Terri startade i Finland 1972. Den svenska återförsäljaren köpte Terri 1996 och flyttade produktion och lager till Morgongåva. Alfing köpte Terri under hösten 2009 och flyttade då ner lager och produktion till Älmhult. Alfing är en mekanisk verkstad som startade 1964, ägs sedan 1993 av Hans och Kerstin Johansson och har sedan dess växt kraftigt. Terri ingår i Alfing i Älmhult AB som idag omsätter runt 200 miljoner och har 130 anställda.
Terri 3020B finns som skotare samt 3020B Band Aid +, en lastbärare som kan kompletteras som brandbil eller räddningsfordon. 34c finns som skotare, kombimaskin och skördare. Den går att få med Terris välkända banddrift eller som åttahjuling (Terri 34c 8WD).
Pontus Wallden, säljare, berättar om hur samarbetet mellan Terri och OFA började.
– Vi har tidigare haft svårt att hitta en kedja som passar maskinerna på grund av väldigt begränsat utrymme mellan hjul och boggilåda. Petter på Nordfarm och jag har tillsammans jobbat för att kunna ta fram en kedja anpassad för Terris små skogsmaskiner. Under våren kom produktionstekniker från finska OFA ner till Älmhult för att lägga på de nya kedjorna och kunna säkerställa att de fungerar optimalt. Några finjusteringar gav önskat resultat så nu är kedjorna klara.
Hur kommer det sig att ni valde att samarbeta med OFA vid framtagning av kedjor till er maskin?
Vi på Terri och även våra kunder har högt ställda kvalitetskrav på våra produkter. Så när vi sökte ett specialanpassat slirskydd kändes Nordfarm och OFA som en naturlig samarbetspartner.
Vad betyder det för er att kunna erbjuda ett väletablerat varumärke som t.ex. OFA vad gäller kedjor till er maskin?
Det är alltid ett stort plus att kunna erbjuda kunden ett väletablerat märke. Kvalité, lyhördhet och handlingskraft som ledord ger oftast långa affärsrelationer hos både tillverkade och slutkund.
Hur tror du det kommer sig att det inte finns några riktiga skogskedjor anpassade till mindre skogsmaskiner?
Marknaden för mindre maskiner har ökat kraftigt de senaste åren. Vi erbjuder åttahjuliga maskiner som ger ett lågt marktryck och stor dragförmåga. Personligen tror jag att många har inväntat att se var det ska ta vägen. Nu ser man att det inte är en tillfällighet med mindre maskiner i skogen. De här maskinerna körs professionellt nu och utbudet som funnits innan har inte varit anpassat för det.
Hur ser du på skogsbruket gällande stora kontra små maskiner i framtiden?
Skogs-Sverige behöver en jämn mix av maskinstorlekar. Jag är helt övertygad om att det finns plats för mindre maskiner. Rätt maskin på rätt plats helt enkelt!
Hur ser du på trendutvecklingen gällande användning av band kontra kedjor i framtiden?
Så länge det säljs en skogsmaskin så säljs det både band och kedjor. Kunden har i regel minst ett par band och ett par kedjor per maskin för att kunna vara så flexibel som möjligt. Oavsett vad man väljer så är skonsamhet mot däck och underlag en viktig del att tänka på.
Läs mer om Terri eller kolla vilka slirskydd som passar just din maskin på Slirskyddsguiden.