Skip to content

Nordfarm besöker

Vi har träffat egenföretagaren Martin som med hjälp av Palmse Trailer lastväxlare och Avant bl.a. anlägger trädgårdar.
Palmse Trailer lastväxlarvagn med flak

Företag: Norrtorp bygg & entreprenad
Maskin: Palmse Trailer ML115 lastväxlare med flak, Avant 640

Martin driver sitt eget företag Norrtorp Bygg & Entreprenad sedan några år tillbaka. Här jobbar han till största del med entreprenadarbeten men även en del bygg, och där främst utomhusbyggnationer. Martin är idag ensam i företaget men berättar att han faktiskt är på gång att anställa.

Berätta om lastväxlaren, hur kom det sig att det blev just en Palmse Trailer?

– Jag köpte vagnen och flaket för ungefär ett år sedan, i augusti 2018. Det är min första lastväxlarvagn eller ja, första vagn överhuvudtaget, någonstans måste man börja. Jag hade luskat runt lite och det finns inte en uppsjö av lastväxlarvagnar på marknaden. Jag ville ha en vagn som är rejäl och robust, samtidigt som jag inte vill behöva köra den allra största traktorn. Sedan hade jag redan kontakt med både Johan (produktansvarig för Palmse Trailer på Nordfarm) och Cecilia (Bepart AB, Nordfarms återförsäljare i området) gällande andra saker. Det är ju naturligtvis också en fördel att de finns på plats här i Norrköping.

Nu är vi i en villaträdgård, är det mest trädgårdar du håller på med?

– Ja det har blivit det, större delen av mina kunder är privatpersoner. Jag har ett bra nätverk med återkommande kunder, många som har projekt igång mest hela tiden. Jag är även med och hjälper till på lantbrukssidan. Så jag jobbar väldigt brett, från villatomterna inne i stan till lantbruk ute på landet.

Det står även en Avant här i trädgården?

– Ja, en Avant 640, den köpte jag av Cecilia på Bepart i juni i år. Jag tittade runt mycket innan och har kört de flesta små lastmaskiner, den här modellen passade bäst för mig. Jag tycker att Avant är lite speciell i sättet att köra men jag fastnade för den och den är bra. Den kändes lite framtung i början men efter att jag satte på vikter bak så känns den stabil.

Vad är du särskilt nöjd med när det gäller lastväxlaren och flaket?

– Det är väl att jag blir helt självständig, det är det jag har strävat efter hela tiden. Sen har jag bra samarbete med åkerier som hjälper mig när det är längre transporter eller mycket transporter. Men just om det är ett mindre jobb med ett lass grus eller schakt som ska bort och flytta på några maskinerna så klarar jag mig själv, jag slipper stå och vänta på transport.

– Nu funkar det jättebra för jag får med mig både grävmaskinen och Avanten på det här flaket, vilket betyder att jag får med mig allt på ett lass. Vagnen är robust och den klarar stora lass. Och när man kör på gräsmattor lämnar den inga spår för däcken är så breda, det blir ett mindre marktryck och mindre att återställa.

Finns det något mer att önska?

– Detta är min första vagn så jag lär mig hela tiden vad jag ska titta efter. Det skulle väl vara något med sprintarna i så fall, att göra det smidigare att hänga av luckan, men nu gör jag i och för sig sällan det.

Hur ser framtiden ut?

– Det blir mer och mer på entreprenadsidan vilket har gjort att jag kan investera i fler maskiner. Nu brukar jag säga att jag gör det mesta som går att göra med en grävmaskin. Det som är så bra med min maskinpark är att jag är självständig. Som till exempel med Palmse-vagnen, jag kan flytta maskin och jag kan köra material och schakt, hämta och lämna och så vidare, jag är jättenöjd med den. På sikt är målet att investera i flera flak så jag har flera modeller och användningsområden.

Avant 640 entreprenad

Palmse Trailer lastväxlarvagn ML115

Norrtorp bygg & entreprenad på Facebook.

Läs mer om växlarvagnen ML115 och Avant 640.

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Senaste inläggen