Namn: John Furenbäck
Företag: Skönero Gård samt Björksätter Gård
Typ av verksamhet: Kött- och mjölkproduktion
Ort: Valdemarsvik
Nordfarmprodukter i maskinparken: Peecon Twin Wide Body 28 m³ samt Avant 528.
Vem är du?
Jag heter John Furebäck och jag driver ihop med min syster och min far Skönero, Björksättra och Åsvedal gård. Våra främsta produktioner är kött och mjölk. Vi har i dagsläget 150 mjölkkor och ungefär 200 köttdjur och resten är rekrytering på båda sidorna. Man kan säga att vi är sex personer som jobbar heltid. Utöver gården jobbar vi även med skogsproduktion, jakt och hyresfastigheter.
Berätta om mixervagnen?
Vi har en 28 m³ Peecon mixervagn. För att välja storlek så gjorde vi så att när vi skulle bygga stall med för 224 djur så var en av våra utgångspunkter att vi skulle kunna utfodra alla djur på en gång. Dagarna är olika så ibland kan det vara bråttom och då vill vi kunna göra det, därför blev det en 28 m³. Och mixervagnen, ja vi var och tittade på otroligt många gårdar och olika utfodringssystem och vi kom fram till att för att kunna optimera utfodringen så var det en mixervagn vi skulle ha.
Varför just en Peecon?
Vi var som sagt och tittade på olika mixervagnar och en av anledningarna var att vi har en lokal återförsäljare här, Bepart. Vi jobbar otroligt mycket med djuren och de maskinerna vi äger vill vi ha en bra service på och en bra kontakt med de vi köper av.
Se reportaget som film här!
Hur många balar har du fått ner i mixervagnen?
Vi har maxat nio balar, mest som ett test men det går ner fler. Sedan är det beroende på vad det är för konsistens och storlek på balen och i vilken hastighet man lägger i balarna. Med rätt konsistens tror jag att vi kan få i elva eller tolv balar. Då tar det en bra stund men för att vi ska kunna utfodra alla 224 djur så att de klarar sig en dag är det tolv balar som gäller – och det klarar vi med den här. Än så länge har vi lagt upp systemet så att vi kör två gånger per dag så att djuren alltid får fräscht foder.
Hur lång tid tar en blandning?
En blandning på sex-sju balar tar ungefär 40 minuter. Men då skyndar jag mig inte i med balarna i mixern utan det får ta sin tid, varje bal krossas upp lite innan jag lägger i nästa. Jag har då också åkt runt och lagt i kraftfoder och vatten. När jag lagt i allt så ska det mixas lite till och sedan räknar jag även med utkörningen. Jag är väldigt nöjd med den tiden, vi trodde att det skulle ta längre tid. Sedan är det återigen konsistensen, var jag har balarna som jag hämtar och så vidare.
Det bästa med en sådan här vagn är att det gör ingenting om det mixas lite för länge, man behöver inte köra en exakt tid. Sedan är det precis som allt annat, det får inte mixas för länge heller för då blir det inte bra. En liten mängd är alltid lätt att mixa men har man för liten mixervagn och måste mixa flera gånger då ökar tidsåtgången istället.
Varför har du i vatten i mixervagnen?
Om vi har väldigt torrt ensilage så mixas det mer ordentligt och det blir mer smakligt. Men också på grund av kraftfodret, idag kör vi pellets och då blöts det upp och mixas bättre. Djuren får svårare att sortera ut och får istället i sig allting. Om vi kör i jämna intervaller så äter de upp 100% av fodret. Fördelen är också att om du har både sämre och bättre ensilage så kan du mixa det och djuren äter upp allting. Lägger du på en dålig bal på en bra bal så petar dom bort det och äter bara det bästa. Med sämre ensilage menar jag såklart inte mögligt ensilage, det ska man ta bort. Jag menar att det kan vara lite sämre skörd, strävt, långt och så vidare.
Hur stor traktor har du till mixervagnen? Fungerar den bra?
I dagsläget har vi en 170 hk traktor till mixervagnen. Man säger att det ska räcka med 140-150 hk så vår traktor orkar med utan problem. Om man maxar och kör i många balar i mixern så blir det tungt att dra och då är det skönt att ha lite tyngd framför.
Får du mycket restfoder i mixern? Stör det?
Det var lite bekymmer i början med restfodret. På skruvarna är det lite yta på toppen och när den var ny så var den ytan inte så glatt, utan snarare lite strävigt och då blev det lite restfoder. Vartefter när det blev en glattare yta så rinner det bort mer och mer, så det har löst sig med tiden.
På tal om antal balar, hur fördelar du olika balar med tanke på kvalitet, skördetid osv?
Jag har en person som räknar ut det åt mig. Hon tar energivärden och konsistens på alla balar som vi kör på Skönero. Sen räknar hon ihop vilken mix jag ska ha för att få optimalt energivärde och vilket kraftfoder jag ska komplettera med. Det hjälper till att hitta en ekonomisk balans för om jag har ensilage som är väldigt energirikt så kan jag spara kraftfoder på det. För att få ihop rätt energivärde kompletterar jag då med utvalt foder och hittar ett mellanting på kraftfodermängden.
Har du halm i fodermixen också?
Inte i dagsläget för vi vill optimera mjölkmängden så mycket det går. Det är bra att ha i halm för att hitta en mellanbalans men ska man ta fram riktigt mycket mjölk så ska man ha höga energivärden och då behöver man inte halm.
En sak som är bra med mixervagnen, då det har varit dåligt med ensilage i Sverige de tre senaste åren, är att man kan kombinera med halm. Vi har provat att ha ett foderbord, vi kör ut en bal och halm men det är jättesvårt att få djuren att äta upp det. Här kan vi kombinera genom att lägga i halm och bredda ut fodret så det räcker längre och på så vis klara oss.
Hur effektiv är mixervagnen och vad har den för roll i det dagliga arbetet?
Mixervagnen är en av de viktigaste delarna i vår produktion. Allt är baserat på köttet, att djuren ska växa, och mjölken korna ska producera. Den är hjärtat i verksamheten, otroligt viktig. Det är därför jag valde att köpa den av Bepart då jag har ett serviceavtal där. Den här maskinen måste fungera hela tiden, den måste vara servad och skulle det bli problem så måste jag ha ut tekniker omgående.
Vad är du särskilt nöjd med?
Det är mixerns utförande. Vi har varit mjölk- och köttbönder förut och vi har utfodrat med ett annat system. Vi ser definitivt förändringen med att ha en mixervagn, den blev väldigt påtaglig och vi är jättenöjda. I och med att vi byggt nytt så har vi mycket folk som kommer hit och tittar, och en av de största anledningar att komma hit är att de vill titta på mixervagnen och hur det slår ut sig i mjölken och köttet, fodret och hur vi kan kombinera det. Så den är vi väldigt, väldigt nöjda med.
Finns det något negativt eller något mer att önska?
Nej inte sådär på rak arm. Lätt att säga kanske för vi har haft den i fyra månader nu, ni får fråga om ett år igen.
Hur är underhållet på den? Har du haft någon service än?
Vi har precis skrivit ett serviceavtal med Bepart på en specifik intervall. Något man får tänka på är att ibland när man lägger i balar så kan det bli nät kvar och det är viktigt att man tar bort det.
Hur ser du på framtiden?
Vi har idag sju olika utfodringssystem och åtminstone fem av dem står inför en förändring där man kan förbättra på något vis. Vi har inte börjat titta på det och vet inte vad det finns för lösningar än, men vardagen ska fungera smidigare och det ska bli lättare för personalen.
När vi investerade här på Skönero så fanns det olika delar, där mixervagnen var en av dem. Man kan väl säga att det var där vi började vårt större samarbete med Bepart också. Vi tre delägare summerar alltid och kollar vad vi ska satsa på och så lägger vi ihop förslag. Bepart var en av dem som vi valde att gå till och hittills så är vi väldigt nöjda.
Vad ser du fem år framåt som köttproducent i den här regionen?
Man ser att det är fler som skaffar flera ladugårdar och har olika system på samma yta och det tror jag är framtiden. Där ökar möjligheten för olika utfodringssystem, det ska optimeras för det kostar att ha mycket folk. Jag ser fem år framåt väldigt positivt, mjölken går bra, den går bra i Europa, köttet håller ett bra pris. Nu har vi också haft så dåligt med foder i ett antal år så oddsen säger ju att det borde gå åt andra hållet. Man lär sig att anpassa sig till klimatförändringarna så vad gäller jordbruk så ser jag väldigt positivt på framtiden.
Läs mer om Peecon Twin Wide Body, se alla Peecon mixervagnar, besök Bepart eller Skönero Gård.