Trots det ostadiga vädret, med ösregn varvat med kortare uppehåll, är det en fin dag på gården i Tvååker, belägen mellan Falkenberg och Varberg. Här möter vi Claes Karlsson, en passionerad lantbrukare med en imponerande mjölkbesättning bestående av 320 svartvita kor. Hans lantbruksintresse märks tydligt när han pratar om korna och om gården han driver sedan 1999.
Claes har genomfört betydande förändringar på gården sedan han tog över för drygt två decennier sedan. Medan han tidigare arbetade med en ladugårdsförman har han nu anställt en växtodlingsansvarig vid namn Daniel, vilket gör att Claes kan fokusera mer på korna och mindre på växterna. Hans sambo sköter kalvarna upp till cirka sju månaders ålder. Tillsammans med ett bemanningsföretag, som nu levererar personal från Litauen, ser de till att gårdens kor mjölkas effektivt och att djurens välbefinnande alltid är i centrum.
Gården producerar cirka 43 kilo mjölk per ko och dag, vilket motsvarar strax under 14 ton i kokontrollen. Denna höga avkastning är resultatet av noggrann utfodring tre gånger om dagen efter varje mjölkning och ett starkt fokus på djurens komfort och hälsa.
– Jag tror aldrig kor har haft det bättre än idag. Vi har bland annat satsat på fläktar, liggsängskomfort och rutiner som överlag höjt bekvämligheten för korna jämfört med hur det var förr, säger Claes.
Investering för framtiden
Claes har nyligen investerat i en självgående mixer från Lucas G, vilket var en betydande ekonomisk satsning. Han hoppas och tror att detta beslut kommer att löna sig på lång sikt.
Den svaga svenska kronan gjorde det svårt för Claes att erbjuda konkurrenskraftiga löner, vilket resulterade i att han förlorade några anställda. När mixern först visades på en demodag, tvekade Claes angående dess effektivitet och funktionalitet. Det visade sig dock snart att mixern var perfekt för gårdens behov. Den självgående mixern har revolutionerat arbetsdagen på gården. Tidigare krävde utfodringen mycket tid och arbete med lastmaskin och mixervagn, men nu kan Claes utfodra själv på bara 30 minuter.
– Trots sin storlek är maskinen oerhört smidig tack vare fyrhjulsstyrningen och de många kamerorna som ger mig full kontroll över alla hörn av maskinen. Våra mellankalvar har vi i små krubbor som är ungefär 80 centimeter breda och en meter långa. Jag ser tydligt i kamerorna när jag häller i cirka 20 kilo mix i varje balja och krubba. Detta moment hade varit omöjligt att utföra med en vanlig mixer, säger Claes.
Effektivitet och ergonomi
Förutom att mixern sparar tid, har den också förbättrat gårdens effektivitet genom att minska foderförlusterna. Den hårda snittytan på materialet gör det svårt för fåglar att nå majsensilaget, vilket minskat förlusterna avsevärt. Claes uppskattar också mixerns magnetavskiljare, som fångar upp skrot och metallbitar innan de når korna.
Ergonomin har förbättrats avsevärt sedan den självgående mixern infördes.
– Det är mycket bekvämare att arbeta nu. Hytten är komfortabel och jag slipper hoppa in och ut ur lastmaskinen hela tiden, berättar Claes och fortsätter:
– Det är också värt att nämna att det blir mycket renare i plansilon och omkringliggande områden med en självgående mixer jämfört med en skopa och uttagare. Detta uppskattar jag verkligen!
Framtiden och reflektioner
Claes ser tillbaka på beslutet att skaffa en självgående mixer med tillfredsställelse, även om han ännu inte har en fullständig bild av de långsiktiga kostnaderna jämfört med den gamla mixervagnen.
– Den här maskinen slits inte på samma sätt som en vanlig mixervagn, som måste stå och blanda under en längre tid. Fodret som kommer in i maskinen är redan uppluckrat av fräsen, vilket gör att själva mixern behöver arbeta mycket kortare tid jämfört med en traditionell mixer. Jag är osäker på om jag någonsin skulle kunna gå tillbaka till det gamla sättet, funderar han.
Claes Karlssons inspirerar och visar på hur innovation och anpassning kan hjälpa till att hantera utmaningar inom jordbruket och förbättra både effektivitet och djurvälfärd. Trots dagens väderförhållanden och de utmaningar som jordbruksprisindex och personalbrist kan medföra, är Claes optimistisk och det råder inga tvivel om att framtiden för gården i Tvååker ser ljus ut.
– Det bästa med att vara lantbrukare är att se djur och växter må bra, avslutar Claes med ett leende.