Skip to content

Nordfarm besöker Arbrå i Hälsingland och tittar närmare på Palms skogskipage tillsammans med vår återförsäljare

Namn: Jan Olof Norén
Verksamhet: Skogsbruk
Ålder: 56 år

Vem är du och vad gör du om dagarna?
– Ja hej, jag heter Janne Norén och jag är skogsbrukare med allt vad det innebär här upp i Hälsingland, Arbrå. Jag har varit med ett slag, närmare bestämt sedan början av 90-talet.

Du har valt ett skogsekipage från Palms, berätta?
– Jag har en Palms 151D och en 8,6 meters kran med dubbelbromsad länk. Ekipaget införskaffades hösten 2019 och nu har jag kört ca 1000 meter drygt under vintern. Mest för gallring men även en och annan slutavverkning. Och det har gått stabilt och bra.

Varför valde du Palms?
– Det här är den femte vagnen jag äger så, jag har ju kört sönder några stycken, säger Jan och skrattar. Jag har tidigare kört med ett annat populärt märke som man ser överallt men den fick jag reparera hela tiden, från början till slut och nu blir jag mest bara förbannad när jag tänker på det. Vagnen jag har valt nu är riktigt stabil och hittills har allt fungerat klockrent. Jag är mycket nöjd.

Du känner dig nöjd med vagnen säger du, berätta varför?
– Jo men den är både rejäl och smart byggd vilket är sällsynt tycker jag. Inga slangar som hänger och dinglar. Klantig är man ju sällan avsiktligt och med den här kranen slipper man slita av en slang när man som minst behöver det, alla slangar och kopplingar ligger väl skyddade. Enkelt och smart som räddar många timmars produktion i skogen.

Du har specialanpassat din kran något. Vad är det exakt du har gjort?
– Jag valde att ha en separat pump till kranen för att få ett högre oljeflöde. Pumpen har en växellåda och sitter direkt på traktorn och det gör att jag kan ha ett lågt varv på traktorn och samtidigt få ett högt flöde till kranen. Jag har även valt ett styrsystem där jag kan reglera start- och stoppramper, min- och maxflöden och en förprogrammering som tillåter mig välja mellan fyra olika förare. Det är ju fördelaktigt till exempel om man befinner sig i en trång gallring och behöver en lite mjukare kran för att inte stöta emot träden samtidigt som det går snabbt och lätt att slå över till ett snabbare program vid avläggningen.

Har du något du skulle vilja ändra på, något du inte är riktigt nöjd med?
– Inte nu. Men det lär ni märka om så blir, säger Jan med ett skratt.

Stort tack för besöket i denna vackra skogsbygd säger vi på Nordfarm.

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Senaste inläggen