Finns inget motsvarande Japa 435 på marknaden, säger Thord på Häglinge Ved.
Vem är Thord?
– En gubbe snart, som tycker att ved är det bästa som finns – förutom min fru så klart! Frun kommer dessutom att bli mer involverad i veden nu när hon gått i pension.
– Och jag jobbar deltid som lärare också, mest för det sociala.
Hur länge har du sysslat med ved?
– Jag har hållit på sen 1981. Vid första huset 1979 byggde vi vår första vedkap till vår egna ved, jag satte ihop delar från Jula. Jag byggde en enkel klyv med ett ventilpaket och en cylinder från en gammal lastbil och tänder
från en gammal grävmaskin. Sen köpte jag min första vedmaskin 1981, en Pilkke 60. Då kom alla grannar till mig och sa att nej, nej det fungerar inte, du kan inte ta stora stockar med den. Efter ett tag kom samma personer och frågade har jag hade någon ved att sälja.
– Jag köpte min första Japa 1985, och 1998 köpte jag en Japa 2000 med dubbla kolvar.
Vad kör du med för maskin idag?
– Vi kör med två stycken 435’or som går för fullt och till det har vi kopplat Japas största vedbord inklusive förlängning. Kunderna blir så nöjda med veden, det är en överlägset fin ved. Inte för stora, rätt storlek tack vare Perfect Split-systemet plus att den blir helt ren. Det gör också att veden torkar mycket bättre. Det finns klyvmaskiner som är snabbare i själva klyvningen, men då är det mycket plock med för stora bitar och ojämn kvalité så när man ser till hela produktionscykeln så är Japa 435 otroligt effektiv.
– Vi tar aldrig i veden, det finns inget motsvarande på marknaden.
Och hur är den att underhålla?
– I princip inget underhåll, byta filter en gång om året, och så klart sågkedjeolja. På transportbanden får man skruva fast medbringarna.
Många vill veta hur mycket ved man klarar på en dag?
– Svårt att säga då det beror mycket på veden, men ca 20-30 m3.Då ingår att lägga upp på stockbordet, tömma IBC-tankarna och tömma spånet. Sen beror det på råmaterial och längd, är det 50 cm bitar kan vi köra 60 m3 per dag.
Hur ser vedmarknaden ut?
– Jag tror den har en ganska ljus framtid. Det kommer bli fler småkonsumenter på mellan 3-6 m3 som köper till kaminer, sommarstugor, pizzaugnar, badtunnor och rökar. Däremot pannveden, den finns kanske snart inte längre.
– Den typiske Häglingekunden bor i en villa i en stad och köper allt ifrån 1-6 m3 brasved för trivsel, det mesta är 30 cm. Men det blir en del fulla lass och Lena min fru blir utsänd med lilla lastbilen som tar upp till 4 m3 eller så åker jag med min flakväxlare som har tre fack med 24 m3 kapacitet. Jag har olika kombinationer men jobbar inte med säckar utan med IBC-tankar då de är bättre att hantera och det torkar bättre. Vi hanterar inte några småsäckar, det är för mycket jobb. Vi säljer även till näringsidkare och restauranger också kallade ”smokers” och då är det redwood som används.
Hur ser din produktionsmodell ut?
– Jag ligger alltid efter mina beställningar, så i praktiken producerar jag mot order. Men beroende på säsong så anpassar jag produktionen, på våren levererar vi färsk ved med lastbil och växlarflak, sen har vi en mindre lastbil godkänt för B-kort. På sommaren beställer vi barkad björk som i princip är torr när vi klyver den på sensommaren. På höst och vinter levererar vi torr ved tack vare att vi har ett lager och ett torksystem som jag byggt själv. Vi säljer nästan uteslutande björk, al och amerikansk rödek. Bok har vi slutat med då det är för dyrt att frakta på grund av vikten, och tar hårt på maskiner.
Det blir en del restprodukter av ved, har du avsättning för det?
– Sågspån går till hästfolket, det bästa strö man kan få. Bark och stickor går till värmeverket och kortbitarna tar vi till egen värme – inget går till spillo.
Vad krävs för att bygga en effektiv vedfabrik?
– En bra plats med hårdgjort golv, företrädesvis asfalt, god elförsörjning och sen ett stort tak,så att maskinen och personen kan arbeta skyddad från väder. Sen behöver man en lastare, en Japa 435 med rejält stockbord, någon form av lastbil, gärna en större och en mindre för B-kort. Den lilla kommer väl till pass om det är trånga utrymmen vid leveransen. Sen kan man med tiden utveckla verksamheten och höja kvalitén genom att bygga en torkanläggning och på så vis får den en jämn kvalité året runt.
Har du något tips hur man ska lyckas som vedproducent?
– Var noga med att leverera rätt mängd kubik, att du levererar den veden kunden beställt. Och har kunden beställt torr ved så ska det vara torr ved!