Skip to content

Nordfarm berättar

Nordfarm har specialutbildade servicetekniker som hjälper till vid uppstart av mer komplexa maskiner ute hos våra kunder. Denna fina majdag är Marcus och Per i Nordingrå vid Höga kusten för att driftsätta gödselspridaren Sulky X40+ hos Paulina och Charlie West. Den kommer att bidra till förenkling, effektivisering och prisbesparing för paret som lever sin dröm, att vara mjölkbönder.

Att få leva sin dröm

Paulina och Charlie driver Åsäng mjölkgård som de tog över 2012 efter Paulinas föräldrar. 2016 lades mjölkproduktionen ner, mycket på grund av en alltför sliten ladugård. Inriktningen gick då över mot dikor och nötköttsproduktion.

En sommardag 2019 uppstod en brand i ladugården som var hem för sextiotalet nötdjur, men tack och lov kom varken djur eller människor till skada vid branden. Detta gav paret en chans att återigen kunna bli mjölkbönder, de kunde bygga en ny ladugård med plats för 55 mjölkkor och med en Lely-robot. Här finns nu bara mjölkkor och Paulina och Charlie föder upp all rekrytering själva, de är väldigt nöjda med sin nuvarande verksamhet.

– Jag brinner väldigt mycket för korna, det är för dem vi vill hålla på med det här. Det är sådan precision i det vi gör och en ko som mår bra producerar även bra. Hela spannet från kalv till mjölkko är så viktig, och det är en sådan häftig del att få föda upp dem och göra allt så bra som möjligt, säger Paulina leende.

Gödselspridare Sulky X40+

En förutsättning för att korna ska må bra är att de erbjuds friskt och kvalitativt foder. Nytillskottet i maskinparken, gödselspridaren X40+ från Sulky, kommer att bidra i arbetet med en framgångsrik vallodling. Paulina är motiverad och sugen på att få köra igång den nya maskinen.

– Det känns jätteroligt att prova den här modellen och det känns samtidigt proffsig att få den här hjälpen vid uppstarten. Den här gödselspridaren känns så rätt i tiden, när gödseln är så pass dyr som den är idag vill du att den ska hamna där den ska verka, säger Paulina.

X-serien från Sulky är maskiner för den medvetne lantbrukaren som söker en större avkastning genom precisionsodlingens fördelar. Här kombineras hög noggrannhet, stor kapacitet och breda spridningsbredder.

– Att det går att ställa in och precisera så gödseln hamnar precis där den ska känns toppen! Tidigare har vi spridit med en Bogballe av äldre modell, och med den var det ögonmåttet som gällde. Jag fick försöka räkna ut ungefär vart jag kört och hur långt den borde ha spridit, säger Paulina.

Paulinas uppmaning; Välj svenskt!

Avslutningsvis sammanfattar Paulina sina tankar kring hur det är att vara lantbrukare i dagens Sverige, rent generellt.

– Det är en ganska stor utmaning både att hänga med på all utveckling inom tekniken och att uppnå lönsamhet. Förhoppningsvis är vi på väg mot något bättre, jag hoppas att folk får upp ögonen för att svenskt lantbruk behövs.

Lantbruket är ryggraden i Sverige, menar Paulina, och hon har en uppmaning till alla i landet.

– Det viktigaste man som medborgare eller konsument kan göra är att köpa svenska råvaror, svensk mat. Maten är det mest grundläggande och jag brukar säga att väljer man inte svensk mat när det inte är kris så kommer det heller inte finnas någon mat när det är kris, säger Paulina och fortsätter:

– Alla behöver vi äta och vi behöver kunna producera bra mat, vilket vi har förutsättningar att kunna göra. Men det kräver en bättre lönsamhet och det börjar med efterfrågan från konsumenterna. Så köp svenskt! uppmanar Paulina med ett stort leende.

Vi från Nordfarm tackar för oss för denna gång. På återseende!

Senaste inläggen