Idag har vi tagit oss till det vidsträckta landskapet vid Stora Hallebo i Habo, en plats bara en kort resa nordväst om Jönköping. Här står vi på ett fält tillsammans med Andreas Hellqvist, en passionerad mjölkproducent som idag har siktet inställt på att spola täckdiken.
Andreas är en man med en vision som sträcker sig bortom de dagliga sysslorna på gården. Han leder en verksamhet som har sin kärna i ekologisk mjölkproduktion, där inte mindre än 270 kor tillsammans med en lika stor skara ungdjur och kalvar står i centrum. På en yta av 540 hektar ägd och arrenderad betesmark och åkermark, samt 190 hektar skogsmark, utnyttjas naturens resurser på ett hållbart sätt på denna plats. På gården är Andreas inte ensam om att driva verksamheten. Han har en kvalificerad personalstab samt stöd från sin far, son och fru. Detta är han väldigt tacksam över.
– Det är tack vare det oersättliga stödet från min personal och familj som vi kan utveckla och forma gården efter våra visioner. Det är så härligt att vi gör detta tillsammans, säger Andreas med eftertryck.
Den övergripande målsättningen på gården är tydlig:
– Vårt huvudsakliga fokus är att ha friska, välmående och högproducerande kor. Det är vår enda fasta målsättning, och där ligger vårt fulla engagemang, berättar Andreas passionerat.
Andreas har en djup förståelse för att korna är själva ryggraden i gården och att det är dem som driver verksamheten framåt.
– Ibland kan jag känna att jag kanske har ägnat för mycket uppmärksamhet åt djuren, till en viss grad på bekostnad av växtodlingen. Men i slutändan är det våra kor som genererar inkomster till gården. Jag försöker verkligen förmedla denna filosofi till både våra anställda och familjemedlemmarna. Om man har djur måste man ta hand om dem, annars kan man lika gärna göra något annat, betonar Andreas.
Hållbar markanvändning och skördeoptimering
Daglig produktion på gården når omkring 41,5 liter mjölk per ko, med målet att alltid hålla sig över 40 liter.
– Årets grässkördar, kvalitet och proteininnehåll har en direkt påverkan på nästa års mjölkproduktion. Som ekologisk gård är vi begränsade både i mängd och typ av kraftfoder och tillskott vi kan använda. Detta resulterar i att vi upplever större variationer mellan åren jämfört med en konventionell gård kanske gör. Det är en av de största skillnaderna i vår produktion, förklarar Andreas.
Denna känslighet för variation i skörden innebär att rätt tidpunkt för skörd är avgörande, särskilt när det gäller gräs med högt näringsvärde. För Andreas är vallfodret en nyckelfaktor när det gäller att säkra en pålitlig proteinkälla.
– Proteinet är den dyraste delen att köpa in och svår att åstadkomma genom tröskning. Att ha vallgrödor med mycket klöver eller lucern garanterar en högre proteinhalt i fodret, påpekar Andreas.
Vikten av god kvalitet på skörden innebär också att en effektiv markavvattning spelar en betydande roll. Den mark där vi för närvarande står dränerades av Andreas pappa under 80-talet. För bara några år sedan stod de inför tanken att de skulle behöva dränera om hela detta område. De trodde att anläggningens bäst före datum var förbi och att ny dränering var sista åtgärden. Detta eftersom förväntad livslängd redan var nådd. Men då kom Andreas över information om något som skulle kunna vara ett utmärkt verktyg, en täckdikesspolare. År 2012 investerade Andreas i just en sådan.
– Faktum är att vi inte har behövt göra om hela systemet. I stället har vi hållit det här systemet från 80-talet vid liv genom att spola det rent på hösten. Så det var verkligen en glad överraskning och mycket tillfredsställande, konstaterar Andreas nöjt.
För att driva en ekologisk gård behövs cirka 2 hektar mark per ko för foderförsörjning. Genom en kombination av markköp, arrende, nyodling och återställande av befintlig åkermark har gården nu utökat arealen. Fokus ligger nu på att optimera skördeutbytet på befintlig mark. Det har resulterat i flera strategiska insatser på gården.
– Vi använder vår täckdikesspolare flitigt för att underhålla de befintliga dikena. Denna teknik har varit ovärderlig för att säkerställa att de fungerar optimalt genom spolning av stamledningarna. Vi satsar också på kalkning för att upprätthålla en gynnsam pH-nivå i jorden, och nyligen har vi även investerat i en bevattningsmaskin. Detta ger oss möjlighet att kontrollera både vattenmängden och avrinningen, vilket är avgörande för att hålla en balanserad miljö, berättar Andreas.
Täckdikesspolaren har haft stor betydelse på gården, särskilt när det kommer till att upprätthålla äldre ledningar som riskerar att igensättas eller när nyodlade områden kräver extra omsorg. Andreas vet precis vilka områden som kräver uppmärksamhet.
– Så snart jag har genomfört nydikningar är jag där och spolar i några år framöver. Det är vanligt att det uppstår någon form av utfällning. Dessutom underhåller jag äldre system genom att rensa de stora stamledningarna. Det är särskilt bra om det hinner göras på hösten, även om det ibland inte är möjligt beroende på skörden eller områdets förutsättningar. Alternativt genomför vi arbetet på våren. Ju tidigare på våren vi kan börja, desto bättre, men det bästa är att få det gjort på hösten efter tröskning eller den sista grässkörden, förklarar han med praktisk inblick.
För att använda täckdikesspolaren krävs ett kraftuttag på traktorn, ett enkelverkande hydrauluttag med retur samt 12 volts ström.
– Jag kör med ett konstant flöde på cirka 40 procent på ett uttag och använder 1000-varvet samtidigt som traktorn är på tomgång. Det är vad som krävs för att upprätthålla tillräckligt med flöde i både hydrauliken och vattnet, förklarar Andreas.
Arbetet kräver en ansenlig mängd vatten. Andreas försöker anpassa spolningen när vattenflödena i dikena är höga, men det finns alternativa lösningar om timingen inte är optimal.
– I dessa fall har jag med mig några tankar på en planeringsskopa eller på en frontlastare. Då fyller jag på med vatten från gården eller från en arrendegård, berättar Andreas.
När det gäller underhåll har maskinen visat sig vara tålig och kräver inte mycket arbete. De har bytt slangen en gång. Slangen slits en del eftersom de ofta går igenom betongrör med skrovlig insida. De har också bytt några rullar, men det är allt som behövts under årens lopp.
Andreas har sett till att hans täckdikesspolare är utrustad med en vikningsbar bom, vilket har visat sig vara ett klokt beslut.
– Utloppen i dikena är inte alltid vinkelräta, och när du har en slätströmmande slang och ett stopp uppstår kan det vara viktigt att ha rätt vinkel mot diket. Möjligheten att kunna justera bommens vinkel gör att jag kan säkerställa korrekt positionering och flöde direkt vid ingången. Det är något jag inte vill vara utan, betonar Andreas med ett leende.
Biogasanläggning och innovation i jordbruket
På Andreas gård finns även något som inte är fullkomligt unikt, men som inte ses på varje gård. Det handlar om en biogasanläggning – en innovativ satsning som gjordes i oktober förra året.
– Under de senaste åren har biogas fått en ganska stor framväxt, särskilt med tanke på den uppåtgående trenden i elpriser samt de förändrade stödnivåerna för biogasinvesteringar. Jag är inte en ensam pionjär inom detta, ganska många har tagit steget och satsat, förklarar Andreas med entusiasm.
Genom denna anläggning omhändertas all gödsel som genereras på gården, både den fasta och den flytande varianten. Alla restprodukter som lämnar gården först har genomgått biogasanläggningens processer och transformationer.
På Stora Hallebo är det tydligt att en kombination av kärlek till djur, känsla för naturens rytm och smarta tekniska lösningar skapar en dynamisk och framgångsrik plattform för hållbart jordbruk. Andreas Hellqvist är en kraft att räkna med när det gäller att balansera ekologi och produktion i harmoni med det omgivande landskapet.