Skip to content

Nordfarm besöker

Utanför ett litet samhälle någonstans i Skåne hittar vi Häglinge ved, ett företag som ägs och drivs av Thord Andersson. Här produceras i huvudsak ved men Thord är även involverad i utvecklingen av Japas vedmaskiner.
Thord Andersson kör sin Japa 435 på Häglinge Ved

Företag: Häglinge Ved
Maskin: 3 stycken Japa 435

Utanför ett litet samhälle någonstans i Skåne hittar vi Häglinge ved, ett företag som i huvudsak producerar ved. Här har de också specialiserat sig på grillved – en speciell ved som tillverkas av framförallt rödek. Rödeken odlas i Skåne men kommer ursprungligen från USA. Från USA kommer också Smoker – en typ av grillning där tillagningstiden är upp till 8 timmar. Till denna typ av grillning används mycket rödek.

Utveckling av Japas vedmaskiner

Häglinge ved sysslar också mycket med utveckling av Japas vedmaskiner. Thord har varit med och utvecklat Japas maskiner under de senaste 21 åren. 1998 var Thord den första att köpa deras modell Japa 2000. Vedmaskinen var bra, oerhört snabb, men den höll inte. Han förbättrade den så pass att dem ville jobba med honom och på den vägen är det. Sedan dess har Thord jobbat med Japa och fokuserar på att utveckla detaljer. På senare tid har de lagt det mesta krutet på Japa 435, som han själv har tre stycken av i sitt företag.

Hur effektiv är 435:an?

– Den är oerhört lätt att köra, ungefär som ett tv-spel du spelar med joystick. Om man också har andra hjälpmedel som till exempel lastare så tar man aldrig i veden, man bara matar på. Det är aldrig några tunga lyft, vem som helst kan köra den. Ingenting kan någonsin bli 100% säkert, men detta är så säkert som en vedmaskin går att göra.

Häglinge ved - Japa 435

 
Hur är den att underhålla?

– Väldigt enkel, det man gör är att fylla på olja och byta svärd och kedja. Det går snabbt att göra och har man den speciellt utvecklade processorsvärd-hållaren, det vill säga hydraulisk kedjesträckare, så går det fruktansvärt snabbt att byta kedja och svärd – det är gjort på 15 sekunder. Smart och smidigt.

Många kunder vill veta hur mycket ved man kan göra på en dag?

– Det beror helt på vilken råvara man har att tillgå. Har man en råvara som är mindre i diameter så blir det mindre gjort. Har man en råvara som har en större diameter så blir det mer gjort. Men i genomsnitt skulle jag säga ungefär 25-30 kubikmeter om dagen. Om det är olika längder, till exempel 50 cm ved och grovkluven ved som vi ska köra, då kan man komma upp i 40-50 kubikmeter per dag och maskin. Det fyller två containrar.

Vad gör att man tjänar pengar om man köper en Japa 435?

– Kunden blir oerhört nöjd eftersom det blir en kvalitetsved – den är ren, fri från spån, den har exakt längd och storlek. Jag får beröm för min ved varje dag.

Ska man vara orolig för all teknik som finns i maskinen?

– Nej det behöver man inte vara. Datorn är en svensk kvalitetsprodukt som också sitter i skördare, den är väl beprövad.

Berätta lite om Perfect Split och Perfect Clean.

– Perfect Split är att du klyver veden i lika stora bitar och Perfect Clean innebär att man inte behöver någon renstrumma eller rensverk då allt spån, bark och skräp rensas åt sidan. Jag körde med den allra första prototypen 2015 och i början hade vi lite problem, men nu har den utvecklats vidare och fungerar alldeles utmärkt. Jag har aldrig haft problem med den nu. Japa har patent på den modellen och man skulle kunna beskriva den genom att säga att man hyvlar veden istället för att klyva den.

Häglinge ved - Vedlager

 
Hur mycket ved måste man göra för att det ska löna sig med maskinen?

– Man kan inte bara producera ved och köra upp en massa lager, man måste sälja också. Där får man tänka på att marknadsföring kostar pengar. Sen ska man kunna köpa in veden till hyffsat pris. Då skulle jag säga att om man kör fyra dagar i veckan, 20 kubik om dagen så har man en bra avkastning på maskinen.

Hur ser du på framtiden?

– Jag satsar på allting så att det går framåt. Vi kör rätt mycket torrved just nu och mycket av den torrveden ska vi ha till vintern och sälja då. Det är ett stort behov av allting. Största utmaningen just nu är tillgången till ved, mycket på grund av barkborre-angreppet till följd av den torra sommaren förra året. Då blev lövveden lidande eftersom skogsarbetarna var tvungna att ta hand om angreppet och då blev det inte så mycket lövved fällt.

När på året säljer du mest?

– Alltid. Folk köper lika mycket ved året runt, dygnet runt. Efterfrågan på ved bara ökar, främst på brasved. Fler och fler installerar någon form av värmepumpar och de orkar inte med när det är som kallast på vintern, då behövs komplettering med braskamin. Och många installerar braskaminer för mysfaktorns skull också. Så jag märker att det blir mindre poster med ved men till fler kunder.

Läs mer om Japa 435 eller besök Häglinge veds hemsida.

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Senaste inläggen