Skip to content
Peecon Topliner som står på gårdsplan

Utanför Näsviken, en och en halv mil väster om Hudiksvall i Hälsingland, bedrivs ännu ett lantbruk med starka familjeband, Söräng Lantbruk. En plats med klassisk lantbruksidyll där gården ligger på en höjd med utsikt över stora slätter, vid en liten sjö som heter Ingan. Skogsklädda kullar i horisonten ramar in platsen och man kan lätt tro att den fått agera motiv på vykort för den svenska turistnäringen.

(Du hittar reportaget som film längst ner på sidan)

Det är full ruljans på gården och mjölkbilar, tippbilar och traktorer kommer och åker hela tiden. Att döma av antalet lass med sten som töms bortanför vad som ser ut som det nyare stallet på gården kan man ana att gården genomgår en expansiv fas. Vallskörden står på tur under vårt besök i juli och vädret spås bli optimalt för arbetet. Troligen kom vi från Nordfarm mitt i något, när lantbrukaren Johan rullar in på en ATV.

Hej, vem är du och vad sysslar du med på dagarna?
– Johan Hellberg heter jag och bedriver här på Söräng Lanbruk mjölkproduktion på ungefär 65 årskor. Vi jobbar även med ungnötsuppfödning och slaktar ungefär 130 djur, sedan har vi lite kvigor som går till försäljning plus egen rekrytering. Fördelningen mellan mjölken och köttet är cirka 50/50.

Berätta om verksamheten!
– Min mor tog över gården år 2006 och sköter idag mjölken och mjölkdjuren. Jag har ansvaret för ungnötsuppfödningen och växtodlingen. Vi brukar ungefär 320 hektar där vi odlar vall, helsäd och spannmål. Vi är självförsörjande på fodret och vi arrenderar även en del mark, ja ungefär 230 hektar. Vi har även påbörjat en utökning av mjölken. Vi bygger snart ett nytt stall med gardinsidor, alltså inga öppna sidor som vi har på det befintliga stallet.

Vad har ni för djur?
– Mjölkraser. Vi köper in samt föder upp mjölkrastjurar.

Är det lätt att vara bonde idag?
– Jo men det tycker jag väl. Visst, det är mycket man måste tänka på och känna till men sova bra om nätterna det kan man göra, vill jag påstå. Kanske är det lite mycket pappersarbete ibland. Lite onödigt kan jag tycka, det vore ju bra om myndigheterna börjar pratar med varandra så man slipper fylla i samma papper till fyra olika. Sen kan ju prisbilderna ändras ganska fort men det är ju samtidigt något man får lära sig leva med som lantbrukare.

Vad driver dig som lantbrukare?
– När man håller på med växtodling och man ser att det växer ordentligt, och att djuren mår bra och växer bra de också. Att vi får ut bra med mjölk per kilo foder och att ungnötsdjuren lämnar med en bra vikt varje år. Det är ju ett företag och vi precis som ett företag i centrala Stockholm triggas vi ju av ett bra resultat. Vi lägger stor vikt på odlingen av vall och spannmål, där vi satsar på bra värden som i slutändan genererar bättre förutsättningar och bättre resultat.

Du har en mixervagn från Peecon, en Topliner.
– Jo men tidigare har vi utfodrat ganska enkelt och konventionellt. Spannmål och koncentrat gick ut med traktor och skopa och ensilaget körde vi ut med halmrivaren. Detta tog givetvis en hel del tid i anspråk. Vi behövde effektivisera oss, ja göra processen både enklare och mindre stressig för djuren. Vi kom i kontakt med Peecon via vår återförsäljare i Hudiksvall. Jag har kollat på många mixervagnar men han presenterade den här modellen Topliner och ja, vi målade upp en bild om hur det kunde bli – sen slog vi till. Hittills lever den upp till förväntningarna vi hade, effektivare utfodring och lugnare djur. Nu behöver korna inte trängas om fodret. Det är också väldigt mycket vagn för pengarna! Vi kör ungefär ett foderbord per dag.

Vad blev den mest tydliga effekten av köpet?
– Vi sparar massor med tid tack vare mixern. Vi kan sätta in fler djur i varje grupp och på så sätt tror vi att vi kan få ett jämnare flöde. Idag slaktar vi från 13 månader upp till 18 månader men snart vill vi få i väg alla med en jämnare åldersintervall.

Du har många Nordfarm-maskiner har vi sett?
– Vi köpte nyligen en volymvagn från Palmse Trailer, en 19-kubikare. Den går på gräskörning, spannmål och ströbädd. Sen har jag en balrivare modell Jeantil PR2000, den strör vi alla bäddar med. Vi har även en dumpervagn, en Palmse Trailer 16-ton som kör mycket grus, spannmål och gödsel.

Varför så många Nordfarm-maskiner?
– Vi har en god relation med vår Nordfarm-återförsäljare. Det har blivit många maskiner genom åren och vi tycker allt håller och fungerar. Det är sällan problem och hjälp och support finns bara en och en halv mil bort.

Vad har du för framtida maskinbehov?
– Det blir nog att utöka vallsidan med en slåtterkross. Det står nog näst på tur, att bli bättre och mer effektiv på gräset. På allt annat är nog investeringarna redan gjorda.

Något annat du vill förmedla till läsarna?
– Ja vad skulle det vara? Det är ju konsumenterna som bestämmer hur länge vi får hålla på. Det är väl kanske det enda man kan säga om man ska säga något. Så länge kunderna vill köpa våra svenska produkter till ett pris som gör att vi kan fortsätta verka och utvecklas i framtiden så finns vi kvar. Många älskar att handla billigt, det är väl typiskt svenskt, jag vet inte. Börjar man att grotta i statistiken så är det väl betydligt fler som dör på grund av antibiotikaresistens än av cancer. Det är väl allmänt känt att importerat kött i regel är billigare och kanske främst innehåller betydligt högre doser antibiotika? Jag skulle personligen aldrig lägga importerat kött på tallriken, aldrig!

Med de orden avslutade vi intervjun nere vid stallet och gick upp till huset där Johans mor bjöd på kaffe och kaka. Vi Nordfarmare tackade sedan för oss, nästa gång vi kommer tillbaka är troligen lantbruket dubbelt så stort. Vi kan bara önska Söräng Lanbruk ett stort lycka till och garantera att vi kommer fortsätta att finnas där när vi behövs.

Senaste inläggen