Skip to content

Nordfarm besöker

Anders Johansson i Harlösa, Skåne driver djurproduktion med ca 2000 nötkreatur. Här finns också tre Palmse Trailer D2228 med förhöjning, en Jeantil PR2000, Peecon mixervagn, Palms skogsekipage samt Palmse Trailer dumpervagn.

(Du hittar hela reportaget som film längst ner på denna sida.)

Den här gången vill vi dela med oss av ett reportage från en av Sveriges större lantbrukare. Vi befinner oss i centrala Skåne och det märks tydligt att Skåne andas mera lantbruk än vi är vana vid i Östergötland. Uppdraget för dagen är att dokumentera tre volymvagnar av största modell, från Palmse Trailer. Treaxlade volymvagnar med förhöjning på samtliga.

Vi träffar Anders Johansson, ägare av Johanssons Lantbruk Transport & Maskin. Anders är helt klart en driven lantbrukare med många strängar på sin lyra, och hans telefon ringer konstant under vårt besök. Anders ger intryck av att vara en extremt driven entreprenör, det händer grejer hela tiden och är förutom lantbrukare också museedirektör på fritiden.

Ja, intresset för gamla traktorer går inte att ta miste på då Anders äger över 200 traktorer, en av Sveriges största samlingar. Faktiskt så många att han inte får plats med dem i sitt eget museum. Anders kan bland annat stoltsera med att han har alla Volvos traktormodeller som tillverkats genom åren, och förutom traktorer så kan man även hitta ett ånglok i hans samling! Med denna introduktion har ni kanske fått en bild av vem lantbrukaren Anders Johansson från Harlösa är men nu låter vi Anders själv berätta!

Hej, vem är du och vad sysslar du med på dagarna?
– Tja, Anders Johansson heter jag. Jag bor mellan Harlösa och Löberöd i Skåne. Där köpte vi en avstyckad gård en gång i tiden när det begav sig och idag har vi huvudgården på Vombs Norregård i Veberöd.

Kan du berätta lite om verksamheten du bedriver?
– Jo, men verksamheten har skiftat lite genom åren. Förr hade jag ett stort åkeriföretag som sysslade mycket med maskintransporter och det är på den banan jag kom i kontakt med Nordfarm. Åkeriet är idag nedlagt och jag bedriver i stället full djurproduktion. Jag har cirka 430 kalvande dikor och totalt ungefär 2000 nötkreatur. På årsbasis producerar jag ungefär 1000 slaktdjur som med egen transport går till slakt i Linköping. Jag har även mellan 40 och 50 tackor för att hålla småbeten öppna. Jag driver detta tillsammans med min sambo Laila, sonen Emil plus sex stycken heltidsanställda. Vi hyr även in extrapersonal när det behövs.

Hur fungerar det att vara lantbrukare i Sverige idag?
– Det finns två typer av lantbrukare i dag, tycker jag. De som kör ”fullt ös” och driver lantbruket som ett företag och så finns hobbylantbrukaren. Jag började som hobbylantbrukare då jag körde lastbil hos min far, sedan har det växt över tid. I dagsläget ser jag att det funkar jättebra att vara lantbrukare. Det är kanske lite mycket kontroller hit och dit och sedan ytterligare lite kontroller men utöver det så fungerar det bra. Det gäller att veta vad man pysslar med för att få ut något av det.

Vilken del av produktionen brinner du mest för?
– Helt klart djuren, svarar Anders utan att tveka. Djuren är huvudsysslan här. Vi började med tjurkalv en gång i tiden och sedan har det ramlat på med nötkreatur. Jag har även haft en gård med grisproduktion en gång men det vara bara en kort period. I dagsläget odlar vi inga grödor för avsalu, vi odlar bara foder och köper in foder. Vi tycker det är viktigt med en god djuromsorg, att få det att fungera. Vi köper ju in ungefär 600 djur om året som det gäller att ta hand om. Det är det som är det viktiga.

Du har valt Palmse Trailer, berätta!
– Vi har fyra fältvagnar där jag först köpte en Palmse Trailer 1520 med ensilagehäckar för många år sedan. Den har gått många tusen timmar. Sedan har jag köpt tre stycken D2228, tre axlade med förhöjning där vi kör ensilage och spannmål. Ja, även fastgödsel och kletgödsel.

Hur fungerar vagnarna, tycker du?
– Jag är jättenöjd med dem då det funkar utomordentligt. Det jag värdesätter med dessa vagnarna jämfört med många andra är att de bland annat har lös avtagbar ensilageutrusning. Många andra har fasta tillval för ensilage, du kan inte köra gödsel, du kan inte köra spannmål med dem. Sedan är Nordfarms vagnar fullbreddade. Varför ska man använda vagnar i Sverige som är 2,20 breda?

Anders fortsätter:
– Det blev en jädra bra effekt av köpet. En av dessa vagnar har ersatt två mindre vagnar, vi har blivit mycket effektivare. Vi ensilerar ungefär en månad om året för eget ändamål, för ungefär 2000 nötkreatur. Likaså gäller utkörningen av gödsel på fält där vi nu sparar jättemycket.

Avslutningsvis berättar Anders:

– Jag fick första riktiga kontakten med Nordfarms maskiner då jag jobbade i åkeribranschen. Jag fick en uppfattning om att det var bra grejer. Sedan har det blivit en maskin här och en maskin där. Man har ju några år i branschen så det blir ju lite maskiner om man jobbar med de volymer som jag gör.

Innan vi säger adjö skickar vi upp en drönare för perspektiv över Anders gård, som är för stor att överblicka till fots. Majsfältet som på marken bara framstår som en vägg sträcker sig så lång ögat når och vid sidan av fältet betar hundratals kor. Fodret håller på att packas i plansilo men än finns det plats. Om några veckor börjar skörden av majsen och vilken syn det kommer bli, vilken syn! 

Senaste inläggen