Skip to content

Nordfarm besöker

Allt började med en dröm. Isabelle och hennes man delade drömmen att driva en bondgård tillsammans och för ungefär sex år sedan kom chansen. ”Kanske får vi aldrig den här chansen igen” kände Isabelle och familjen Karlström slog till. Idag har drömmen växt till djuruppfödning, gårdsbutik och maskinstation med mera.

På Karlströms gård en bit utanför Karlskrona driver Isabelle tillsammans med sin man och två barn en sprudlande gård med växtvärk. ”Om man bara kunde få lite mera tid” är något Isabelle nämner flera gånger. Trots smeknamnet ”Hönsmamman” består större delen av verksamheten idag av lammproduktion med ca 120 lammande tackor av rasen Texel.  Även genbanksanslutna Linderödssvin, vaktlar, ankor och ras-höns finns på gården och det märks direkt att familjens ambitioner och kärlek till det svenska lantbruket är oerhört stort.

Ni har en rosa Avant har vi hört – berätta!
– Jag tror att den heter 420 (stämmer bra, red. anm.). Jag kan inte så mycket om just maskiner men jag tycker att användningsområdet med Avant är fantastiskt. Vi hittade den på en lantbruksmässa där vi gick runt och jämförde olika alternativ som kunde passa oss och valet föll slutligen på Avant tack vare flexibiliteten och storleken. Att den var rosa var mest roligt och inget som direkt avgjorde valet.
– Idag använder vi vår Avant till i stort sett allting. Det är svårt att förstå hur vi klarade oss innan Avanten kom till gården.

Hur ser er vardag ut idag jämfört med tidigare?
– Avanten kom till gården för ungefär fyra år sedan och innan dess så handöste vi allting. Jag kommer ihåg att allt var oerhört tungjobbat. Allting tog sådan tid vilket hindrade oss från att utveckla gården som vi ville, tid är ju som sagt en bristvara. Vi hade aldrig kunnat utveckla gården utan ett hjälpmedel som Avanten. Ett stort plus är ju att man sparar ryggen också!

Något speciellt redskap som ligger på inköpslistan?
– Vi håller på och kollar på en mindre mixervagn som vi kan utfodra med. Vi vill kunna få med kraftfodret i mixen när vi utfodrar för att slippa oroligheterna i stallet. Om det är ett Avant-redskap vet jag inte än men det finns säkert.

Vad är er största utmaning som lantbrukare?
– Först och främst att vi inte var bönder från början. Vi har inte tagit över eller ärvt en stor bondgård och vi saknar även lantbruket inom familj och släkt. Vi har fått börja från smått till att hela tiden växa och utvecklas. Att köpa en större gård från början var inget alternativ. Idag är nog den största utmaningen tiden.

Det hade varit bra om man kunde klona sig några gånger för att hinna ännu mer. Räddningen är ju många gånger Avanten och jag vågar inte tänka på vad vi skulle göra utan den…

Hur har coronakrisen påverkat er verksamhet?
– Som tur är så märker vi inte av några negativa effekter av coronapandemin. Snarare tvärtom att folk börjar få upp ögonen för närodlad mat och att vi får fler frågor om närproducerat kött. Vi får mer besök till gården vilket resulterar i att våra produkter tar slut i gårdsbutiken snabbare. Det är även ett lite högre tryck på maskinstationen då folk är hemma mer och troligen håller på mera i sina trädgårdar.

Hur ser ni på framtiden?
– Vi har väldigt stora framtidsplaner här på gården och vi växer som sagt i talande stund med ännu ett stort hönshus. Vi är övertygade om att närproducerat är framtiden. Människor kommer få upp ögonen allt mer och mer för svensktillverkat och mat från den lokala bonden och efterfrågan känner vi redan av. Samtidigt är detta en hjärtefråga som jag personligen brinner för och lägger ner mycket tid på att kommunicera ut i sociala medier, forum, och poddar med mera.

På tal om sociala medier, du tituleras även som
”Hönsmamman”?
– För en tid sedan startade jag en sida på Facebook som heter Hönsmamman. Anledningen är inte att jag är mycket till ”hönsmamma” utan det är nog snarare min man som är en hönspappa” när det gäller våra barn. Däremot så stämmer det nog när det kommer till djuren då jag ständigt ser till att djuren har det så bra som möjligt. Jag litar inte på att någon kan ta hand om djuren lika bra som jag, skrattar Isabelle.

 

Besöket på Karlströms gård är över och Petter och Per satte kurs hem mot Norrköping och Nordfarm med varsin goodiebag från Karlströms gårdsbutik. Vi hann inte många mil innan de båda påsarna var tomma – gör’ gott säger vi från Östergötland

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Senaste inläggen