Vårt första planerade besök hos Svensk Plaståtervinning i Motala AB ställdes in på grund av en brand som utbröt i anläggningen. Orsaken till branden är ett återkommande problem inom plaståtervinning, och mer om detta berättar Karin Petersson, som är operativt ansvarig för verksamheten.
Sedan 2019 har Svensk Plaståtervinning AB bedrivit sortering av plastförpackningar. Plasten som sorteras här kommer från svenska hushåll och samlas in genom Förpackningsinsamlingen (FTI) och deras insamlingssystem, vilket inkluderar de gröna containrar som finns på återvinningsstationer över hela Sverige. 2022 sorterades hela 95 000 ton plast här. Karin beskriver processen på anläggningen:
– Processen är egentligen ganska enkel. Materialet levereras med lastbil och går in i vår sorteringsanläggning. Plasten är komprimerad i balar när den kommer in, så vi börjar med att öppna och sönderdela balarna. Därefter använder vi en magnet för att ta bort all metall. Efter det sorteras förpackningarna efter storlek, och både hård och mjuk plast sorteras separat, vilket sker i två parallella strömmar.
Karin berättar också att plasten passerar flera NIR-läsare (Near Infrared) som använder infrarött ljus för att identifiera plastens typ. Varje läsare separerar en specifik typ av plast, och när allt är klart är varje typ av plast sorterad separat. Plasten har olika egenskaper beroende på dess sammansättning.
– Den plast vi sorterar skickas till återvinningsanläggningar där den tvättas och omvandlas till plastgranulat. Dessa granulat kan användas för att tillverka nya förpackningar eller andra plastprodukter. Mjukplast återvinns och används ofta för att skapa nya påsar och schampoflaskor kan återvinnas och bli till nya schampoflaskor, säger Karin.
Potentiell fara i plaståtervinning
I Sverige är vi generellt duktiga på att återvinna plast och andra material. Men det finns vissa saker som Svensk Plaståtervinning i Motala AB föredrar att inte se i sin anläggning. Ett av de största problemen är batterier.
– Batterier kan komma med i leksaker och andra plastprodukter, men det vill vi helst undvika! Ibland kan vi till och med hitta cykelbatterier och liknande som människor av någon anledninghar dumpat i plaståtervinningen. Det stora problemet är att detta kan leda till bränder, vilket inte bara utgör en omedelbar fara för de anställdas säkerhet utan även medför andra problem som rök- och vattensanering och stoppar vår verksamhet. Vi har ett antal sådana bränder här varje år, säger Karin och fortsätter:
– Vi har också börjat få in en ökad mängd kanyler på senare tid. Visserligen är de delvis tillverkade av plast, men de är vassa och otrevliga, så vi vill inte ha dem här. Vissa av dessa kanyler har förmodligen använts inom veterinärvård. Får vi rena, torra helt vanliga plastförpackningar blir vi nöjda!
Omvärldsfaktorer som påverkar
Under pandemin upplevdes att en ökad mängd plast kom in till Svensk Plaståtervinning i Motala AB. Detta berodde delvis på att fler måltider intogs hemma, vilket genererade fler förpackningar. En annan faktor var att människor fick mer tid hemma och började rensa ut i garage och förråd.
– På kort tid ökade mängden inkommande plastmaterial med 10–15%. Det skedde mycket snabbt, påpekar Karin.
Kriget i Ukraina har däremot påverkat i motsatt riktning, särskilt sedan förra hösten.
– Det hänger samman med det handeln visar. Konsumtionen minskar i dessa tider, och därmed minskar även mängden plastförpackningar, förklarar Karin.
En grön hjälpreda
Ganska snart efter att verksamheten startade 2019 insåg man på Svensk Plaståtervinning AB att vissa arbetsuppgifter, som lastning och städning, skulle kunna underlättas med en liten maskin.
– Då stötte vi på den här lilla gröna maskinen, Avanten. Den är idealisk för oss eftersom den är kompakt och elektrisk. Vi har hela vår verksamhet inomhus och vill undvika utsläpp av avgaser. Maskincity visade oss Avanten, och nu har vi två sådana maskiner i vår verksamhet, säger Karin.
Vi förflyttar oss ut i själv fabriken och pratar där med Erik, en av de anställda som ofta använder Avanten.
– Vi använder Avanten dagligen för att skrapa golv och lasta löst material. Med ett plogblad monterat på den samlar vi upp det som spridits ut på golvet. När vi behöver lasta eller flytta plasten använder vi en skopa i stället. Den här maskinen har vi haft sedan januari, men vi har även en annan maskin som har varit med oss sedan starten 2019. Den är smidig eftersom den är liten och kan nå överallt i anläggningen, säger Erik.
Vad ser du som de främsta fördelarna med maskinen, och finns det något du skulle vilja förbättra?
– Jag tycker att batteritiden är bra, den är tyst och avgasfri. Den är enkel att köra, med bara två pedaler och en spak. Den är också enkel att underhålla, även om vi får hjälp med det från Maskincity, med vilka vi har ett serviceavtal. Jag önskar dock att den var lite mjukare i vissa lägen, och att batteritiden kanske var något längre, konstaterar Erik.
Plaståtervinningens framtid är ljus
EU har satt som mål att år 2025 bör 50% av alla plastförpackningar återvinnas och bli till ny plastråvara. Det är en ambitiös målsättning jämfört med dagens nivå, 2021 återvanns endast cirka 30% av plasten i Sverige.
– Detta faktum innebär att vi måste samla in mer plast och återvinna en större andel av den plast som används. Vi förutspår en kraftig tillväxt för vår verksamhet och räknar med att ha mer plast att sortera. Därför bygger vi just nu en ny anläggning som kommer att vara i drift i slutet av 2023, avslutar Karin.
(I november 2023 stod den nya anläggningen för plaståtervinning, Site Zero, färdig och Svensk Plaståtervinning i Motala AB är nu världens största anläggning för plaståtervinning).
Vi tackar för ett trevligt besök och lovar att bidra med vad vi kan för en utökad plaståtervinning.