner av andra märken. Vad skulle du säga är styrkorna och fördelarna med den här maskinen i jämförelse med andra?
– Jag uppskattar enkelheten och att den är väldigt robust och driftsäker. Det är inte en massa tekniska finesser som knappar, datorer och displayer. Det är två hydraulslangar, en tryckstång och ett snöre till utfällningen, och sen är det bara att köra, säger Axel.
Många andra slåttermaskiner har mattor som lägger ihop strängar av gräs, men den här maskinen är lite annorlunda. Axel beskriver på vilket sätt.
– Maskinen från Elho har skruvar. Med dessa skruvar blir det fina strängar och inget spill, eftersom det är ett slutet system. Det har fungerat suveränt under alla år!
Går det även att bredsprida, om man inte vill lägga sträng?
– Jajamän! Med ett enkelt handgrepp kan man ställa om så att maskinen kastar gräset rakt bakåt och sprider det i stället. Det är väldigt enkelt, och likaså att ställa tillbaka till ursprungsläget, säger Axel leende.
Är det smidigt att underhålla och smörja maskinen, tycker du?
– Det finns gott om utrymme i centrum, vilket gör det enkelt att komma åt och smörja. Sen sitter det smörjhållare ute på vingarna, där man fyller på olja för smörjning av varje kedjesats. Man kan enkelt reglera manuellt hur mycket man vill att den ska smörja, säger Axel.
Axel berättar vidare att kedjorna har hållit bra under de tre säsonger de använt maskinen, antagligen tack vare smörjanordningen. Vad det gäller knivarna berättar Axel att han tycker de är slitstarka och hållbara, han byter inte många knivar på en säsong. Det kan behövas om man råkat köra i en sten, vilket förstås händer. Knivbytet är enkelt, man lossar en sprint, öppnar upp och kommer då åt hela balken.
Släpskorna som maskinen glider på slits givetvis en del, men de har också bibehållits väl. Det är säkerligen en effekt av maskinens låga vikt. De är bytta först i år, främst i förebyggande syfte. Axel upplever sammanfattningsvis underhållet som mycket lättarbetat.
Hur uppfattar du maskinens följsamhet på marken? Här i Småland finns det ju en hel del sten.
– Ja, precis! Den jobbar väldigt bra, har god avfjädring och följer traktorn väldigt fint. Det blir mycket bra resultat oavsett om det är kuperat eller jämn mark, berättar Axel.
Vi tittar lite på den 3,7 m breda frontkrossen, och dess egenskaper. Man kan beskriva frontkrossen som bogserad, den är fronthängd och leden sitter där fram. Det innebär att vid en eventuell påkörning så lyfter maskinen snett uppåt bakåt i den änden. Vi frågar Axel hur detta upplevs i praktiken.
– Det fungerar utmärkt, flexibiliteten är stor och maskinen är flytande i sin sidorörelse. Fördelen med den breda fronten på maskinen blir tydligast i yttervarven när man slår. Man får med sig bakmaskinen på ett bättre sätt och slår mer gräs. Jag ångrar inte en dag att vi tog en 3,70-maskin, konstaterar Axel.
Ni har en GPS på taket till traktorn, är det något ni nyttjar när ni slår?
– Själv gör jag inte det, men jag vet att min bror i Västergötland använder GPS, säger Axel.
Axel berättar vidare att han själv föredrar att köra på traditionellt vis, men lyfter fram att det finns fördelar med att använda GPS. Det är lättare att få fulla drag på större åkrar och han tycker att det är bra att möjligheten finns.
Vi ber Axel berätta om maskinens vikt och hur den känns på traktorn.
– Bakkrossen väger mycket mindre (3,2 ton) än motsvarande maskiner från andra märken. Jag upplever att man kan ha bakpartiet på utan frontkrossen, och ändå inte få känslan av att gå upp på bakhjulen. Den är robust, men med liten egenvikt.
Hur skulle du sammanfatta din erfarenhet av maskinens armar, uppfästningar och konstruktion?
– Den är väldigt grov, robust och genomtänkt byggt. På våra tre säsonger har vi inte behövt reparera någonting. Jag gillar verkligen de stora ytorna så det går lätt att komma åt när man ska smörja koaxlar och leder.
Gummidukarna som omsluter skruven, har upplever du deras funktion?
– Med gummidukarna kan man ställa in och justera strängbredden, även om jag själv alltid kör på samma läge, säger Axel och fortsätter:
Vill man ha bredare strängar drar man bara ut en sprint och fäller ut dukarna. Det har fungerat fint, det har aldrig hängt sig eller strulat på annat sätt.
När ni transporter maskinen på vägen befinner den sig i uppfällt läge. Känns det svajigt?
– Nej, traktorn känns stabil vid förflyttningar, och vingarna håller sig stadiga i det uppfällda läget, menar Axel.
Avslutningsvis undrar vi hur Axel hade resonerat om det var dags att välja en slåttermaskin igen.
– Jag skulle välja Ehlo igen – alla dagar i veckan! Den är så enkel, driftsäker och väldigt bra byggd. Funktionaliteten är viktigare än tekniken, och denna fungerar klockrent! Ehlo är en maskin man kan lita på, avrundar Axel.
Vi från Nordfarm tackar Axel och Qvensås Lantbruk för en fantastisk dag!
Ta del av hela reportaget i filmklippet nedan!