Skip to content

Nordfarm besöker

Johan Karlén på Gusums lantbruk har en Palmse Trailer balvagn B3750 och är nöjd med valet som numer innebär lastsäkrade balar.
Palmse Trailer balvagn B3750 snett bakifrån

Namn: Johan Karlén
Företag: Gusums Lantbruk
Verksamhet: Köttproduktion, växtodling/vall
Startade år: 2017
Ort: Gusum
Maskin: Palmse Trailer balvagn B3750, levererad juni 2019.

Johan Karlén bor utanför Gusum och driver köttproduktion med 70 dikor, slaktdjursuppfödning med 130 ungnöt samt lite växtodling. Han brukar totalt 300 ha varav 70 ha är spannmål och 80 ha är naturbete, lite blandad kompott med andra ord.

Varför just en Palmse Trailer balvagn?

Jag känner Cecilia på Bepart sedan tidigare och jag har sett den här typen av balvagn och tyckt att den ser bra ut. Sedan försökte jag hitta ett sätt att få det att gå runt ekonomiskt vilket var lite värre, så någonstans fick det bli ett moraliskt beslut att inte köra balar osurrade, för det är vad det blir i slutändan annars. Man bli lätt för lat för att gå ut och surra när man ska köra hem. Nästan alla mina transporter går på allmänna vägar, det är väldigt få som är enskilda skogsvägar, så jag tyckte att jag skulle ha balarna lastsäkrade.

Bepart hade sålt en större balvagn och hade en extra av den storleken hemma, vilken jag fick låna hem och testa. Det var väldigt bra att kunna låna vagnen och se om jag kom in och ut på infarten. Det gick egentligen över förväntan, dock tyckte jag att den blev lite väl stor så det blev modellen mindre istället.

Vad har balvagnen för roll i ditt dagliga arbete?

Huvudsysslan är ensilagebalar under skörden, jag kör ingen potatis eller något sådant som man kan använda den till. Sedan skulle jag kunna tänka mig att köra ut gödning med den, lasta gödningsspridaren ute i fält och så. Men jag har inte så långa sträckor att köra här så det vet jag inte om jag kommer att göra, vi får se till våren.

Du valde till hydrauliska grindar och lastsäkring, varför?

Det var själva grejen med att byta vagn, jag ville ha grindar för att ha det ordentligt lastsäkrat, och det går väldigt fort! Nu valde jag också att sätta snabbkopplingar så slangarna alltid hamnar på samma ställe och jag kan koppla i och ur med tryck, vilket blev riktigt bra.

Vilken dimension på balar kör du? Passar det bra?

Jag kör bara 1,25m-1,30m balar och det går bra. Man får vara noga med att ställa dem i mitten så att inte grindarna går förbi. Historiskt sett så har jag lastat från en sida hela tiden och haft den andra grinden uppe. Har jag då kört den grinden ända upp i topp och sen ställer balar emot så kommer inte grinden förbi balkanten, när man har dem stående på plattänden så att säga. Då får jag släppa ut den andra grinden någon decimeter utanför och sedan är det inga problem. Det är lite sådana trix som man lär sig med tiden.

Palmse Trailer balvagn B3750 sedd från sidan

 
Hur fungerar det att flytta balvagnen på åkern när grindarna är i nedfällt läge?

Det går jättebra, jag valde den låga modellen på grindar för att jag ville ha lite frigång för grinden när den är i nedfällt läge. Jag flyttar även på väg med ena grinden nere. Jag är inte ute och kopplar slangar varje gång utan när jag kommer till ladugårdsplan så fäller jag ner enda grinden innan jag går ut och fäller ner stödbenen och kopplar loss. Efter det tar jag slangar och alltihop, lastar av och backar för, tar vagnen och åker ut igen utan att koppla i några slangar. I och med det sparar jag ett i- och uthopp. Det går jättebra tycker jag men det är klart att om man har riktigt dåliga infarter någonstans så har det väl varit på håret, då får man tänka sig för lite. Håller man sig till att köra normalt så går det jättebra.

Något annat som du önskar att du valt till?

Drag bak. Men det var för att vagnen fanns i lager, så det ska vi försöka ta tag i att eftermontera. Det blir bra när jag kan ha en vagn till efter, framförallt när jag kör halm.

Vad är du särskilt nöjd med?

Det bästa är att vi åker med lastsäkrade balar.

Något som är negativt eller finns det något att önska?

Både ja och nej. Den kan kännas lite vinglig ibland vid snäva svängar på grund av den höga tyngdpunkten, eftersom det är lätt att lasta mer än vad den är anpassad för. Speciellt om balarna är blöta, man får passa sig lite.

Skulle du ha gjort samma val idag?

Ja jag skulle ha valt samma balvagn, jag är nöjd. Dock har jag varit lite skeptisk till fjädrande grejer. Jag gjorde inga större jämförelser angående priset, jag frågade mig för på ett annat ställe och de alternativen var mycket dyrare.

Hur är det med underhåll och service?

De fick komma ut och justera bromsarna nästan på en gång för det gick inte att ha bromsslangen i när man körde tomt. De justerade någon utväxling och så var problemet löst direkt, det blev mycket bättre. Annars är det bara lite smörjpunkter och att känna på hjulen, utöver det har jag inte gjort så mycket mer.

Hur ser du på din verksamhet fem år framåt?

Det är inget speciellt planerat förutom att jag behöver rusta lite stallar framöver. Maskiner vet jag inte, det skulle vara någon traktor som behöver bytas ut i så fall, vallkedjan är hyfsat modern. Men det är klart, när vi ändå pratar energi, att man kanske behöver lägga om något. Jag kör vanlig slåtterkross idag och kanske istället skulle köra med en större slåtterkross och sen stränga. Då får jag köra fler gånger men samtidigt så får jag transportera mindre vatten. Men ja, det är mycket fram och tillbaka och det är inget som är planerat.

Som företagare, hur ser du på branschen nu och vad upplever du för utmaningar?

Media och kanske framförallt sociala medier, det är mycket som uppmärksammas och som är vinklat. Det är nog en stor utmaning inom lantbruket framöver, vi behöver hitta och kanske få hjälp med att få fram våra fördelar. Vi kan prata mycket om biologisk mångfald om vi pratar nötdjur och får, öppna landskap och sådant, men även prata om energianvändning för det är också väldigt intressant. Pratar vi kor och andra djur så finns det väldigt mycket energi som idag kanske inte används, som skulle kunna nyttjas.

Jag hade önskat lite schablonvärden att ta del av när det gäller energianvändning. Hur mycket energi man producerar, det är ändå det som det handlar om idag. Mycket är om energi och miljö och det är ingen som räknar på det idag vad jag vet. Man räknar eventuellt på växtodling och då är det mer om hur mycket konstgödsel man köper och hur mycket kemikalier som används. Man använder inget sådant i en ekologisk produktion men samtidigt så använder man mer bränsle där istället. Det är mycket prat om energi och miljö och det är det man behöver förhålla sig framöver.

Palmse Trailer balvagn B3750 fylld med balar

Läs mer om Palmse Trailer balvagn B3750, allmänt om Palmse Trailer balvagnar eller besök Bepart.

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Senaste inläggen