Skip to content

Nordfarm besöker

Vi pratar Avant med Kyrkogårdsförvaltningens chef och kikar på hur den används på kyrkogårdarna.
Avant E6 på Norrköpings kyrkogård

Företag: Norrköpings pastorats kyrkoförvaltning
Maskin: Två Avant E6, några äldre Avant 420.

Norrköpings pastorats kyrkogårdsförvaltning omfattar nästan hela Norrköpings kommun geografiskt och innefattar 23 kyrkogårdar. En stor förvaltning vilket också innebär möjlighet att ha en stor organisation med bland annat egen verkstad och transportavdelning. Under sommaren sysselsätts runt 100 personer.

Här bedrivs begravningsverksamhet på uppdrag av staten. Svenska kyrkan och Norrköpings pastorat är huvudman och arbetsgivare. Huvuduppdraget är att ansvara för att begravningsverksamheten ska fungera för alla människor i samhället, oavsett religion eller icke religion.

 

Vi och Cecilia på Bepart pratar med Anders Carlsson, Kyrkogårdschef.

Hur kommer det sig att ni beställde en maskin med eldrift?

– Vi har en vision och en målsättning om en fossilfri kyrkogård som vi vill nå till 2023.

Varför just Avant/ Hur hittade ni Avant?

Vi har andra modeller av Avant sedan innan och generellt så är alla nöjda. På ett sätt är det lite dumt att byta när man redan känner sig hemma med Avant och tycker att det är en bra maskin för våra behov. Att kunna uppdatera våra gamla modeller till ett miljövänligt alternativ var ett koncept som lockade oss, men vi tittade även på andra maskiner också för att försäkra oss om att vi valde rätt.

Hur viktigt är det att kunna testa en demomaskin innan köp?

Det är helt klart avgörande. Vi driver vår verksamhet med skattemedel och har ett ansvar inför skattebetalarna att vara så effektiva som möjligt i resursanvändandet. Då gäller det att vi tittar på en så bra maskin som möjligt som håller hög kvalité men också ligger på en lagom ekonomisk nivå. Den här kombinationen av olika faktorer gör att vi fastnade för Avant.

Hur ser ni på ekonomin över den nya elmaskinen kontra en motsvarande dieselmaskin?

Det är självklart att driftkostnaden blir billigare. Det finns inte så mycket som kan gå sönder och krävs inte lika mycket underhåll som att byta olja, oljefilter med mera. En maskin som är väldigt hållbar i längden, kräver lite underhåll och även övriga driftkostnader i den dagliga driften är en fördel.

Å andra sidan finns det inga garantier för att maskinen
håller. Så är det med ny och oprövad teknik, då får man ta lite risker. Dock
tänker jag i positiva banor att det här är en hållbar investering, både för
miljön och ekonomin.

Ser du några utmaningar med eldrift i verksamheten?

Inte vad jag kan komma på. Det skulle väl vara att vi inte vet hur marknaden svänger vad gäller elpriset. Övriga utmaningar handlar mest om att kunna säkerställa eltillförsel och lokaler för laddning av alla batterier, säkerhet vid laddning och brandsäkerhet.

Kommer ni fortsättningsvis föredra eldrift vid byte av maskiner?

Ja, eldrift eller fossilfria bränslen.

Avant E6 på Norrköpings kyrkogård

Bengt Persson, Kyrkogårdsarbetare.

Hur används maskinen i ert dagliga arbete?

Den används mest till arbete med gravarna, som att fylla på jord eller lyfta gravstenar.

Vilka fördelar upplever ni med eldrift?

Det är bara fördelar tycker jag. Vi slipper allt buller och avgaser. Vi kan även arbeta fast det pågår en begravning, vilket vi tycker är positivt. Det är tillfällen när en vanlig maskin annars står still, men nu slipper vi det. Vi kan också arbeta med maskinen tidigt på morgonen utan att boende i området störs, det är inte så populärt i semestertider annars vet vi sedan tidigare.

Maskinen är stadig och bra, modellen är lagom bred och hjulen är bra för dom sjunker inte ner och förstör gräsmattan.

Hur har ni upplevt eldrift jämfört med diesel?

Hydrauliken är helt annorlunda, mycket mjukare och lättare med mer precision. Det är väldigt stor skillnad. Det är viktigt med lugna rörelser när vi lyfter gravstenar och det går jättebra med den Avanten. Den nya utskjutningen med armen är också väldigt användbar, det saknade vi på den gamla modellen.

Läs mer om Avant E6.

Norrköpings kyrkogård
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Senaste inläggen