Skip to content

Nordfarm besöker

Vi träffar Pär i Lysekil som köpte sin Palmse Trailer lastväxlare efter att ha sett den på Youtube.
Palmse Trailer lastväxlare med flak

Namn: Pär Linder
Företag: Entreprenadföretag samt egna gården Alsbäck
Verksamhet: Entreprenaduppdrag samt egen gård på 90 ha och äggproduktion med 800 höns
Maskin: Palmse Trailer lastväxlarvagn ML414

Vi besöker vackra Lysekil och Alsbäck Gård, daterad från 1600-talet, där Pär är elfte generationen. Gården består av 90 hektar varav hälften är skog och hälften är åkermark. Pär odlar ungefär 30 hektar vall, främst till småbalshö men även till rundbalar som säljs inom hästnäring. Därtill odlas grynhavre och maltkorn på ytterligare 20 hektar. Här bedrivs också äggproduktion med 800 hönor. Som om inte detta vore nog så jobbar Pär till vardags dessutom på kyrkogårdsförvaltningen, med allt från ogräsrensning till maskinunderhåll, och har en egen firma där han utför entreprenaduppdrag med grävmaskin och Palmse Trailer ML414 växlarvagn.


Berätta lite om din verksamhet och hur allt började?

– Jag har haft en dröm i många år om att skaffa en grävmaskin och för fem år sedan köpte jag till slut en. Min revisor tyckte inte att det var en bra idé, det är så många lantbrukare som köper en grävmaskin och sen står den bara hemma, sa han. Jag ska allt visa honom, tänkte jag och två år senare fick han ta tillbaka det han sagt. Det blev en lyckad affär!

– I samma veva som jag köpte grävmaskinen så drog jag igång lite entreprenadjobb i kombination med mitt vanliga jobb och det har resulterat i att jag kommit i en lite knepig situation nu. Jag brinner för gården här hemma men jag hinner inte riktigt med den, all tid som jag kan vara ledig från mitt ordinarie jobb så gräver jag. Och nu har jag precis skrivit avtal om snöröjning så båda traktorerna ska rulla i vinter, men där har jag fått klart med en annan entreprenör som ska hjälpa mig.

– Det här hade ju förstås aldrig funkat utan min fru Annabell, som är med och stöttar i allt. Hon sköter mycket här hemma och med barnen när jag är borta på jobb. Funkar det inte med familjen och samspelet så fungerar ingenting med jobbet heller. Det min fru gör är precis lika värdefullt som när jag sitter i grävmaskinen eller traktorn.

Palmse Trailer lastväxlare med flak    

Hur kom det sig att du investerade i en Palmse Trailer?

– Från början hade jag en Palmse Trailer dumpervagn från -95 som jag köpt begagnad, och den var jag väldigt nöjd med. Jag hade ju sett reklam om Palmse-vagnar men jag visste egentligen ingenting om dem men jag insåg ganska snart att det var en kanonbra vagn – och jag var väldigt inne på att behålla den och köpa till ramper.

– Förra hösten hade jag kommit så pass långt att jag skulle köpa en annan vagn på Andrésen Maskin. Jag var inne hos dem och vi var i princip överens men så backade jag. Håkan (säljare på Andrésen Maskin) ringde ett par gånger och frågade om vi inte skulle göra affär men jag sa nej. Jag hade varit och tittat på den andra vagnen så många gånger men jag var ändå inte riktig nöjd. Ska man investera så mycket pengar och så är man ändå inte fullt nöjd när kärran kommer hem? Nej, jag tänkte att då ska jag ha en separat trailer i alla fall.

Vintern gick…

– En av mina pojkar är intresserad av grävmaskiner och en kväll satt vi och lekte på YouTube. Jag tänkte att jag ska titta på Nordfarms växlarvagnar och då fick jag syn på ett Youtube-klipp med lastväxlaren ML414. Jag gick tillbaka och kollade på klippet några gånger och sedan hade jag bestämt mig att den här växlarvagnen ska jag ha! Jag ringde in till Håkan och sa att jag ville köpa en ML414 men tyckte att priset jag fick var lite i överkant. Efter några veckor ringde han upp och berättade att lastväxlaren var på kampanj – då gick det fort. Det blev affär!

Palmse Trailer lastväxlare med flak

Varför just en växlarvagn?

– Det har varit väldigt fram och tillbaka, jag har backat på krokvagn flera gånger och istället tänkt att köpa en enkel trailer. Men till sist kände jag att man får ytterligare en vagn, ska jag iväg någonstans och gräva så ska jag först ta trailern och sen ska jag åka hem och hämta schaktvagnen. Och om man inte blir färdig på kvällen så ska man hem igen.

– Funderingarna har funnits ett tag, men inte direkt när jag köpte grävmaskinen för då lejde jag bort att flytta den. Det går egentligen alldeles utmärkt men jag har ändrat mig lite de senaste tre åren och har mycket jobb i mitt närområde. Ni såg ju grushögarna här på gården, jag har gjort upp med en åkare så han kommer med full bil och släp och bara tippar och vänder. Då är det ju kanon med växlaren, jag sticker hem och lastar i med traktorn jag har hemma.

– Jag var ute efter ett kort ekipage som är bra när man ska in i villaträdgårdar, ofta kommer man inte in med lastbil. Den här är kort men ändå lastar den så pass mycket. För min del som gör mycket jobb för villaägare så hade det inte funkat med större vagn helt enkelt.

Vad gör du för jobb med din Palmse Trailer ML414 växlarvagn?

– Det är som sagt mycket jobb i villaträdgårdar, senast grävde jag in en vattenledning till en grannfastighet som borrat en brunn. Tidigare under hösten har jag bland annat schaktat för två attefallshus, ett uterum, en friggebod, anlagt en gräsmatta och gjort diverse dränerings- och dikningsjobb. Alla arbeten kommer in från mun till mun, jag har faktiskt inte gjort någon reklam alls.

– Jag har förstås ett bra samarbete med de lokala entreprenörerna. De vet att jag inte konkurrerar med dem, jag behöver inte krypa på några priser eller ta jobb ifrån någon annan. Och om de har fullt upp så skickar de kunder vidare till mig. Jag har mitt ordinarie jobb och jag har små barn hemma så jag vill inte gå ifrån att vara anställd till att satsa helt på eget just nu. Just nu håller jag mig till den här nivån och så får vi se vad som händer framöver.

Palmse Trailer lastväxlare med flak

 
Vad är du särskilt nöjd med när det gäller din växlarvagn och vad finns mer att önska?

– Det är en mycket kraftigt byggd, gedigen vagn. Den tar lite olja vid växling och tippning, så det går fort och är en stor fördel. Den är också suverän när jag ska sprida grus på vägar. Jag tror att när det sålts några fler exemplar och folk börjar få syn på den här, så kommer den att säljas i mängder. I stort sett är jag helnöjd, det finns några småsaker men det är bagateller i sammanhanget. Jag har växlat den fullastad med grus och det är inga som helst problem.

Vad blir nästa investering och hur ser du på framtiden?

– Nästa investering blir ett större flak att köra spannmål i, med en hängande lucka.
– När barnen blivit lite större så planerar jag att hålla på med min höförsäljning, äggproduktion och grävmaskin. Jag hade aldrig gjort en så stor affär annars, man köper inte en växlarvagn för skojs skull.

Läs mer om Palmse Trailer växlarvagn ML414allmänt om Palmse Trailer växlarvagnar eller besök Andrésen Maskin på Facebook / hemsida

Palmse Trailer logotyp
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Senaste inläggen