Skip to content

Nordfarm besöker

Bennie Karlsson sadlade om från rörläggare till sitt eget företag inom schakt- och skog. Han har precis fått hem sin nya Palms MWD 3.2 som är ombyggd med tippflak.
Palms MWD 3.2 ombyggd med tippflak, kran 7.94

Företag: Bennies Schakt- och Skogstjänst
Maskin: Kör en Palms MWD 3.2 ombyggd med tippflak, går att byta mellan flak och stöttor. Kran 7.94.

Bennie Karlsson sadlade om från rörläggare i Norge till att 2013 starta ett bolag tillsammans med sambon. Idag jobbar också hans son och några F-skattare i företaget Bennies Schakt- och Skogstjänst. Just nu jobbar han med ett projekt åt ett annat företag och gården vi befinner oss på används som upplag, plats för material och någonstans att ha sin bas under jobbveckorna. I vanliga fall bor Bennie i trakterna kring Uddevalla.

Hur kommer det sig att du valde Palms?

– Jag har en Palms 12 tons med 700-kran och drivning hemma, men den måste jag ha till annat. Jag hade en 6.65-kran tidigare och den har fungerat jättebra. Det är klart att jag kollade på andra märken också, jag var ute efter ett drag som sitter fast på bakaxeln och som kan låsas så att det inte tiltar vid snedbelastning. När jag såg den här vagnen för första gången stod den med ett vanligt drag. Det var först när jag ringde upp Johan Schultz på Nordfarm som vi började spinna loss om ett flak på vagnen och annat.

– Nu använder jag den här som servicemaskin på jobbet, lyfter kabeltrummor, kör grus och kör bort restmaterial. Jag tycker att det fungerar smidigare än att köra med grävmaskin. Med gripskopa kan man till och med plocka småsten.

Enkel att bygga om till skogsvagn

– Jag har inte provat att bygga om den till skogsvagn än men på ungefär två timmar är den ombyggd. Man får byta grip och sätta på bankar och stöttor. Jag och Johan har bollat den här idén väldigt mycket fram och tillbaka, hur vi ska kunna kombinera alla funktioner som vi behöver i jobbet.

Hur är vagnen att underhålla?

– Den här är så ny för oss så vi har inte behövt underhålla den än. Den vagnen vi har hemma har i alla fall fungerat klockrent och är enkel att underhålla. På fyra år har jag bytt en enda slang på den gamla vagnen och den hade det skavt hål på.

Vad får man för pengarna då?

– Jag tycker det är prisvärt. Om man jämför med några andra märken i samma prisklass så är det ju hydrauldrift på den här, och riktiga lådor. Vi åkte faktiskt på besök till fabriken och då fick vi ju se allting. Det var svenskt stål och hela kedjan från start till slut såg bra ut – de görs på rätt sätt.

Vad skulle du förbättra och vad är du särskilt nöjd med?

– Jag har kört för lite med MWD för att kunna uttala mig om brister men jag är särskilt nöjd med hållbarheten, att vi slipper driftstopp.

Vad ser du för framtida maskinbehov i ditt företag?

– Först vill jag se hur det här fungerar och jag vill ju ut i skogen mera. Jag var ute i skogen en helg och när jag kom tillbaka och skulle koppla ur hade jag inte ens behövt sätta i fyrhjulsdriften på traktorn – och det var väldigt kuperad terräng. Det här ekipaget och en mindre skotare har egentligen ungefär samma kapacitet.

Under vårt samtal märks det tydligt att maskinintresset funnits med under hela livet och för oss som importör är det helt ovärderligt att lyssna på en kund som Bennie. Det är i den här typen av kontakter vi hämtar inspiration till produktutveckling och exempel, råd och tips till vår nästa kund – kanske nya lösningar tillsammans med dig?

Läs mer om MWD 3.2 (kommer snart) och kranen 7.94.

Bennie Karlsson med sin Palms MWD 3.2 ombyggd till tippflak

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Senaste inläggen