Skip to content

Det är mitt i sommaren och Nordfarm besöker en gård strax utanför Karlsborg vid norra Vättern. Vi är närmare bestämt hemma hos Per Olov Johnsson känd från ”Bonde söker fru” säsongen 2011. Det var en lycklig säsong där Per Olov fann sin livs kärlek, Susanne. I år firar de 10 år som gifta och tillsammans driver de gården med köttproduktion som huvudinriktning.

Just idag är det full fart ute på fälten med ensilering av helsäd bestående av havre och ärtor. Per Olov strängar och sonen ligger hack i häl med gårdens nya press.

Mitt i allt kommer ”tidstjuvarna” från Nordfarm, men vi bjuder på ett välbehövligt avbrott i arbetet. Per Olov kliver ur sin blå trotjänare från New Holland ackompanjerad av en gul strängläggare från Elho och det är såklart Elho V-Twin strängläggare vi ska följa upp idag.

Elho V-Twin stränglägger

Hur många balar får du fram per hektar här, det ser ut att vara kopiösa mängder?

– Ja, vi kom fram till att det är ungefär 25-30 balar per hektar så det är ju ganska bra! Det är ju ganska mycket grönmassa som ska igenom maskinerna kort sagt. Det är bäst att vara rädd om fodret, säger Per Olov och fortsätter:

– Vi brukar ungefär 200 hektar totalt. 120 av dessa odlar vi spannmål på, sedan har vi vall plus att vi förnyar vallen hela tiden som här på det här fältet vi står på idag med helsäd.

Idag är det den 18:e juli. Hinner du med en skörd till på det här fältet i år?

– Jo men det har jag tänkt, men det beror lite på väder och vind som sagt. Slänger jag även på lite vatten så blir det nog en rejäl skörd till, säger Per Olov och ler.

Du har förmånen av att ha Vättern här bredvid, vattnar du något ibland?

– Ja, jag har ett tillstånd på 70–80 kubik per timme och det är mest kring gården och på vallen som jag kör på, säger Per-Olov.

Idag ska vi titta lite extra på din strängläggare från Elho, du har kört med den ett tag?

– Japp, det är femte säsongen nu. Det är en Elho V-Twin 950, alltså en arbetsbredd på 9,5 meter. Det ska vara en av de första V-Twin 950 som sålts i Sverige, säger Per-Olov och fortsätter:

– Man behöver aldrig vara orolig för att den inte ska fungera. Jag vill minnas att jag inte har bytt en enda grej på maskinen hittills under de här fem säsongerna vilket är enastående. Vi kör ju mellan 400–500 hektar om året. Vi kör även ihop halmen efter tröskan för att lufta och spara pengar. Höjden på maskinen är inte högre än en liten spannmålkärra, maskinen följer traktorn i traktorns spår och följsamheten längs marken är heller inga problem i drift. Den är även lätt och smidig att transportera, det går enkelt att vinkla in en rotor om du kör förbi en brunn eller stolpe på fältet samtidigt som du behåller strängens bredd. Detta är helt klart en smart finess.  Arbetsbredden går enkelt att justera mellan 3,5 – 9,5 meter beroende på hur det ser ut på fältet. Jag är jättenöjd, det är en kanonmaskin! säger Per Olov leende.

elho-v-twin
elho-v-twin

Hur du upplever att den fungerar?

– När du ställt in Elho V-Twin rätt så rullar den bara. Det bara fungerar men så är det ju med allt i stort sett. Ska jag vara lite mera detaljerad så lyfter maskinen verkligen upp grönfodret eller halmen som ska in i strängen och allt annat som inte hör hemma i materialet ligger kvar på backen, säger Per-Olov.

Vi kan ju se att du kört med fastgödsel här och att allt ligger kvar på backen?

– Ja det stämmer, det stämmer! På det här fältet har vi ju direktsått och det ligger massor med gödsel kvar på backen och det följer ju inte med in i strängen. Maskinen är samtidigt jättesnäll mot marken. Det syns knappt att du har kört, menar Per-Olov.

Hur upplever du att strängen formar sig efter maskinen, för pressen eller hackens skull?

– Strängen blir jättefin på alla håll. Det blir inga ”toppar eller dalar” utan strängen blir stabil och går jättefint in i pickupen på pressen. Jag har aldrig råkat ut för att det stoppar upp produktionen, aldrig, säger Per-Olov.

elho-v-twin sträng

Det ryktas om, i vissa kretsar och trådar på nätet, att maskinen tvinnar ihop materialet, personer som inte själv kört maskinen påtalar detta. Hur ser du på saken, du som har kört i fem år?

– Nej vi har aldrig råkat ut för att det tvinnar ihop sig eller ställer till det på så sätt som du beskriver. Det tjofsar inte ihop sig varken i maskinen eller pressen, säger Per Olov bestämt.

Materialet som ni ensilerar idag, särskilt ärtorna, är lite trasselsudd men du menar att det fungerar ändå?

– Ja vi märker ingen skillnad, påstår Per-Olov. 

Maskinen drivs med hydraulik, hur fungerar det?

– Det är ju mycket bättre jämfört med K-axel eftersom du inte behöver köra traktorn så hårt. Jag kör aldrig mycket mer än tomgång när jag strängar. Max 1200 varv kanske och då sparar jag bränsle såklart. Räkna det på 400-500 hektar om året så blir det lite pengar. Du behöver heller aldrig tänka på det här med 540, då är det bättre att ställa upp flödet så du kan köra sakta i stället, säger Per-Olov.

Vad behöver du för kapacitet för att kunna dra en Elho V-Twin 950 anser du?

– En 140–150 hästkrafter bör du ha för att det ska rulla bra. Då går det tryggt och stabilt, säger Per-Olov.

Du nämnde att du inte bytt ut något på maskinen tidigare. Hur fungerar underhållet tycker du?

– Du får smörja några lager ibland men det är både enkelt att smörja och övervaka maskinen tycker jag. Hittills har jag som sagt inte bytt något på maskinen, inte en enda pickup-pinne ens. Det är fantastiskt. Den får gå några år till, avslutar Per-Olov leende.

Med de orden tackar vi Per Olov för hans tid och trevliga sällskap. Avslutningsvis går Claes på Nordfarm och hjälper sonen att ställa in balpressen (som är så ny att lacken knappt har hunnit torka). Det kliade för mycket i fingrarna på Classe helt enkelt!

Senaste inläggen