EVR 13-10 fastgödselspridare för gårdens 1500 kubik ströbädd
På något sätt har vi en förmåga att planera in kundbesök på dagar med busväder och just idag var inget undantag. Nåväl, vi hade bokat möte hemma hos familjen Andersson, ägare av en Jeantil EVR 13-10 fastgödselspridare, så vi satte kurs mot Göteve strax utanför Falköping. Här driver Tobias och Karin sedan 2008 en verksamhet med nötkött och spannmål som huvudsysslor.
På gården möts vi av flit och ett tydligt tecken på expansion. Flertalet byggjobbare huserar på gårdsplanen och vi ser en ny stor och modern hall växa fram. Tobias och Karin kommer åkande i varsin traktor och dumper, lassen med grus tippas av i anslutning till det nya bygget. Under tiden står vi Nordfarmare och njuter av kyla, hällregn och styv kuling . Och där kunde vi gott stå för vi kom verkligen mitt i arbetet som två käppar i hjulet!
Karin och Tobias stängde av maskinerna och tog oss med upp till huset där vi bjöds på värmande kaffe och smörgås samtidigt som Tobias berättade om den nya hallen och lite historia om gården.
Vad gör ni här, berätta lite om verksamheten
– Ja vi bedriver djuruppfödning för slakt. Vi har 250 djur idag men snart har vi 175 djur till tack vare den nya hallen, så 425 djur snart, säger Tobias.
– Jag har hållit på sedan 1994 och jobbar som sagt heltid med betoning på heltid. Jag började direkt efter skolan vid 18 års ålder med bland annat mjölkning med mera sedan har inriktningen ändrats lite och samtidigt växt över tiden. Vi har ägt gården här nu i över 13 år, med uppfödning av nötkreatur, lite odling av spannmål och nyligen bestämde vi oss för att utöka verksamheten som sagt. Tanken är ju även att anställa någon i framtiden, för att möta upp behovet från expansionen. Det är lite av en utmaning att anställa någon som är intresserad av det vi sysslar med men det kommer lösa sig. Vi har hållit på med det här så pass länge nu att det kommer inte hålla för evigt att jobba varje dag året ut och året in utan hjälp. Vi behöver bli fler, säger Tobias.
– Jag har ett annat heltidsjobb, som nu i och för sig delvis drabbats av pandemin, säger Karin. Det gör att jag kan hjälpa till mer hemma på gården nu men bortser vi från pandemin så är det familjen, barnen och heltidsjobbet som jag i tar hand om. Det blir lite mer än ett heltidsjobb kan man säga.
Ni har en Jeantil EVR fastgödselspridare, hur kom ni fram till att köpa den?
– Det är två andra som har kört gödsel här tidigare och båda hade en Jeantil. Den första hade en 10 kubikare och den andra en 16 kubikare, och när han med 16 kubikaren körde så ville han att jag skulle sitta med hela tiden. Då tänkte jag att jag lika gärna kan köpa en egen spridare. Jag såg ju att maskinen fungerade och hittills har jag handlat det mesta av Patrik hos min lokala återförsäljare GJ Maskin i Falköping. Jag tog kontakt med dem och de kontaktade er på Nordfarm som presenterade den här 13 kubikaren, modell EVR. Jag åkte faktiskt över till Norrköping och Nordfarm tillsammans med återförsäljaren och fick en presentation och ett bra pris. Jag visste ju att Jeantilen fungerar riktigt bra och priset är samtidigt bättre än det andra märket som det säljs en del av i den här regionen. Det enkla svaret kanske är ”jag ville ha en Jeantil” helt enkelt, säger Tobias och skrattar.
Hur använder du maskinen?
– Hittills har jag bara spridit på våren. Jag har även hjälpt andra med spridning men det är inget jag egentligen hinner med då vi har jobb nog så det räcker här på gården. Det är ju trots allt bara andra säsongen med den här spridaren så vi får se om det blir spridning på hösten också i framtiden. Jag har haft ungefär 1500 kubik ströbädd om året plus att nya hallen tillkommer snart så då blir det mer att ombesörja. Risken kanske snarare är att spridaren då är för liten, men det får vi se.
Idag kör jag med en 170-hästare och med färskt gödsel kan det gå lite trögt ibland med får gödslet bränna lite så är det inga problem. Det skadar inte att ha lite bättre marginal.
Hur tycker du Jeantilen är att underhålla?
– Jättelätt, förutom den bakre K-axeln. Den är lite trälig då man måste plocka bort ett skydd för att komma åt den, men bortsett från det så är det inga problem.
Tycker du maskinen är prisvärd?
– Jo uppenbarligen är den det, skrattar Tobias. Jag fick det bästa priset oavsett Jeantil eller inte. En motsvarande spridare av ett annat märke skulle jag få betala upp till 200.000 kronor mer för. Visst, det kanske finns någon finess mer på den konkurrerande men det tycker jag inte det är värt. Jeantilen gör jobbet och jag sparar samtidigt en hel del pengar.
Finns det något du skulle vilja förbättra?
– Ja däcken, på den jag köpte så var de i smalaste laget, särskilt när marken är lite lömskt mjuk. Nu har Richard på Nordfarm berättat att det går att få bredare däck men det skulle ha gjorts från början då det är ganska kostsamt att byta däck och fälg i efterhand, men det tänkte man ju inte på då tyvärr. Det får bli lite ett tips till alla andra som funderar på att köpa en Jeantil. Dock finns det ju även en nackdel med att ha bredare däck och det är ju att hela ekipaget blir bredare, vilket kanske inte alltid är så lämpligt under transport.
Nu bygger du en ny hall, vad har du för framtida maskinbehov?
– Oj, egentligen ganska mycket. Det var inte länge sedan vi bara hade 50 hektar och nu har vi 250. Vi har en äldre maskin som har funkat i 10 år men den börjar bli i minsta laget, den behöver nog uppgraderas snart. En mixer saknar vi så det skulle absolut sitta bra i verksamheten.
Vi drar i oss en kaffe till och tar en sista tur kring gården. Byggjobbarna tycks ha försvunnit, grävmaskinisten likaså, hoppas det inte var våra kameror som skrämde iväg dem. Vi tackar Tobias och Karin för besöket och håller tummarna för en lyckad invigning av nya hallen inom kort.