Skip to content

Nordfarm besöker

Marie på Halvegården framför sin Avant

Vi är inne på sluttampen av 2021, det är den 7 december och det är en riktigt kall och krispig dag. Just denna dag slogs köldrekord i Naimakka i nordligaste Sverige med 43,8 minusgrader. Lyckligtvis är det inte dit vi idag har styrt kosan för att göra ett reportage. Vi har i stället kommit till Marie Gustavsson vid Halvegården i Säve, strax utanför Göteborg.

(Längst ner på denna sida hittar du även reportaget som film, missa inte det!)

Dock biter det friskt i kinderna även här när vi kliver ur bilen. Vi från Nordfarm besöker Marie tillsammans med Hans från Andrésen Maskin. Vi är tacksamma för att bli inbjudna i värmen i det nya majestätiska ridhuset. Där vi slår oss ner vid brasan som brinner mitt i den varma restaurangen, för en pratstund över en kopp kaffe.

Marie driver på platsen Halvegårdens Islandshästar. Gården anskaffades för 10 år sedan och är i grunden en äldre gård. Idag framträder dock Halvegården i en modern och inspirerande tappning, synnerligen för alla som brinner för hästsport, hästar och specifikt islandshästar. Att få utveckla en sådan här verksamhet är något Marie önskat länge.
– Jag kan väl enkelt uttrycka att jag lever min dröm som jag burit med mig sedan barnsben, säger Marie och ler.

Marie vid brasan som dricker kaffe.

Gården var vid inköpet i ett ganska slitet skick, vilket har fört med sig att flera större renoveringsarbeten skett under årens lopp.
– Vi var tvungna att börja med att riva både det ena och det andra. Sedan byggde vi bland annat ett stall med lösdrift, och därefter har det rullat på, det ena har gett det andra. Nu senast byggde vi det här ridhuset med den här restaurangen som vi sitter i nu. Tanken är att vi här ska ha tävlingar, event och uthyrningsverksamhet. I dagsläget inackorderar jag 17 hästar, berättar Marie.

Halvegården som ligger granne med City Airport i Säve, består av ett flertal olika byggnader och andra ytor. Nästan allt ligger för dagen helt inbäddat i snö, men vi kan visualisera hur det troligtvis ser ut här på sommaren och det är helt klart en mycket vacker gård. Marie berättar om byggnaderna och ytorna runt gården:
– Här finns vårt bostadshus. Sedan har vi gäststugan, som vi använder när vi har tränare på besök eller tävlingar här på gården. Vi har lösdriftsstallet som jag nämnde tidigare och så finns en maskinhall för de maskiner vi har på gården. Här utanför har vi en ganska så stor paddock, som vi också har byggt. Det finns även en stor lägenhet här där min dotter bor och under den så finns en lokal, där jag någon gång har tänkt att öppna en liten butik. Vi har även 12 hektar mark, så hästarna har möjlighet att gå fritt på lite större ytor.

Hur kommer det sig att du fastnat för Islandshästar?
– Jo, dels för att det känns ganska enkelt att ha dem på lösdrift. Man behöver inte komma hit varje dag, men självklart hjälps vi åt att se vi till att hästarna har det bra. Islandshästar är en väldigt trevlig ras som alla kan rida, ung som gammal. Vi är ofta ett stort gäng som rider ut och gör roliga saker tillsammans till häst.

På gården finns en Avant 860i, och vi är förstås nyfikna på varför valet föll på en sådan och hur Marie fick upp ögonen för Avants kompaktlastare.
– Vi har historiskt haft ganska många traktorer, men sedan en tid tillbaka så började jag leta efter en mindre hjullastare eller lastare av något slag. En bekant till mig äger en Avant, och jag tyckte den såg riktigt smidig ut när hon arbetade med den. Det var på det sättet jag först kom i kontakt med Avant. Sedan har jag provat mig fram en hel del med olika maskiner, vi har bland annat fått låna hem olika märken och testat här på gården. Nu senast lånade vi hem den här 860i från Avant och efter det fanns det ingen tvekan längre. Det är det bästa valet jag gjort!

Bästa valet säger du, varför?
– Den är så lätt och smidig och framför allt så enkel att köra! Vem som helst kan köra den, jag kan låna ut den till de andra i stallet och då kan de hjälpa till med exempelvis mockning i hagen. Det är i princip bara back och fram på maskinen, väldigt smidigt! Det finns många användbara redskap och det går smidigt att byta mellan dem.

– Sedan Avanten kom till gården så kan jag hantera allting själv. Tidigare fick jag sätta min man på att köra ut balar och hantera vatten eftersom jag inte kände mig trygg med traktorn, helt enkelt. Vi gjorde även lite jobb med fyrhjuling och släp tidigare, jobb som vi numera använder Avanten till att utföra.

Vad har ni för redskap?
– Vi har en planeringsskopa och en stolpklippare. Sedan har jag en betesputs och pallgafflar såklart. Sen får jag ju inte glömma ridhusharven och balgripen. Gafflarna funkar otroligt bra, nu ser jag ordentligt när jag ska ta något jämfört med när jag använde traktorn. Och så diggar jag verkligen stolpklipparen, den sparar hur mycket tid som helst, och det är en uppgift som vi inte kunde utföra med traktorn.

Marie fortsätter beskriva maskinens funktion och fördelar:
– Jag tycker att teleskoputskjutet på maskinen är helt fenomenalt. När vi byggde restaurangen här uppe så lyfte vi i stort sett upp allt här via ett hål i väggen. Ni ser ju träden här (Marie pekar på stora träd planerade i krukor inne i lokalen) och det är ju rejäla pjäser som vi fick upp här tack vare utskjutet på Avanten.

Vad har du för framtidsvisioner med verksamheten?
– Jag älskar att projektera och bygga. Nästan så att det är roligare än att rida. Nu har jag planer på att göra en ovalbana som jag hoppas ska bli klar till sommaren 2022. Sedan finns lite tankar på att bygga campingstugor och… ja, låta gården växa helt enkelt!

Vi från Nordfarm tackar så mycket för besöket!
Ta del av hela reportaget i filmklippet nedan!

Senaste inläggen