Skip to content

Nordfarm besöker

Det var i slutet av maj och just den där veckan var det faktiskt varmare i norra Sverige jämfört med i söder. Rapporter hemifrån Norrköpingstrakten löd hällregn så det bildades sjöar på åkrarna, men vatten lös med sin frånvaro i Västerbotten där vi befann oss just då, kanske var det första gången vi i år verkligen kände att sommaren var på gång.

Dagen till ära har vi stämt träff med en arborist en bit ifrån Umeå, i Västerbotten (Längst ner på denna sida hittar du även reportaget som film).

Vi träffade Erik på Vindelälvens Trädfällning, specialist på avancerad trädfällning kring kraftledningar, i trädgårdar med mera. Som många andra har Erik valt att gå på konceptet traktor och vagn, något vi ser som en växande trend i Sverige. Nordfarm kom till arbetsplatsen mitt under en trädfällning några få meter från en sommarstuga. Här gäller det att veta vad man sysslar med… Stugan låg på en höjd vid en idyllisk liten sjö och det var svårt att inte uppskatta dagens arbetsplats.

Härligt arbetsplats du har, säger Johan på Nordfarm. Kan du berätta lite om dig själv och ditt företag?
– Jag heter Erik Frennesson och driver ett företag som heter Vindelälvens Trädfällning. Vi sysslar med att fälla träd på gårdar och lite olika sorters avverkningar utmed kraftledningar och likande specialjobb.

Du ser lite spänd ut Erik?
– Ja jag gillar inte sådant här med filminspelning. Frugan min håller på och fotograferar och jag vill inte vara med på ett enda kort egentligen så det här med videokamera är helt nytt för mig, säger Erik och skrattar lite.

Du kör med traktor och vagn, varför?
– Jo jag har kört med traktor och vagn nu ett slag och tidigare körde jag med ett annat känt märke. Tyvärr räckte inte kapaciteten till där vilket var tråkigt. Därför skaffade jag den här, Palms 15D med en 8,5 meters kran.

Hur kommer det sig att valet föll på vagn från Palms?
– Anledningen till att jag valde Palms är ju för att man sett en del på internet och… jag vill nog påstå att jag har läst på en del den här gången. Det verkade intressant så då ringde jag Claes på Norrmaskiner i Umeå. Då hade de ett bra erbjudande som jag nappade på direkt, alla specifikationer som jag ville ha fanns med på det här paketet vilket var riktigt bra. Det blev perfekt.

Hur länge har du kört med vagnen?
– Tror det är ungefär 300 timmar nu och hittills har inget gått sönder. Det är väl klart att det blivit nått slangbyte, det hör ju liksom till men inget stort. Jag är ganska så noggrann och smörjer i princip varje dag, det är lika bra tycker jag. Det är lätt att komma åt överallt så smörjningen går riktigt fort.

Hur fungerar ekipaget att köra tycker du?
– Jo men jag valde att använda mig av traktorns hydraulik just för att det går snabbt att koppla mellan redskap och i det här ekipaget ingick EHC-spakar som jag fick in i armstöden. Jag tycker att förarkomforten är riktigt bra, där finns inte mycket att klaga på. Jag är nöjd.

Hur ser dina framtida planer ut, något ytterligare maskinbehov på gång?
– Jo men den här Palms-vagnen är ju ett bra steg på vägen. Det blir mycket jobb längs kraftledningar och ibland så blir det lite för mycket jobb för att arbeta på det sättet som vi gör. Kanske en mindre skördare som man kan komplettera med. Gärna en kombimaskin, än så länge går det att köra manuellt.

Efter intervjun drar Erik på sig ett par rejäla stolpskor och hänger på sig sin utrustning. De boende i sommarstugan meddelas att de ska hålla sig på säkert avstånd och sedan försvinner Erik upp i ett träd, 15 meter upp. Snart därefter börjar det regna grenar, kvistar, grenar igen och slutligen stock. Vips så är trädet borta och solen kan svepa om stugan ytterligare, plus att risken med ett omkullblåst träd rakt över stugan plötsligt är borta.

Delegationen från Nordfarm befinner sig på första parkett nere på parkeringen och ser på när Erik jobbar, och visst väcker det både fascination och lite avund. Solen skiner kanske inte varje dag men vilket härligt kontor!

Se Erik i aktion när han jobbar, och hör honom berätta om sin upplevelser av sin Palms 15D med 8,5 m kranen.

Senaste inläggen