Skip to content
Oscar Stjärne är sjätte generationen på gården Linnekulla och driver den tillsammans med sin bror Johannes. Här finns ungefär 150 kor plus rekrytering och marken med 110 ha åker och 110 ha betesmark. Gården med tre anställda plus några F-skattare driver också en maskinstation och gör en hel del jobb borta bland annat fast-/flytgödsel, grässkörd, slåtter, hackning och snöröjning. De packar även med lastmaskin på ett antal ställen med lastmaskin så det finns ju att göra, berättar Oscar.

”Sommar och semester är ju något som klingar falskt för oss, jag kan inte ens komma ihåg sist vi hade semester på sommaren!”

Ni köpte en Mammut SiloBucket, hur har det gått?
– Jo men det har fungerat riktigt bra, det är ju en rejäl maskin. Vi tog kontakt med den återförsäljare som sålde den förra och de presenterade Mammut. Vi var ganska lättövertalade då vi sett Mammuten, det såg ju riktigt bra ut. Sen fick vi ett bra pris också, säger Oscar och skrattar.

Ni kör med plansilo. Varför och hur fungerar det?
– Vi var ute efter en mer homogen och jämn blandning. Vi ensilerar stegvis i plansilon genom att lägga första skörden i botten och sedan helsäd eller andra skörden i tre lager. När vi väl tar ut så tar vi alltid uppifrån och ner. Uttagen är inte så djupa pga skopan vi har valt. Då kan maskinen arbeta lättare och vi får ett bra resultat. I våra långa smala fack så tycker vi att den här strategin funkar riktigt bra och vi anser att vi når vårt mål med
en jämn blandning över tid. Vi är helnöjda.

– Till korna blandar vi ungefär två ton ensilage och två ton majs i kombination med spannmål och halm. Det blir ungefär fem ton om dagen. Ungdjuren får ju annat foder.

Vad är positivt respektive negativt med Mammuten?
– Ja nackdel och nackdel… Först tyckte jag att den lyfte så högt men det var något jag vande mig vid, berättar Oscar. Samtidigt lärde vi oss att fulla tag inte var ett alternativ då fodret föll över bakstången. Man ser ju genom luckan hur mycket man tar och det frestade i början att vilja ta ut fullt. Det som är bra med uttagaren är ju att den är oerhört lätt att stänga och att snitten blir riktigt rena och snygga. Vi har lite längre transportsträcka
från plansilon till där vi utfodrar så det märks att den är tät. Det är ju rent nu, det var det inte förr.

– Jag gillar även att den är grundare och bredare, flikar Johannes in. Sen så är det faktiskt en fördel att kniven är svetsad. På vår gamla var den bultad men väl dags att byta kniv så var alla bultar så pass nötta att man ändå fick stå med kap och skärbrännare. Det var ett ganska omfattande arbete så tror man att det bli lättare att byta kniv när den är monterade med bult så får man tänka om. Bättre den är svetsad direkt så snitten blir renare och maskinen jobbar lättare.

Vad är er nästa investering?
– Vi har nog kommit fram till att vi ska investera i en kompaktlastare, säger Johannes. Det vore intressant att gå på ett elektriskt alternativ, flikar Oscar in. Vi är ju Arla-anslutna och med tanke på deras mål om att redan 2021 vara klimatneutrala så besvarar det ju egentligen frågan. Vi bidrar med det vi kan i maskinparken plus att vi förra året satte upp solceller på 75 kilowatt. Vi är på gång, helt klart. Vi utreder även möjligheterna att investera i en biogasanläggning men det är mycket politik och byråkrati i det så helt enkelt är det inte. Sen måste ju investeringen ge avkastning såklart.

Senaste inläggen