Namn: Robert Forsberg
Företag: Mårtorp Gård
Typ av verksamhet: Växtodling och skog
Ort: Fornåsa
Nordfarmprodukter i maskinparken: Sulky DX30+
Jag heter Robert Forsberg och jag driver Mårtorp gård ute på Östgötaslätten ihop med min far. Jag är tredje generationen, min farfar köpte gården på 1950-talet och jag har jobbat heltid som lantbrukare i drygt två år nu. Vi har ungefär 215 ha mark, varv 140 ha växtodling med potatis som huvudgröda och 75 ha skog. Vi driver också ett företag ihop med en granngård, Lönsås Grönt, där vi odlar vitkål.
Hur kom det sig att det blev en Sulky?
Jag har jobbat på Nordfarm och det var så jag fick upp ögonen för Sulky. Jag tyckte att det var en väldigt intressant produkt som jag trodde på och som utstrålade kvalité. Vi behöver en gödningsspridare med stort flöde då vi lägger rätt mycket kalium på potatisen. Vi köpte vår Sulky DX30+ under 2016 och tyckte att den var anpassad för den arealen vi har och även tillräckligt utrustad för de traktorer vi har. Den har vågcell och den går att köra med styrfiler i. Vi använder styrfilerna när vi kör ut kaliumet till potatisen för att få en jämn giv över hela fältet.
Se hela reportaget som film!
Vad är det som är så bra med Sulky konstgödselspridare?
Det jag gillar med Sulky är dels att den är väldigt användarvänlig, lätt att förstå sig på och bra uppbyggnad i styrsystemet. Sedan är den väldigt enkelt byggd, den har få rörliga komponenter om man jämför med en del andra gödningsspridare, vilket gör att det är få grejer som kan strula. Den har också en väldigt hög precision, det är aldrig några problem att få ett bra resultat.
Något som visar hur enkel den är, är att även om den står hela vintern så kommer man ändå ihåg hur den fungerar när man väl ska köra igen. Det är mycket för att menyerna är så pass bra uppbyggda och det gör att man kommer ihåg hur man ställer in den. Från att jag hänger på spridaren och har gjort skaktest, så tar det max femton minuter innan jag är ute och kör.
Hur upplever du exaktheten i spridningen?
Om man följer instruktionerna, ställer in den på rätt sätt och använder skaklådan när inte gödningen finns i mobilappen så blir det oftast perfekt skulle jag säga. Det är sällan man får några variationer. Just Sulkys sätt att ställa in maskinen, med den här appen och skakboxen, gör att man alltid kan åka ut och köra istället för att behöva ringa gödningstillverkare för att ta reda på inställningar.
Finns det något mer att önska?
Jag tycker att den har levt upp till våra önskemål helt och hållet. Det som jag kanske skulle gjort i efterhand om jag hade fått gå tillbaka och köpa en annan gödselspridare, så hade jag nog valt en Sulky X40+ som har sektionsautomatik. Om man väljer en lite mer sofistikerad gödselspridare så kan man också få lite mer precision när det gäller variabel giva och det här.
Varför är sektionsautomatik viktigt?
I vårt fall är det för att vi kör på kalium på potatisen och då vill vi att spridaren ska ställa om sig snabbt när vi kör efter styrfiler. Vi vill också kunna komma ner i väldigt låga kvantiteter. Om man kollar på en X40+ så kan man komma ner till noll, med DX30+ kommer vi bara ner till ungefär 30 kg som minimum.
Vi är här idag för att vi ska demoköra en X40+, är du sugen på att uppgradera?
Ja, dels så har vi tekniken i våra traktorer idag, med ISOBUS och integrerade skärmar, det vill vi såklart utnyttja när vi ändå har investerat i det. Sen så tror jag att det går att spara in ännu mer gödning på att köra sektionsautomatik och få gödningen där man ska, utan att överlappa för mycket. Sedan är det även för att kunna komma ner i en ännu lägre giva när man kör styrfiler.
Har ni kollat upp några andra alternativ?
Vi har inte kollat på några andra märken i dagsläget. Vi har kört ett annat märke innan och den var också bra. Men om det blir en ny gödningsspridare nu så blir det en Sulky igen, eftersom vi är nöjda med den här. Den har fungerat bra och då känns det som ett naturligt val att kolla på Sulky igen.
Hur är det med service och underhåll?
Det man måste ha koll på är att omrörarna verkligen sitter åt, jag efterdrar dem ibland. En sak som jag också gillar med Sulky är att det är få smörjpunkter, så den är enkel att smörja och hålla vid liv.
Läs mer om Sulky DX30+ eller Sulky X40+.