Vid Trehörningen ungefär 40 minuter norr om Umeå svänger vi in på gården, som ligger på en upphöjning 200 meter från en gnistrande sjö. Solen skiner, himlen är blå och temperaturen perfekt. Vilken magisk dag att göra ett kundreportage!
(Längst ner på denna sida hittar du även reportaget som film).
Daniel, som kommer från fältet mellan gården och sjön, möter upp oss i sin gröna traktor på gårdsplan. Vi tar en snabb guidad tur och märker att Daniel är en lantbrukare med många strängar på sin lyra. Det är som det ska vara, om man får utrycka sig så, eller snarare som det brukar vara.
Hej, vem är du?
– Jo men hej, jag heter Daniel Ärlestig och är mjölkbonde här uppe i Västerbotten, strax norr om Umeå. Jag bor här med min familj, min fru och barn och driver gården. Det här är en släktgård då min far och farfar köpte gården 1964 och sen har den gått i arv och idag står jag för regin. Platsen där vi befinner oss heter Trehörningen precis som sjön vi ser här.
– Jag har en mjölkrobot på 60 mjölkkor plus rekrytering. Vi brukar 175 hektar, mestadels vall som står för 130 till 140 hektar ungefär. Man behöver cirka en till en och en halv hektar vall per ko här. När det gäller spannmålsbiten så odlar vi mestadels korn och några få hektar havre/ärt, mestadels odlar vi korn kan man säga.
Har ni någon skog?
– Ja, vi har ca 100 hektar skog. Vi slutavverkar sällan utan gallrar mest och kör ved. Jag vet inte om ni såg det när ni parkerade på gårdsplan men jag har även en Palms skogsvagn som även den går flitigt.
Idag är det 25 maj och du har inte sått än?!
– Nej, vi brukar så kring mors dag här uppe och håller vädret i sig nu så ser det ut som att vi kan hålla den planen, säger Daniel och ler.
Han fortsätter:
– Det är ju inte så länge sedan snön försvann. En och en halv meter hade vi i vintras som drev omkring. Idag sprider vi och plöjer sen myllar vi jorden så om ett par dagar blir det nog bra att så. Jorden är leraktig av den lätta sorten.
Du har en Agronic S-17 med dubbel spridarplatta?
– Ja till att börja med är det andra säsongen med tunnan nu. Köpte den 2020 och har hunnit kört ungefär ett år och hittills verkar allt bra, tunnan är liksom robust. Det är som sagt en Agronic 17-kubikare, en flytgödselspridare med boggi, följande styrning och bladfjädring. Till spridare valde jag det enklaste, en dubbel spridarplatta för funktionens skull då det sällan blir stopp med spridarplatta. Jag tittade på några andra märken innan jag bestämde mig för den här. Tycker den är prisvärd i förhållande till volym och funktion. Det fick bli en Agonic helt enkelt.
Agronic har flera alternativ av spridarramper, funderade du på något annat alternativ än spridarplatta?
– Nja, det är ju lite kallare här så vi har inte samma problem med kväveavgång som i söder där det är varmare. Jag tycker det räcker gott och väl här uppe. Jag ville ha ett enkelt system där risk för stopp är minimal, då är spridarplatta det enklaste. Det blir väl bättre kanske med både slangramp och de där an-dra alternativen som finns när det kommer till lukt och sådant men det är ju som ni ser här. Vi har ju knappt några grannar, säger Daniel och skrattar. Vi väljer vilka dagar vi kör helt enkelt. Ska man plöja så myllar vi direkt efter. Det går även planera in spridningen innan regn när vi sprider på vall.
Nu har du inte haft tunnan så länge ännu men finns det något du skulle vilja förbättra?
– Ja du, vad skulle det vara då? Den ska sväva fram, säger Daniel lite skämtsamt medan han funderar. Jo, det finns en sak jag skulle vilja ändra på och det är det att man inte kan styra kran då man har startat pumpen. När man slår igång ”kobran” då står den still. Det skulle vara praktiskt att kunna justera detta under drift.
Du har många Nordfarm-maskiner har vi sett?
– Ja det är en lång lista, en Rapide 660 snittvagn från Schuitamaker, en Sulky DX30+ gödningsspridare, en kompaktlastare modell Avant 420, ett Palms skogsekipage 10 tons vagn med 8,5 meters kran… jag tror jag fick med de flesta där. Jag har god kontakt med min återförsäljare här i Umeå, bra dialog, bra support och service så på den vägen är det.
Vad har du för framtida maskinbehov?
– Jag tror att jag skulle behöva byta slåtterkrossen. En ”butter-fly” skulle sitta fint!
Vi på Nordfarm tackar Daniel för besöket och passar på att solbada och njuta av utsikten en stund. Under tiden pratar dock Nordfarms Richard Kihlstedt mest om Daniels önskemål om att kunna styra kranen samtidigt som pumpen går, en funktion som idag endast är tillgänglig på de nyare kranarna, HXA II och senare. Dags att åka vidare mot Skellefteå.