Skip to content

Driftssäkra maskiner och en passion för jordbruk – Möt Per Ola från Appeltorp

Per Ola Mårtensson driver ett familjejordbruk i Appeltorp, strax utanför Tomelilla i Skåne. Gården har 250 dikor i en integrerad produktion och sköts till största del av Per Ola själv, men med en del hjälp av hans far som är där varje dag.

På gården rullar två stycken kompaktlastare, Avant 520, båda från början av 2000-talet. Per Ola understryker deras driftsäkerhet:

– Den maskinen vi köpte ny har nu gått ca 5300 timmar och den andra som vi köpte 2010 var då begagnad, vid inköpet hade den gått 1500 timmar och vi har kört ytterligare 3000 timmar. Anledningen till att vi kör Avant är för att de har varit otroligt driftsäkra! säger Per-Ola.

På maskinerna har de inte behövt göra några större reparationer.

– Vi har bytt en kabel i midjan, två hydraulmotorer och någon enstaka fram- och backvajer. Annars har de startat varje dag och bara gått i ur och skur. Det har bara fungerat och rullat på, så om vi skulle investera i en ny minilastare så blir det en Avant igen, konstaterar Per-Ola.

Gården har utvecklats mycket de senaste åren. Efter att ha haft äldre stallar och djupströbädd för korna fram till 2000-talet, byggde de ett nytt kostall 2010 och ett ungdjurstall 2018.

Fram till 2009 hade de även mjölkproduktion på gården, men Per Ola valde att satsa på dikorna för att få en mer rationell drift och slippa anställa fler personer.

– Jag tycker det fungerar bra som vi har det nu. Vi har våra två Avanter till hjälp i vårt dagliga stallarbete morgon och kväll. De har varit väldigt smidiga för att driva det så rationellt som möjligt, berättar Per Ola.

Till Avanterna har gården också en rad olika redskap för att effektivisera arbetet.

– Vi har två skopor, två gripar, en rotorborste, en sopvals, en bredare typ av piasavakvast, ströskopa samt en krok som vi lyfter storsäckar med när vi kör gödning. Arbetet med storsäckar är på gränsen att maskinen klarar rent lyftmässigt, men det går, menar Per Ola.
Gården har även andra maskiner från Nordfarm, inklusive en Jeantil från 2000-talet och en ELHO Slåtterkross ”butterfly” som köptes 2022.

 

Den största utmaningen just nu, enligt Per Ola, är den ekonomiska situationen.
– Den största utmaningen som jag upplever idag, och som har ändrats drastiskt, är uppgången av räntorna tillsammans med priset på övriga insatsvaror. Köttet har ju inte stigit lika mycket procentuellt vilket medför att vi behöver skaffa fler kor för att få ekonomin att gå ihop, avslutar Per Ola.

Per Ola Mårtensson och hans far fortsätter att driva gården med passion och engagemang, och med hjälp av deras driftsäkra Avanter ser de fram emot att möta framtidens utmaningar. Nordfarm tackar för ett trevligt besök!

Senaste inläggen