Skip to content

Linda Heed bor sedan tre år med sin man och två små barn på Naffentorpsgården, som ligger vid brofästet strax utanför Malmö. Linda är landslagsryttare i hästhoppning, var med i OS-truppen  2008 och satsar nu återigen på OS i Tokyo 2021. På gården finns ett stall med tävlingshästar och ett annat med hästar för undervisning – och numera också en Avant 640 med  många olika redskap. 

Vi träffade Linda hemma på gården under försommaren 2020. Läs reportagen och se filmen med Lina nedan:

På Naffentorpsgården finns ett stall med tolv hästar som Linda tävlar med, och ett stall för elever som bor med full service.  Linda tränar och tävlar hästar åt hästägare upp till elitnivå och har även en hel del elever som hon utvecklar och utbildar så det är träning av både ryttare och hästar på gården.

Ni har en Avant har vi hört – berätta!
– Vi valde Avant just för att den är så smidig och enkel att jobba med. Det finns så många bra och smarta redskap till den som vi har nytta av och det är den enda maskinen som behövs på gården. Vi kan göra allt med vår Avant, vi harvar ridbanan, lyfter in hösilagebalar, kör in kraftfoder till stallet, borstar uppfarten och gångarna med karusellborsten, betesputsen tar hand om det öppna ridfältet. Jag kan nämna otroligt många saker vi gör med vår Avant då den funkar på i princip allting.

Hur ser er vardag ut idag jämfört med innan Avanten?
– Vi har kunnat utveckla gården i mycket större utsträckning sedan Avanten kom hem. Alla kan köra den, min man som verkligen älskar den och alla dess redskap och mina elever som hjälper till så hästarna får det de behöver. Att byta redskap gör man verkligen i en handvändning och det är den enkla hanteringen som gör att vi verkligen gillar den här maskinen.
Sedan är ju användningsområdet så brett, senast gjorde vi en ny toalett i stallet och gjöt en platta med hjälp av Avanten. Den kommer ju in överallt, är stark och smart. Med Avanten kan vi verkligen jobba smart och effektivt som i sin tur gör att vi kan fokusera på det som är viktigt på gården.

Finns det något som du skulle vilja ändra på?
– Från början köpte vi en Avant 420 men vi insåg snabbt att vi behövde en maskin som var starkare och mer anpassad efter våra behov. Vi kör ju ganska tunga balar och då kände vi att lyftkapaciteten var i underkant med 420 samtidigt som vi suktade efter vissa redskap som behövde lite högre hydraulflöde. Idag har vi en Avant 640 och den är vi jättenöjda med.

Något speciellt redskap som ligger på inköpslistan?
– Jo men visst. Mitt nästa inköp ska bli en ny snygg harv, säger Linda med glimten i ögat.

Vad är din största utmaning?
– Oj. Den största utmaningen för mig som tävlingsryttare och egenföretagare samtidigt som jag ska försöka driva en stor gård är ju ganska tuff, oftast så tävlar vi större delen av veckorna. Det är svårt att driva en gård när man inte är hemma men just Avanten har varit till oerhört stor fördel och hjälp. Alla i mitt stall kan använda den och då blir jobben verkligen utförda.

Hur har coronakrisen påverkat verksamheten?
– Ridsporten har precis som andra sporter drabbats hårt genom att våra tävlingar är inställda. Vi brukar tävla internationellt mer eller mindre varje vecka vilket har medfört att värdet på hästarna har ökat otroligt. Det finns ju en ganska stor marknad genom att köpa och sälja hästar, den existerar ju inte idag. Likaså är det ju för hästuppfödare och hästägare som inte kan visa upp sina hästar längre.

Jag försöker se det positivt, jag försöker se det som att vi är inne i en träningsperiod nu. Jag jobbar stenhårt på att utveckla hästarna så pass mycket jag kan nu, göra dem starkare och smidigare samt öva på alla smådetaljer som kommer göra att det blir ännu bättre när vi väl börjar igen. Jag försöker se ljuset i tunneln även om det ser mörkt ut just nu.

Som du säger, det måste ju även finnas möjligheter?
– Fördelen med ridsporten är ju att vi fortfarande kan vara utomhus och vara med våra hästar, vi kan träna och fokusera på sånt som kanske inte var möjligt innan då tidspressen var mera påtaglig.

Slutligen, vad är det bästa med ridsport?
– Ridsporten ligger mig självklart väldigt varmt om hjärtat och det finns många fördelar med ridsporten. Det är en sport där du alltid kan välja att vara utomhus och få umgås med djuren. Det är även en sport där både män och kvinnor i olika åldrar, barn som vuxna tävlar emot varandra så det är en väldigt jämlik sport. Det är det som är så fint!

Stort tack till Linda för att vi fick möjlighet att besöka dig och Naffentorpsgården!

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Senaste inläggen