Palms skogsekipage ”Kungen av skogen” är det som gäller för killen vi sprang på i skogen strax utanför Lidköping. Här är killen som hoppade av skolan för att jobba i skogsbranschen redan när han var 17 år. Alexander Carlander började karriären i en skördare och har nu jobbat oavbrutet med skogsentreprenad i 16 år.
Alexander äger och driver AC Skogstjänst där han själv plöjer ner närmare 60 timmar i veckan bakom spakarna. Arbetet består av utkörning av virke och ris men även markberedning, ta hand om vägkanter, slåtter, snöplogning och sandning med mera. AC Skogstjänst jobbar mot stora till medelstora skogsbolag i Skaraborgsområdet. Bolag som behöver anlita professionell spetskompetens med möjlighet att transportera sig snabbt och flexibelt. Uppdragen kan variera kraftigt från 50 till 1000 kubik virke eller ris.
Skulle du kunna tänka dig att ge upp skogen och ta ett kneg inne i stan?
– Aldrig i livet, det kan ni glömma, säger Alexander skrattandes och fortsätter:
– Målet är att leverera bästa tänkbara resultat. Då får jag mer jobb, konstigare än så är det inte. Jag vet inte om det märks men det är det här jag brinner för, skogsentreprenad alltså. Och jakt förstås! säger Alexander och skrattar!
Granbarkborren har gått hårt åt skogen där vi står och Alexander håller just på att städa upp efter en medelstor avverkning. Kvar står de långa tallarna med sina höga trädkronor, glest från varandra och vittnande om att skogen tidigare stod tät här. Nog kan en spotta och fräsa åt granbarkborren men vi såg också tydligt hur solen för första gången på väldigt länge efter avverkningen nu når marken. Det ger såklart möjlighet för ny växtlighet att slå rot och växa sig stark. ”Den enes död, den andres bröd” och så är det, efter det att markägaren fått rejält med huvudbry, allt jobb är gjort och alla kostnaderna är tagna, såklart.
Fungerar det bra att vara skogsentreprenör?
– Ja, det tycker jag. Det fungerar hur bra som helst. Vi kör ju på samma villkor som alla andra med branschklausuler. Jag behöver inte marknadsföra mig utan jobben kommer hela tiden. Jag skulle rent tekniskt kunna anställa en person och fortfarande vara fullbelagd. Däremot är det inte det lättaste att hitta bra självgående folk så hittills löser jag det med mera timmar själv på två maskiner, svarar Alexander.
Varför valde du ett ekipage från Palms?
– Oj, den historien sträcker sig ganska långt bak i tiden men för att göra en lång historia kortare så beror det mycket på kunskapen och bemötandet från Johan på Nordfarm. Vi kom i kontakt för många år sedan där han talade mycket väl om Palms-ekipagen men jag kände mig lite osäker då, säger Alexander och fortsätter:
– Jag valde i stället att satsa på ett mer vanligt ekipage som rullar mycket i Sverige. Det skulle dock visa sig att det andra ekipaget bara strulade, det levde inte upp till sin hype, det var för klent och jag tappade produktionstid nått kopiöst. Jag tog då kontakt med Johan på Nordfarm igen och vi började skissa på ett Palms-ekipage. Jag slog till och uppgraderade till Palms och det ångrar jag inte en sekund idag! säger Alexander.
Du menar att det är en sådan skillnad?
– Absolut, säger Alexander bestämt. Palms bara rullar och rullar till skillnad från mycket annat. Många andra ekipage och märken marknadsför sig mycket kraftigare än grejerna klarar av att leverera, och det stör mig rejält. Med Palms har det inte varit så. Kanske var ”Kungen av skogen” lite högtravande i början men det har visat sig att det kanske är så. Jag har väl bytt någon slang nu under de här två åren men mer är det inte. Idag har ekipaget rullat totalt ungefär 2000 krantimmar och med tanke på att jag har så pass lite stopp med Palms jämfört med tidigare vagnar så ja, absolut. Det är skillnad med Palms, säger Alexander.
Det låter som att företaget har blivit mer effektivt med Palms?
– Ja, att stillestånden är minimala har ju bidragit mycket, men den största effektiviseringen är ändå ekipagets kapacitet. Jag räknade på att jag ökat produktionen med mellan 30-40% tack vare bytet till Palms. Jobben går snabbare och vagnen rymmer mera samtidigt som kranen är både längre och starkare. Bytet till Palms blev ett rejält lyft för företaget, menar Alexander.
Hur tycker du att det fungerar med supporten från Nordfarm?
– Jag uppskattar när jag kan plocka upp telefonen och kontakta en expert. Med Johan på Nordfarm är det så, säger Alexander. Och även om få kanske tror det så är det rätt tekniska grejer de här maskinerna, säger Alexander och syftar på skogsekipagen. Johan kan både köra, skruva och tänker rätt så det blir rätt. Det är för mig som skogsentreprenör viktigt. Det är support på riktigt så var snälla mot Johan, säger Alexander och skrattar.
Tycker du att Palms-ekipaget är prisvärt?
– Ja, eller det var det i alla fall för två år sedan när jag köpte det. Nu vet jag inte vad det kostar med alla prishöjningar som skett som följd av pandemi och krig, men alla märken lär ju ha höjt sina priser som följd av det, säger Alexander.
Du nämnde att du har fler maskiner i företaget?
– Jag har en traktor till som jag kör slåttermaskin och snöplog där fram och sedan buskröjaren och sandspridare där bak. Den traktorn går mellan 600-700 timmar om året ungefär.
Förresten så tog du och Johan fram en ISOBUS-anslutning till drivningen, kan du berätta mer?
– Jag såg att ett annat märke hade det, och det gör att vagnen lirar ihop med traktorns hastighet. Jag kollade upp mina databoxar och bad Johan undersöka om det går att installera detta på mitt ekipage. Jag kom fram till att det borde fungera och mycket riktigt så blev det så efter lite nytt kablage. Det fungerar klockrent nu med att vagnen följer traktorn. Jag behöver aldrig tänka på att vagnen ska hålla samma hastighet som traktorn utan det sköts automatiskt. Ska folk köpa en rejäl och driftsäker vagn, då är det Palms som gäller, avslutar Alexander.
Alexander gjorde sitt val tidigt i livet och det har varit skogen sedan dess, både i arbetslivet som på fritiden då jakten även är en stor del av Alexanders liv. Han har suttit bakom spakarna i många maskiner genom åren, som anställd och som egenföretagare. Vi tackar för intervjun och förtroendet!